۳۰ دی ۱۳۸۸، ۸:۲۹

مهر گزارش می دهد/

بی رغبتی سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در پروژه های شهری اراک

بی رغبتی سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در پروژه های شهری اراک

اراک - خبرگزاری مهر: اراک مهد صنعت است و مهاجران زیادی برای اشتغال به این شهر وارد شده اند از این رو این شهر زمینه های مناسبی را برای سرمایه گذاری در پروژه های عمرانی شهری دارد اما بدلیل وجود موانع رغبتی به سرمایه گذاری در پروژه های شهری وجود ندارد.

به گزارش خبرنگار مهر در اراک، از زمانی که اراک صنعتی نشده بود، آبادانی و سرسبزی را می شد در آن یافت و به گفته بزرگترها امکانات اراک به اندازه شهروندان آن بود و قصه ای که اکنون در اراک در جریان است حاکی از عدم توسعه متوازن صنعت با عمران و آبادانی شهری است که از زمان ورود صنعت به اراک آغاز شد.

حرکت این قصه پرغصه با ورود صنعت به اراک به عنوان حیات خلوت پایتخت و سرریز شدن جمعیت تهران به آن، بی توجهی به امکانات شهری، حضور مدیران غیربومی، بروز جنگ و بی توجهی به اراک که تازه به عنوان مرکز استان مرکزی تعیین شده بود و ندادن امکانات کافی به این شهر میسور شد و به جایی رسید که اکنون در آن هستیم.

آلودگی هوا، ترافیک در خیابانها و توسعه نیافتگی خیابان ها و معابر شهری، نبود مبلمان مناسب شهری، نبود امکانات سرگرمی و تفریجات سالم و مناسب و نبود فضای سبز مناسب، توسعه نیافتگی سیستم حمل و نقل شهری و حاشیه نشینی از مشکلاتی است که اراک از آن رنج می برد.

زمینه های سرمایه گذاری در اراک ایجاد نشده است

اراک یکی از قطبهای صنعت در کشور محسوب می شود و برخی از واحدهای استقرار یافته در آن در نوع خود بی نظیر هستند با این حال جاذبه کافی برای حضور سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در طرح های شهری و عمران این شهر فراهم نشده است.

بسیاری از کارشناسان بر این عقیده هستند که نگاه نامناسب تصمیم گیران در شهر اراک، دخالتهای غیرکارشناسی افراد در روند سرمایه گذاری ها، نبود اطلس و چشم اندازی روشن برای سرمایه گذاران در صورت سرمایه گذاری و تلاش برای جذب سرمایه افرادی که تمایل به سرمایه گذاری در اراک دارند برای سرمایه گذاری در دیگر شهرها و استان های کشور از جمله دلایلی است که سبب شده است سرمایه های بخش خصوصی و خارجی حضوری کمرنگ در طرح های عمران شهری داشته باشند.

سهم سرمایه گذاری های بخش خصوصی برای اجرای طرح های عمرانی در شهر اراک از مجموع طرح ها و پروژه های شهری بسیار اندک و ناچیز است.

رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر اراک در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: در شهر اراک به دلیل نبود چشم اندازی روشن از بازگشت سرمایه های سرمایه گذاران و زمان به سوددهی رسیدن آن کسی علاقه به سرمایه گذاری در عمران شهر اراک ندارد.

منوچهر کاظمی افزود: در تاریخ فعالیت های شهرداری اراک حتی یک سرمایه گذار خارجی حاضر به سرمایه گذاری در طرح ها و پروژه های عمران شهری نشده است که این موضوع نشان از ضعف برنامه ریزی در این مدت برای جذب سرمایه گذاران دارد.

دخالت های نابجا و کارشناسی نشده مانع سرمایه گذاری

با وجود این اظهارات اما سرمایه گذارانی برای حضور در طرح های عمرانی شهرداری اراک و اجرای پروژه های نیمه تمام و باستانی شده این شهر ابراز تمایل کردند ولی برخی واکنش ها و اقدامات سبب شد که این افراد عطای آن را به لقای آن بخشیده و از سرمایه گذاری در شهر پرهیز کنند.

