دکتر سیدمحمد ثقفی در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد رشد فلسفه دین در ایران اظهار داشت: گاهی دو عامل باعث رشد هستند، یکی پشتیبانی عده ای از نخبگان و صاحب نفوذان جامعه از یک نظریه است، مثلاً در مورد پروتستان در غرب شازده ها و اعیان از نظریه پروتستانیزم پشتیبانی کردند . بنابراین فلسفه دین هم در دوره ای از طرف گروهی از نخبگان و روشنفکران دینی مورد حمایت قرار گرفت .
استاد جامعه شناسی دین دانشگاه آزاد تصریح کرد : این مسئله در مسائل علمی و دانشگاهها قرار گرفت به خصوص دانشکده علوم فلسفی و الهیات در تهران و اصفهان و همچنین در حوزه های علمیه کتابهای زیادی در این زمینه تألیف و ترجمه شد .
ثقفی در پاسخ به این سؤال که کدام یک از موضوعات فلسفه دین را در موقعیت فعلی برای منظومه فرهنگی کشورمان مؤثرتر می دانید ؟ گفت : بالاخره فلسفه دین وقتی مطرح است یکسری مسائل کلامی مطرح می شود که عمدتاً بخشی درباره هستی شناسی است مثلاً مسئله شر در جهان ، بخشی در رابطه هستی شناسی انسان جبر و اختیار مطرح است و بخشی هم از مذهب در رابطه با پلورالیزم دینی یا سکولاریسم که مسائلی است در قلمروی فلسفه دین و جامعه شناسی دین و طرح این مسائل درکتابهای فلسفه دینی که بیشتر نوشته شده بودند مطرح بوده است.
وی همچنین در مورد موانع رشد فلسفه دین در ایران گفت: فلسفه دین رشته جدیدی است و همچنین برخی علوم دقیق دینی در عصر جدید که دانشمندان علوم دینی ، دین را از آن منظر مورد مطالعه قرار می دهند. مثلاً روانشناسی دین ، جامعه شناسی دین ، فلسفه دین ، رابطه دین با علوم اجتماعی این رشته ها یکسری علوم جدیدالاحداث هستند و کتابهای زیادی در این زمینه نوشته شده و لذا کسانی که به این مسائل در قلمرو این معرفت دینی چه علمی دینی چه فلسفه دین می خواهند مطالعه کنند به اصطلاح باید دو فرهنگی باشند.
وی افزود : باید با دین و علوم دینی کلاسیک آشنا باشند، فلسفه اسلامی فقه اسلامی، تاریخ اسلامی و تفسیر اسلامی بدانند و هم به مسائل روز جامعه شناسی دینی و روانشناسی دینی که مطرح است آشنا باشند و لذا تنها به یکی اکتفا نکنند . بنابراین علم تطبیقی امروزه یک رشته میان رشته ای است حقوق تطبیقی، ادبیات تطبیقی، مطالعه ادیان تطبیقی، فلسفه تطبیقی بنابراین یکی از آن فلسفه تطبیقی فلسفه دین می شود .
نظر شما