به گزارش خبرنگار مهر، رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت خارجه صبح امروز سه شنبه در پنجمین کنفرانس خبری خود با خبرنگاران رسانه های داخلی و خارجی که در محل وزارت خارجه برگزار شد آخرین مواضع دستگاه دیپلماسی کشور پیرامون مسائل مختلف منطقه ای و بین المللی را اعلام کرد.
تشریح اهداف 3 سفر دیپلماتیک
خبرنگاری از مهمانپرست اهداف و دستاوردهای 3 سفر دیپلماتیک هفته گذشته مقامات کشورمان شامل سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی به ژاپن، سفر منوچهر متکی به لبنان و سفر رئیس مجلس شورای اسلامی به مصر را جویا شد که وی در پاسخ تصریح کرد: سفرهای متعددی در راستای تحرکات دیپلماتیک بین مقامات جمهوری اسلامی ایران با سایر کشورها انجام می شود که این سفرها نشاندهنده اهمیت منطقه است.
وی سفر منوچهر متکی وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران به لبنان را در راستای تشکیل دولت وحدت ملی و اعلام اظهار خرسندی جمهوری اسلامی ایران نسبت به برقراری ثبات در لبنان بیان کرد و گفت: در این سفر ایران نسبت به توسعه و تقویت هر چه بیشتر روابط با لبنان اعلام آمادگی کرد.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص سفر لاریجانی به مصر نیز، گفت: سفر رئیس مجلس شورای به مصر در راستای برگزاری نشست بین المجالس در مصر انجام گرفت و در حاشیه این نشست نیز ملاقات هایی بین رئیس مجلس شورای اسلامی و مقامات مصری و سایر حاضران صورت گرفت.
دستیار ویژه وزیر امور خارجه، سفر جلیلی به ژاپن را هم در ادامه روابط مستمر و دیدارهای دیپلماتیک توصیف کرد و یادآور شد: این سفرها در راستای شناسایی ظرفیت های جدید بین ایران و دیگر کشورها است.
بررسی دعوت از ایران برای حضور در نشست افغانستان در لندن
مهمانپرست در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه آیا جمهوری اسلامی ایران نماینده ای برای شرکت در اجلاس لندن مرتبط با مسائل افغانستان خواهد فرستاد، اظهار داشت: در این اجلاس از جمهوری اسلامی دعوت شده است اما هنوز تصمیمی برای حضور در این اجلاس اتخاذ نشده است.
وی تاکید کرد که شرکت ایران در این اجلاس در دست بررسی است .
رد ادعای نامه رئیس جمهور به مبارک
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگار مهر مبنی بر اینکه آیا ادعای روزنامه مصری البیان مبنی بر اینکه رئیس مجلس شورای اسلامی در سفر به مصر حامل پیام و یا نامه های از سوی رئیس جمهور برای همتای مصری خود بوده است صحت دارد گفت : موضوع اصلی این سفر اجلاس بین المجالس کشورهای اسلامی بوده است و بحث هایی که در حاشیه این سفر از منابعی غیر قابل اعتماد نقل شده قابل اعتنا نیست چون جایگاه این رسانه معتبر نبوده است .
مهمانپرست ادامه داد: در حاشیه این سفر هم ملاقات هایی انجام می شود و معمولا سفر مقامات در چارچوب مشخص و برای پیدا کردن ظرفیت های جدید صورت می گیرد.
پیگیری غرامات جنگ جهانی و جنگ 8 ساله در دستور کار
خبرنگاری از سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره نامه رئیس جمهور مبنی بر پیگیری خسارات و غرامات وارد شده به ایران در جریان جنگ جهانی دوم سئوال کرد و گفت آیا وزارت خارجه غرامات جنگ 8 ساله را نیز پیگیری می کند که مهمانپرست تصریح کرد: طبیعی است خساراتی که به کشور ما وارد شده به طور کلی در دست پیگیری است و وزارت خارجه به عنوان یکی از وظایف اصلی خود این موضوع را دنبال می کند و غرامات جنگ تحمیلی صدام علیه ایران در وزارت خارجه در دستور کار است و طبیعی است رئیس جمهور دستور مطالبه همه حقوق ما از جمله پیگیری خسارات جنگ جهانی دوم را بدهد که وزارت خارجه این موضوع را پیگیری خواهد کرد.