دخالتهای نابجا و کارشناسی نشده افراد در این زمینه کار را به جایی کشاند که دبیر شورای شهر اراک با بیان اینکه شورای شهر تبحر بالایی برای فراری دادن سرمایه گذاران دارد از این وضع گلایه کرده و خواستار اصلاح آن شود.

سید عماد مولایی نسب گفت: در برنامه ریزی در گریزان کردن سرمایه گذاران تبحر زیادی در اراک وجود دارد که این موضوع سبب شده است بسیاری از کسانی که علاقمندی خود را برای سرمایه گذاری در اراک اعلام کرده اند از این اقدام منصرف شوند.

در تاریخ فعالیت های شهرداری اراک حتی یک سرمایه گذار خارجی حاضر به سرمایه گذاری در طرح ها و پروژه های عمران شهری نشده است
وی افزود: متاسفانه با وجود گذشت سه دوره از فعالیت شورای اسلامی، در اراک هیچ برنامه و طرحی برای جذب سرمایه گذاران بخش خصوصی در اجرای طرح های عمرانی و توسعه ای صورت نگرفته است و هر بار سرمایه گذاری در این زمینه وارد شد با رفتارهای نادرست و عملکردهای غیر منطقی سرمایه گذاران را از شهر فراری داده ایم.

مولایی نسب بر ضرورت ارائه مشوق های کافی و تضمین امنیت سرمایه گذاری سرمایه گذاران در شهر تاکید کرد و اظهار داشت: تا زمانی که سرمایه های افراد از تضمین لازم برای بازگشت سرمایه برخوردار نباشد و امنیت سرمایه گذاری در اراک تضمین نشود نباید انتظار داشت بخش خصوصی در اجرای طرح های عمرانی در شهر و شهرداری اراک با شورا مشارکت و تعامل کند.

دبیر شورای شهر اراک با اشاره به اینکه در گذشته افرادی برای سرمایه گذاری در پارکینگهای طبقاتی اراک که سالهاست به دلیل نبود اعتبار کافی برای احداث آن نیمه کاره رها شده است با شهرداری قرارداد امضا کردند که از نظر فنی قراردادی معقول و منطقی بود ولی متاسفانه به دلیل برخی رفتارهای نابجا و کارشناسی نشده و وعده های داده شده از سوی برخی افراد، سرمایه گذار تمایل خود را برای اجرای این پارکینگ ها از دست داد که با گذشت مدت ها از این موضوع هیچکس دیگری حاضر به سرمایه گذاری در اجرای آن نیست.

سرمایه گذاران نباید بازجویی شوند

اما در این میان نگاه همراه با شک و تردید برخی افراد به سرمایه گذاران و مظنون دانستن آنان به تحصیل مال نامشروع از دیگر مواردی است که سبب شده است افرادی که دارای مکنت و علاقه برای سرمایه گذاری در پروژه های شهری هستند بی سر و صدا از اراک عبور کرده و به هر جایی در استان بروند ولی از تیررس این افراد دور بمانند.

نگاه همراه با شک و تردید برخی افراد به سرمایه گذاران از مواردی است که سبب شده است افرادی که دارای مکنت و علاقه برای سرمایه گذاری در پروژه های شهری هستند بی سر و صدا از اراک عبور کنند

در بارزترین نمونه های آن می توان به نگاه مناسب افراد به جذب سرمایه در شهرستانی چون فراهان با کمترین برخورداری از امکانات در قیاس با اراک اشاره کرد که در ماه های گذشته میلیاردها تومان سرمایه را به خود جلب کرده است ولی از رهگذر این سرمایه ها چیزی عاید اراک نشده است.

اشرف بهادری عضو شورای شهر اراک معتقد است که سرمایه گذاران نباید برای سرمایه گذاری خود در اراک از اینکه سرمایه خود را از کجا آورده اند مورد بازجویی و عتاب و خطاب قرار گیرند.

وی می گوید: سرمایه گذاری اقدامی انتفاعی است ولی برخی در شهر تصور می کنند که هر سرمایه گذاری در اراک باید در ابتدا مشخص کند که سرمایه خود را از کجا آورده و معرف وی کیست؟!

