۹ دی ۱۳۸۸، ۱۲:۵۷

ساختارهای معماری قلعه "خندان" گرگان به هم ریخته است

ساختارهای معماری قلعه "خندان" گرگان به هم ریخته است

گرگان - خبرگزاری مهر: معاون اداره کل میراث فرهنگی گلستان گفت: مطالعات پژوهشی هدفمند در سال 1386 و نقشه برداری توپوگرافی محدوه اثر قلعه "خندان" گرگان و مطالعات ژئوفیزیکی عرصه تپه بیانگر به هم ریختگی ساختارهای معماری قلعه در دوره های معاصر است.

به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، حمید عمرانی رکاوندی صبح چهارشنبه در نشست خبری، از پایان فصل تخت گمانه زنی تپه قلعه خندان گرگان خبر داد و افزود: قلعه خندان یکی از مهمترین محوطه های باستانی است که در محدوده شهر گرگان (استرآباد قدیم) قرار دارد و نخستین بار دمرگان در سال 1269 خورشیدی از آن بازدید و نقشه آن را تهیه کرد.

وی اظهار داشت: در نقشه دمرگان این قلعه به صورت مستطیلی با دو مثلث متساوی الساقین در دو طرف آن نشان داده شده که 12 برجک دیده بانی دورتادور ان را احاطه کرده است.

وی خاطرنشان کرد: قلعه خندان در سال 1364 خورشیدی تعیین حریم و دارای ضوابط حفاظتی مصوب و لازم الاجرا شد و طی سالهای 1379 و 1386 خورشیدی بخش ضلع شمالی و غربی محوطه به منظور جلوگیری از توسعه ساخت و سازهای شهری دیوراکشی شده است. همچنین به منظور مطالعات پژوهشی هدفمند در سال 1386 نقشه بردرای توپوگرافی محدوده اثر و مطالعات رئوفیزیکی عرصه تپه انجام شده که بیانگر به هم ریختگی ساختارهای معماری قلعه در دوره های معاصر است.

عمرانی تصریح کرد: فصل نخست گمانه زنی این قلعه با هدف مطالعه ساختارهای معماری و لایه نگاری با مجوز پژوهشکده باستان شناسی از محل اعتبارات استانی در راستای ایجاد سایت موزه شهری به سرپرستی قربانعلی عباسی از کارشناسان ارشد باستان شناسی با همکاری دانشجویان باستان شناسی و مرمت ساماندهی پیرامون محوطه بافت ها و بناهای تاریخی موسسه آموزش عالی غیردولتی - غیرانتفاعی گلستان انجام شد.

وی در ادامه با اشاره به اینکه در این پژوهش بخشی از بقایای برج و بارو و استحکامات وابسته به قلعه خندان کشف شد، تاکید کرد: مصالح به کار رفته در این سازه های معماری شامل چینه، سنگ چین و آجرهای 4× 22× 22، 5/3× 19× 19 سانتی متری با ملات گل و آهک است. و قطعات سفال های لعابدار و ظروف شیشه ای و چینی آبی - سفید و حجم زیاد قطعات شکسته سفال بام پوش نیز در این گمانه زنی به دست آمده است.

وی یادآور شد: این پژوهش بر اساس تفاهمنامه دوجانبه شهرداری گرگان و اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان انجام شد تا پس از اعلام نتایج گمانه زنی عملیات تبدیل تپه قلعه خندان به پارک تفریحی پس از آزادسازی زمین های اطراف آن و با انتخاب مشاور جهت تهیه طرح و هماهنگی کامل با این اداره کل در دستور کار این شهرداری قرار گیرد.

معاون ثبت و حفظ و احیای آثار تاریخی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان در پایان گفت: مرحله اول تبدیل تبدیل قلعه خندان به پارک تفریحی شامل آزادسازی املاک اطراف تپه و مرحله دوم طرح احداث شبکه برای دسترسی بر روی تپه همچنین عملیات مورد نیاز بر روی تراس های سه گانه آن است.

تپه قلعه خندان گرگان بر فراز صخره و نهشته های رسوبات رودخانه تول چشمه قرار دارد. همچنین یکی از بناهای با ارزش دوره صفویه به نام قدمگاه خواجه خضر در دامنه ضلع شرقی این قلعه قرار دارد و در گذشته نیز قبرستان بزرگی در کنار آن قرار داشته است. قلعه خندان گرگان متعلق دوره ساسانی - اسلامی است و به شماره 1701 در فهرست آثار ملی قرار دارد.

کد خبر 1008368

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha