به گزارش خبرگزاری مهر، در گزارش یاتا پیش بینی شده است: با توجه به کاهش عواید وافزایش نرخ سوخت، درآمد خالص شرکتهای هواپیمایی در سال جاری، با 15 درصد کاهش نسبت به سال گذشته به 455 میلیون دلار برسد.
در این گزارش با اشاره به ترافیک مسافری هوایی آمده است: پیش بینی می شود نسبت به سال 2008، ترافیک مسافری چهار درصد و ترافیک کارگو 14درصد کاهش یابدریال این در حالی است که در گزارشات قبلی، کاهش ترافیک مسافری هشت درصد و کاهش ترافیک کارگو 17 درصد پیش بینی شده بود.
همچنین، پیش بینی می شودعواید شرکتها در بخش مسافری 12 درصد و در بخش کارگو 15 درصد کاهش داشته باشد که این کاهش در گزارشات قبلی به ترتیب هفت و 11 درصد پیش بینی شده بود.
یاتا می افزاید: مهم ترین دلیل کاهش عواید شرکتها در بخش مسافری، کاهش تقاضا برای سفر در بخش های درجه یک و تجاری است.
همچنین، به رغم زمینگیر کردن 227 فروند هواپیمای باری در سراسر جهان، فقط 50 درصد ظرفیت ناوگان باری مورد استفاده قرار می گیرد.
نکته قابل تامل این است که در مجموع، یاتا به افزایش عواید صنعت حمل و نقل بار هوایی در کوتاه مدت، امید چندانی ندارد و معتقد است تقاضا برای سفرهای هوایی و حمل و نقل بار هوایی در کوتاه مدت افزایش چندانی نخواهد داشت.
این در حالی است که حتی بهبود وضعیت اقتصادی نمی تواند تاثیر چندانی بر افزایش درآمد شرکت های هواپیمایی داشته باشد؛ چرا که در صورت برون رفت از رکود اقتصادی، پیش بینی می شود نرخ سوخت بار دیگر سیر صعودی داشته باشد که این امر برای شرکت های هواپیمایی به هیچ عنوان خبر خوبی محسوب نمی شود.
در این گزارش با اشاره به وضعیت شرکت های هواپیمایی مناطق مختلف جهان تصریح شده است: شرکتهای هواپیمایی آفریقایی شرایط مطلوبی ندارند و زیان آنها برای سال جاری، حداقل پنج میلیارد دلار خواهد بود؛ زیرا این شرکت ها نه تنها نتوانسته اند در بازارهای جدید رسوخ کنند، بلکه سهم خود را در بازار برخی مناطق از دست داده اند.
شرکتهای هواپیمایی آمریکای شمالی هم به رغم کاهش ظرفیت ها و تلاش برای یکسان سازی میزان عرضه با تقاضا، حداقل دو میلیارد و 600 میلیون دلار زیان خواهند داد که این میزان در حدود یک میلیارد دلار بیشتر از پیش بینی های قبلی است.
شرکتهای هواپیمایی اروپا هم حداقل سه میلیارد و 800 میلیون دلار زیان خواهند داد که این میزان دو میلیارد دلار بیش از زیان سال گذشته است.
یاتا دلیل این امر را کاهش تقاضا برای پروازهای بین قاره ای و تعلل نهادهای ناظر در بازنگری مقررات مربوط به نوبت های پروازی می داند که موجب شده است شرکت های هواپیمایی اروپایی نتوانند ظرفیت خود را متناسب با کاهش تقاضا تعدیل نمایند.
زیان شرکت های هواپیمایی آسیا-اقیانوسیه هم سه میلیارد و 600 میلیون دلار برآورد شده است که این میزان فقط 300 میلیون دلار بیشتر از سال گذشته است. اما وضعیت شرکت های هواپیمایی آمریکای جنوبی به دلیل اقتصاد نسبتا پایدار این کشورها اندکی بهتر از سایر مناطق است و زیان این شرکت ها در حدود 900 میلیون دلار برآورد می شود.
اما در این میان، شرکتهای هواپیمایی خاورمیانه وضعیت کاملا متفاوتی دارند. شرکت های هواپیمایی این بخش از جهان با توسعه ناوگان و افزایش پروازهای بین قاره ای از طریق استفاده از هاب های دوم، سهم خود را در بازار پروازهای بین قاره ای روز به روز افزایش می دهند.
توسعه ناوگان و برقراری پروازهای جدید، تاکنون نتیجه خوبی برای این شرکتها داشته است، اما خطوط هوایی خاورمیانه باید توجه داشته باشند که افزایش ظرفیتها بدون توجه به وضعیت اقتصاد جهانی، می تواند در دراز مدت نتیجه معکوس داشته باشد.
نظر شما