آمادگی ایران برای میزبانی نشست همسایگان عراق
یکی از خبرنگاران با اشاره به خبر یک روزنامه اماراتی پرسید آیا قرار است در تهران نشست همسایگان عراق برگزاری شود که سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ تصریح کرد: اعلام کرده بودیم که برای کمک به وحدت هر چه بیشتر در عراق آماده هستیم و پیشنهادی ارائه دادیم که نشستی با حضور همسایگان عراق در تهران برگزار شود و احساس می کنیم اگر این نشست برگزار شود به برگزاری هر چه بهتر انتخابات در عراق با توجه به حساسیت های موجود در این رابطه کمک خواهد کرد.
پیگیری مطالبات ملت مشمول مرور زمان نمی شود
یکی از خبرنگاران با بیان اینکه جنگ جهانی دوم مربوط به 68 سال پیش است آیا مسائل مربوط به آن مشمول مرور زمان نشده و چرا ایران خسارات جنگ تحمیلی را مطالبه نمی کند، که مهمانپرست در پاسخ به این سئوال اظهار داشت: پاسخ مربوط به غرامات جنگی عراق قبلا داده شد اما پیگیری مطالبات حقوقی ملت هیچ وقت مشمول مرور زمان نمی شود و قطعا در دستور کار قرار دارد.
وی در پاسخ به سئوال دیگری که به بازدید سعید جلیلی از تاسیسات هسته ای ژاپن و احتمال جایگزینی ژاپن در همکاری های هسته ای ایران، اشاره داشت یادآور شد: سفر آقای جلیلی به ژاپن بنا بر دعوت طرف ژاپنی انجام شد و ایران در موضوع هسته ای آماده همکاری با همه کشورها است و ژاپن نیز می تواند یکی از این کشورها باشد.
رد حضور هیئت آمریکایی در تهران
مهمانپرست در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه آیا در نشست همسایگان عراق هیئتی از آمریکا نیز حضور خواهد یافت، گفت: پیشنهاد ما برگزاری نشست با حضور همسایگان عراق بوده است.
تکذیب ادعای بن لادن
وی همچنین ادعای برخی رسانه ها مبنی بر بازداشت نزدیکان بن لادن در تهران را تکذیب کرد.
احتمال سفر نصرالله به تهران
خبرنگاری از مهمانپرست پرسید زمان دقیق سفر سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان به تهران مشخص شده است که وی در پاسخ گفت: به صورت ادواری شخصیت های برجسته کشورهای اسلامی سفرهایی انجام می دهند و سید حسن نصرالله نیز به عنوان یک شخصیت برجسته و تاثیر گذار در تشکیل دولت وحدت ملی ممکن است سفرهایی در دستور کار داشته باشد.
برگزاری اجلاس 4 جانبه در ترکیه
وی در پاسخ به سئوال دیگری پیرامون برگزاری اجلاسی 4 جانبه در کشور ترکیه با موضوع گرد و غبار تاکید کرد: مسائل محیط زیستی در منطقه ما وجود دارد که شرایط را تحت تاثیر قرار می دهد و بر همین اساس کشورهای منطقه تلاش می کنند راه حل هایی برای این مسائل پیدا کنند و این نشست بیشتر به محیط زیست بر می گردد.
محکومیت مجدد برادر کشی در یمن
مهمانپرست در پاسخ به سئوال یکی از خبرنگاران که موضع وزارت خارجه پیرامون بمباران اخیر شمال یمن توسط جنگنده های آمریکا وعربستان را جویا شد، خاطر نشان کرد: از وضعیت یمن متاسفیم و این را یک برادر کشی و اختلاف درونی می دانیم که متاسفانه از روش درست برای حل آن اقدام نمی شود و ما راه حل نظامی را در این رابطه مناسب نمی دانیم.
سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به سئوال یکی از خبرنگاران پیرامون اظهارات وزیر دفاع آمریکا مبنی بر در دستور کار داشتن حمله نظامی به ایران یادآور شد: لابی صهیونیستی خیلی تلاش می کند که سیاستهای دولت آمریکا تطابق نزدیکی با دوران نئومحافظه کاران پیدا کند و ما این مسائل را جنجال سازی و جنگ روانی تلقی می کنیم.
