به گزارش خبرنگار مهر، پس از گذشت یکسال از مذاکرات مقامات ایران و ترکمنستان برای واگذاری طرح توسعه میدان گازی یولاتان به شرکت پتروپارس ایران، اخیرا توسعه این میدان گازی به یک کنسرسیوم چینی واگذار شده است.
پیش از واگذاری این طرح گازی به چین، خواجو محمد اف معاون رئیس جمهور ترکمنستان در سفری به تهران در مورد حضور پتروپارس در طرح توسعه میدان گازی یولاتان به خبرنگار مهر گفته بود: بر اساس قوانین ترکمنستان برای اجرای طرحهای توسعه ای میادین نفت و گاز مناقصات بین المللی برگزار می شود و شرکتهای متقاضی بر اساس معیارهایی همچون تجربه، فن آوری و قیمت مناسب برای اجرای طرحها انتخاب می شوند.
اما پس از بازگشت این مقام ترکمنی به عشق آباد بلافاصله طرح توسعه میدان یولاتان به کنسرسیومی متشکل از شرکتهای چینی واگذار شد.
پس از این واگذاری غلامرضا منوچهری مدیرعامل پتروپارس ایران در گفتگویی در واکنش به این اقدام ترکمنستان، گفته بود: رفتار هیئت ترکمنستان در نشست مشترک با هیئت ایرانی در تهران ایده آل نبوده و این نشست دو جانبه دستاورد مثبت و پیشرفتی نداشته است.
وی با بیان اینکه ترکمنستان طرح توسعه بلوک نخست میدان گازی یولاتان را به چینی ها سپرده است، افزود: به ما گفته اند شما برای توسعه بلوک بعدی خودتان را آماده کنید.
منوچهری همچنین رفتار ترکمنستان را بر خلاف عرف و اخلاق عنوان کرده و اظهار کرده بود: پتروپارس برای توسعه یولاتان فقط یک تفاهم نامه امضا کرده بود و قرار بود با منابع مالی ترکمنستان این میدان را توسعه دهیم.
به گفته این مقام مسئول چینی ها با ترکمنستان توافق کرده اند که در مرحله نخست توسعه میدان گازی یولاتان 3 میلیارد دلار سرمایه گذاری کنند.
ابهامات رد صلاحیت فنی پتروپارس در ترکمنستان
به گزارش مهر، سید مسعود میرکاظمی وزیر نفت اخیرا در مورد ناکامی پتروپارس در ترکمنستان، گفته است: در ترکمنستان برای توسعه این میدان گازی مناقصه ای برگزار شده که شرکت ایرانی (پتروپارس) از شرایط مساعدی برای توسعه این میدان برخوردار نبوده و از این رو شرکت دیگری برنده این مناقصه بین المللی شده است.
بر اساس پیگیری های انجام گرفته نشان می دهد طرح فنی ارائه شده از سوی پتروپارس به مقامات ترکمنستان برای توسعه میدان گازی یولاتان مورد تایید قرار گرفته بوده و این شرکت ایرانی از نظر فنی مشکلی برای حضور در این پروژه نداشته است.
وام 4 میلیارد دلاری چین برای توسعه میدان یولاتان
به گزارش مهر به نقل از ریانووستی، هو جین تائو رئیس جمهور چین امروز در دیدار با قربانقلی بردی محمداف همتای ترکمنی خود از پیشنهاد اختصاص وامی 4 میلیارد دلاری برای توسعه میدان گازی یولاتان خبر داده است.
اما هم اکنون پس از گذشت یکسال از مذاکرات ایران و ترکمنستان برای توسعه میدان یولاتان در نهایت این چین بود که با تامین منابع مالی این طرح گازی و حمایت از شرکتهای نفت و گاز کشورش زمینه را برای حضور پایدار تر درمنابع گازی ترکمنستان فراهم کرده است.
میدان یولاتان جنوبی یکی از استعدادهای بزرگ گازی در ترکمنستان با حجم ذخیره 4 تا 14 تریلیون فوت مکعب گاز است.
برآوردها نشان می دهد این میدان از ظرفیت تولید سالانه 10 میلیارد مترمکعب گاز برخوردار بوده که معادل تولید یک فاز میدان پارس جنوبی است.
نظر شما