به گزارش خبرگزاري مهر ؛ نيويورك تايمز همچنين ادعا كرد كه با وجود تكذيب هاي متعدد، نشانه هايي كه از ايران ديده مي شود حاكي از آن است كه آن كشور مشغول تهيه و توليد تمام اجزاي يك برنامه تسليحات هسته اي است . در حالي كه آمريكا اميدوار است با فشار ايران را وادار كند برنامه هاي خود را متوقف كند، دولت ايران به وضوح به اين نتيجه رسيده كه با خدشه دار شدن اعتبار ديپلماتيك آمريكا و گرفتاري هاي نظامي آن كشور در عراق، نبايد بيم زيادي از تهديدها و فشارهاي آمريكا داشته باشد.
نيويورك تايمز مي نويسد: با در نظر گرفتن گزينه هاي غير قابل قبولي كه در مقابل آمريكا قرار دارد، بهترين راه براي سياست پردازان واشنگتن آن است كه از اقدامات ديپلماتيك بريتانيا، فرانسه و آلمان يراي رسيدن به نوعي سازش با ايران حمايت كند اما چشم انداز موفقيت اين تلاش ها نيز زياد روشن نيست. ابتكار اروپايي ها تاكنون حداقل نتيجه را داشته و به نظر مي آيد كه زمينه مثبت خود را تقريبا از دست داده است.
اين روزنامه مدعي شد: ايران روز شنبه اعلام كرد كه ساختن سانتريفوژهايي كه كارايي توليد مواد لازم براي بمب اتمي را دارد از سر گرفته است. البته مقامات تهران مي گويند كه همچنان به تعهد خود كه از اين سانتريفوژها استفاده نكنند، پايبندند اما اضافه مي كنند كه حق از سرگيري غني سازي اورانيوم را براي خود محفوظ مي دارند.
نويسنده نيويورك تايمز اظهار عقيده مي كند كه هيچ دليلي وجود ندارد كه ايران به اقدامي تحريك آميز چون ساختن سانتريفوژها دست بزند مگر آن كه قصد داشته باشد در آينده آن ها را مورد استفاده قرار دهد و چون راه هاي ارزان تر و امن تري براي توليد اورانيوم كمتر غني شده براي استفاده در نيروگاه هاي اتمي وجود دارد، به اعتقاد نيويورك تايمز، اشتباه نيست اگر فرض شود ايران مي خواهد از سانتريفوژهاي خود در توليد سوخت براي بمب اتمي استفاده كند.
نيويورك تايمز همچنين اظهار تاسف مي كند كه پيمان عدم گسترش تسليحات هسته اي اجازه ساختن اين سانتريفوژها را داده است، اما اضافه مي كند كه اين اجازه شامل استفاده از آن ها براي توليد سوخت تسليحات هسته اي نمي شود. به نوشته اين روزنامه ديپلماسي تنها زماني نتيجه مي دهد كه دو طرف مايل به رسيدن به راه حلي باشند اما تمايل حكومت ايران براي رسيدن به اين راه حل هنوز روشن نيست و امكان دارد آن ها زمان مي خرند تا توانايي هاي غني سازي خود را گسترش دهند، سپس از اين پيمان خارج شوند و به توليد بمب اتمي بپردازند.
نويسنده سرمقاله نيويورك تايمز معتقد است كه لحن ايران در گفتگو با خارجي ها از اوايل امسال كه محافظه كاران با حذف رقباي اصلاح طلب خود اكثريت مجلس را به دست آوردند تندتر شده است. بدين ترتيب به نوشته نيويورك تايمز، آزمايش دموكراسي ناقص در ايران كه خيلي ها اميدوار بودند به سياست هاي خارجي كمتر خصمانه بيانجامد شكست خورده است . سياست هايي مثل تعليق برنامه هاي هسته اي و پايان دادن به حمايت از تروريسم. اما اين روزنامه اضافه مي كند كه از زمان پيروزي محافظه كاران در انتخابات، ايران دخالت خود در عراق را افزايش داده، تلاش خود براي بهبود وضع حقوق بشر در ايران را كنار گذاشته و در مذاكرات اتمي اش با اروپا شيوه پيكارجويانه تري را دنبال مي كند.
به نوشته نيويورك تايمز، بريتانيا، فرانسه و آلمان از ايران مي خواهند كه براي هميشه به نحوي كه قابل تاييد كردن باشد تمام فن آوري هاي خود در زمينه ساخت تسليحات اتمي را كنار بگذارد و در مقابل تعهد مي كنند كه ايران بتواند اورانيوم لازم براي نيروگاه هاي غير نظامي خود را تهيه كند. اين سازش تنها زماني قابل اجرا است كه ايران سوخت مصرف شده خود را به تامين كنندگان خارجي مسترد كند. در غير اين صورت مي توان از آن پلوتونيوم استخراج كرد و تسليحات اتمي ساخت.
در پايان سرمقاله نيويورك تايمز آمده كه اروپا حق دارد كه كمي بيشتر وقت به ايران بدهد تا شايد نظر خود را تغيير دهد. چون گزينه بهتري وجود ندارد. اما زماني كه سانتريفوژهاي جديد ساخته شوند مشكل تر مي توان بلندپروازي هاي ايران را مهار كرد. بنا براين، به نوشته نيويورك تايمز، اگر هرچه زودتر توافقي حاصل نشود، بايد برنامه هاي هسته اي ايران را تلاشي در جهت توليد تسليحات اتمي و تهديدي براي صلح جهاني تعبير كرد و آن را به شوراي امنيت سازمان ملل متحد ارجاع داد.
نظر شما