بازنگری در خطوط مرزی ایران و عراق
یکی از خبرنگاران با اشاره به مناقشات بوجود آمده بین ایران و عراق بر سر یک سکوی نفتی گفت آیا سکوی نفتی فکه متعلق به ایران است یا خیر، که مهماپرست در این باره توضیح داد: با توجه به وقوع جنگ 8 ساله بین ایران و عراق و مسائل بعد از آن طبیعی است که موضوع میله گذاری های مرزی و تعیین خطوط مرزی مجددا مورد بازنگری قرار گیرد.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: بر اساس معاهده 1975 الجزایر کمیته ای برای بازنگری میله گذاری مرزی بین ایران و عراق پیش بینی شده تا سوء تفاهمات احتمالی رفع شود.
مهمانپرست تاکید کرد: ما مدتهاست که درخواست رسمی برای تشکیل کمیته مورد نظر داده ایم و چون یک موضوع فنی مورد نظر است کارشناسان باید در مورد آن نظر بدهند تا از سوء تفاهمات احتمالی جلوگیری شود اما اینکه مسائل خبری شده و به جنجال تبدیل می شود به این خاطر است که برخی مایل به ثبات نیستد.
رابطه ایران و مصر؟
خبرنگاری پیرامون احتمال برقراری رابطه بین ایران و مصر سئوال کرد که مهمانپرست در پاسخ گفت: به صورت کلی ایران از همگرایی بیشتر در منطقه و ارتقاء روابط با کشورهای اسلامی و وحدت در جهان اسلام حمایت کرده و احساس می کنیم اگر بخواهیم به سمت آینده ای بهتر حرکت کنیم باید در جهت همکاری پیش برویم اما کسانی که علاقه مند به توسعه روابط نیستند با منافع جهان اسلام رابطه خوبی ندارند و از نزدیکی روابط کشورهای اسلامی خوشحال نمی شوند.
انتقاد از خبرسازی پیرامون شهرام امیری
در ادامه نشست مطبوعاتی سخنگوی وزارت خارجه، خبرنگاری با اشاره به اظهارات رئیس سازمان انرژی اتمی در خصوص اینکه شهرام امیری کارمند سازمان انرژی اتمی نبوده، خواستار ارائه جزئیات و اطلاعات بیشتر پیرامون امیری شد که مهمانپرست در پاسخ گفت: کسی قبلا نگفته بود که امیری کارمند سازمان انرژی اتمی است و این خبرها بیشتر خبرسازی است که با اهداف خاصی از طریق برخی منابع دنبال می شود. بحث ما این است که یک شهروند ایرانی برای زیارت عازم به یک کشوری شده که در آنجا مفقود و ربوده شده و ما پیگیری حقوق اتباع خود را جدا از سمت آنان وظیفه خود می دانیم.
رد معاوضه کلوتید ریس با ضارب بختیار
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادعای یکی از خبرنگاران مبنی بر اعلام آمادگی کوشنر وزیر خارجه فرانسه برای معاوضه کلوتید ریس تبعه فرانسوی بازداشتی در ایران با ضارب شاپور بختیار را رد کرد و گفت: در مورد افرادی که دچار تخلف می شوند روند قضایی طی می شود و اینگونه سخنان درست نیست و ما رسیدگی به حقوق اتباع را با موضوعات دیگر گره نمی زنیم.
تکذیب یک ادعا
خبرنگار یکی از رسانه های ژاپن درباره ادعای توقیف یک هواپیمای حامل سلاح در تایلند که به مقصد ایران حرکت می کرد پرسید که مهمانپرست یادآور شد: متاسفانه هر زمان که طرف های غربی سعی می کنند از احقاق حقوق ایران در دستیابی به انرژی صلح آمیز هسته ای جلوگیری کنند از این دست اخبار منتشر می شود و خود غربی ها هر زمان که می گویند اگر ایران چیزی را نپذیرد با فشار بیشتر مواجه می شود ما می بینیم دو یا سه خبر از این دست پخش می شود و این اخبار بیشتر در راستای فشار سیاسی و روانی منتشر می شود و یک سناروی از قبل طراحی شده است ما این ادعا را به شدت رد می کنیم.
بی اطلاعی از سفر جان کری به تهران
مهمانپرست در خصوص ادعای برخی رسانه ها مبنی بر سفر جان کری نماینده کنگره آمریکا به تهران گفت: چیزی به صورت رسمی در رابطه با سفر ایشان دریافت نکرده ایم.
حریری به تهران می آید
مهمانپرست در پایان نشست هفتگی خود در جمع خبرنگاران در پاسخ به سئوالی خبر داد در سفر وزیر امور خارجه از سعد حریری برای سفر به تهران دعوت شده که وی این دعوت را پذیرفته است و زمان انجام این سفر در دست بررسی است.
نظر شما