بهادری افزود: افرادی که قصد سرمایه گذاری در هر نقطه ای را دارند به دنبال کسب سود از محل سرمایه گذاری خود هستند ولی برخی با رفتارها و اقدامات خود سبب فراری شدن سرمایه گذاران می شوند که این موضوع سبب شده است بسیاری از طرح ها و پروژه های شهرداری اراک به دلیل نبود اعتبار کافی نیمه تمام باقی بماند.

زمینه های جذب و هدایت سرمایه ها را باید فراهم کرد

عضو دیگر شورای شهر اراک نیز گفت: در صورتی که مشارکتهای کنونی مردم و سرمایه گذاران به خوبی هدایت نشود وضعیت طرحهای عمرانی و نیمه کاره در شهرداری اراک برای به سرانجام رسیدن مبهم خواهد بود.

علی رجایی افزود: باید با ایجاد دفتر سرمایه گذاری در شهرداری اراک و تلاش در راه اندازی بانک شهر، از سرمایه های موجود بهترین استفاده صورت گیرد زیرا نبود برنامه برای استفاده از اعتبارات و امکانات بخش خصوصی در راه توسعه و عمران شهر اراک سبب شده است در این بخش با کمبودهایی روبرو شویم.

عرضه اوراق مشارکت در مقابل توان شهرداری

در این میان برخی از اعضای شورای شهر اراک معتقد هستند که باید با اتخاذ تدابیری جدید نسبت به استفاده از سرمایه های بخش خصوصی در اراک استفاده کرد.

عضو شورای شهر اراک با بیان اینکه فروش اوراق مشارکت می تواند راهگشای بسیاری از کمبودهای شهر در حوزه عمرانی باشد از تصمیم گیری برای فروش 20 میلیارد تومان اوراق مشارکت خبر داد.

رئیس دوره دوم شورای شهر اراک در این زمینه می گوید: در صورتی که شورای شهر توانمند باشد و در اجرای امور مصمم باشد قادر خواهد بود که با فروش اوراق مشارکت علاوه بر بازگرداندن اصل پول مردم و سودهای متعلق به آن نسبت به اجرای طرح های نیمه تمام خود اقدام کند ولی با رویکردی که در شورای شهر اراک وجود دارد این موضوع تنها به دردسری برای آیندگان در شهرداری و شورای دوره چهارم بدل خواهد شد.

علی محصولی با اشاره به اینکه عملکرد سه ساله گذشته شورای شهر اراک بسیار ضعیف و ناامید کننده بوده است، خاطرنشان کرد: در شورای دور دوم شهر اراک سرمایه گذاران برای اجرای بزرگترین طرح عمران شهری اراک که ایجاد خیابان 55 متری بود ابراز تمایل کرده و شورای دور دوم، قرارداد ساخت این خیابان را به صورت مجانی با پیمانکار به شرط ارائه معبری 22.5 متری، بسته بود ولی در شورای سوم شهر با جدیت نسبت به فراری دادن سرمایه گذاران این طرح با مصاحبه های صورت گرفته اقدام شد.

وی خاطرنشان کرد: قرار بود این پیمانکار در مدت چهار سال به صورت کامل این طرح را به سرانجام برساند ولی هم اینک با گذشت بیش از سه سال از آن تاریخ و با قطع همکاری با پیمانکاران قبلی، تنها یک پل و زیرگذر از این طرح عظیم به انجام رسیده است و چیز دیگری برای اجرای بزرگترین طرح عمرانی شهر اراک دیده نشده است.

عمران، ضرورت اراک

در این میان به نظر نمی رسد در یکسال آینده در شهرداری و شورای شهر اراک با توجه به ادامه رویه سه سال گذشته در شورا اقدامی برای جذب سرمایه برای اجرایی کردن طرح های عمران شهری وجود داشته باشد و باید در انتظار ماند و عملکرد یکسال آینده شورا را مورد ارزیابی قرار داد.

با این حال و با وجود همه بحث ها، مرکز استان بودن اراک، تحصیل بیش از 120 هزار دانشجو در اراک، صنعتی و کارگری بودن اراک و رفت و آمد هیئتهای خارجی به این شهر، عمران و آبادانی بیشتر این شهر را ضروری می سازد و باید دارای چهره ای مناسب باشد.

آبادانی اراک نیازمند رفع موانع و همکاری مسئولان با یکدیگر است و تقویت آن در استان ضرورت مضاعف دارد.

کد خبر 1007840

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha