به گزارش خبرنگار مهر در بندرعباس، استفاده از وسایل نقلیه عمومی امری بسیار مهم در زندگی روزمره مردم در شهرهای بزرگ محسوب می شود که با بزرگتر شدن شهرها، افزایش جمعیت، افزایش خودروهای شخصی، ایجاد ترافیکهای سرسام آور، نبود پارکینگ نشان از اهمیت ناوگان حمل و نقل عمومی در کلانشهرها و شهرهای رو به توسعه دارد.
اتوبوس به عنوان یک وسیله نقلیه عمومی در میان شهروندان جایگاه خاصی دارد. داشتن ویژگی هایی مانند ارزان بودن، تردد در مسیرهای مختلف، پایین بودن احتمال خطر و فعال بودن آن در زمانهای مختلف این وسیله را از سایر وسایل نقلیه عمومی متمایز کرده است.
گرچه در شهرهایی مانند بندرعباس به علت مسافتهای کوتاه استفاده از اتوبوس جایگاه خودش را مانند شهرهای بزرگ پیدا نکرده اما با توجه به افزایش ساخت و ساز و رشد مناطق شهری کم کم اتوبوس به عنوان یک وسیله نقلیه عمومی مقرون به صرفه جای خودش را در میان شهروندان بندرعباسی باز می کند.
اما مشکلات فراوانی نیز بر سر راه استفاده عموم مردم از این وسیله نقلیه در شهر بندرعباس وجود دارد. مشکلاتی از قبیل نبود اتوبوس در تعدادی از مناطق شهری بندرعباس و اجبار مردم برای استفاده از وسایل نقلیه گران تر مثل تاکسی ها یا ماشینهای دربستی.
سرعت رشد ساخت و ساز و تبدیل بندرعباس به یک شهر تجاری بزرگ یکی از عمده دلایل لزوم استفاده از اتوبوس در شهر است که متاسفانه هنوز در تعدادی از محلات و مناطق بندرعباس این کمبود وجود دارد.
بنا به گفته مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی شهرداری بندرعباس، نامناسب بودن خیابانهای محلات قدیمی و ساخت و ساز نامناسب خیابانها در این محلات یا وجود جمعیت کم در مناطق نوساز موجب نبود اتوبوس در این مناطق شده است.
معاون عمرانی شهرداری بندرعباس نیز در این زمینه گفت: در حال حاضر بسیاری از خیابان ها و معابر بندرعباس برای عبور و مرور اتوبوس ها به ویژه مناطق فرسوده قدیمی شهر نامناسب هستند و در صورت تامین اعتبار این خیابانها استانداردسازی شده اما در این میان وجود زمینهایی که مالک خصوصی دارند و عدم فروش آنها به شهرداری عمده ترین مشکل بر سر راه عریض کردن خیابانهای محلات قدیمی است و تا زمانی که این مشکل حل نشود تردد اتوبوسهای شرکت واحد در محله هایی مانند سورو و خواجه عطا غیرممکن است.
میدل باس راه حلی برای فرار از خیابانهای غیراستاندارد شهر بندرعباس
اما بر اساس طرح و پیش بینی های صورت گرفته در سازمان اتوبوسرانی شهر بندرعباس خرید 20 دستگاه میدل باس برای بندرعباس در راستای رفع مشکلات مناطقی که استفاده از اتوبوس برای آنها ممکن نیست در نظر گرفته شده است اما متاسفانه به علت کمبود بودجه شهرداری تاکنون سازمان مربوطه موفق به خرید این خودروها نشده است.
یکی از گلایه های شهروندان بندرعباسی کرایه های متفاوتی است که اتوبوس های شرکت واحد از شهروندان دریافت می کنند به گفته نوید احمدی مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی بندرعباس نرخ مصوب اتوبوسها 50 تومان است و هیچ اتوبوسی حق دریافت کرایه اضافی از مسافران را ندارد و دریافت کرایه اضافی یک نوع تخلف محسوب می شود اما از ساعت 21 به بعد که ساعت رسمی کار اتوبوسها به پایان می رسد رانندگان حق افزایش کرایه را بر اساس مقررات و ضوابط دارند.
روشن نکردن کولر در بعضی از اتوبوسهای شرکت واحد در فصل تابستان با توجه به شرایط آب و هوایی بندرعباس و شرجی بودن زیاد نیز از مواردی است که نارضایتی مسافران را موجب شده و استفاده کمتر آنها از اتوبوسها را به دنبال داشته است که خود به عنوان یک نقص در سیستم اتوبوسرانی شهر بندرعباس است.
مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی بندرعباس گفت: برای حل این مشکل، با قراردادی که با یک شرکت تعمیر و راه اندازی کولرهای اتوبوس انجام شده از مهر ماه تمامی کولرهای اتوبوسها تعمیر شده و هیچ اتوبوسی با مشکل خرابی کولر مواجه نیست و شهروندان می توانند در صورت برخورد با راننده ای که کولرهای اتوبوس خود را روشن نکند به سازمان گزارش دهند تا بر اساس مقرارت با رانندگان اتوبوسهای متخلف برخورد شود.
اتوبوسهای شرکت واحد، بر هم زنندگان ترافیک شهر بندرعباس
رعایت نکردن قوانین راهنمایی و رانندگی، عدم توقف در ایستگاه های تعیین شده، سرعت زیاد، سوار کردن مسافر خارج از ایستگاه یکی دیگر از دلایل نارضایتی و شکایت شهروندان است که باعث استفاده کمتر مردم از این وسیله نقلیه می شود.
مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی بندرعباس معتقد است راهنمایی و رانندگی در این مورد باید بهتر عمل کند و در صورت مشاهده هرگونه تخلف رانندگان اتوبوس را جریمه کند.
وی ادامه داد: آموزشهای لازم به رانندگان در این خصوص داده شده که متاسفانه تعدادی از رانندگان این قوانین را رعایت نمی کنند و این وظیفه راهنمایی و رانندگی است که اقدامات لازم را انجام دهند.
در بحث دیگری از کارکرد سازمان زمان حضور و توقف اتوبوسها در ایستگاه است که با توجه به تعداد دستگاه های اتوبوس موجود در بندرعباس فاصله زمانی حضور اتوبوسها در هر ایستگاه در مسیر اصلی به پنج تا 10 دقیقه رسیده است که البته در اغلب اوقات این فاصله به 20 دقیقه هم می رسد و گاهی این مسئله باعث همزمانی حضور اتوبوس ها در ایستگاه ها می شود.
کمبود ایستگاه های اتوبوس و وضعیت نامناسب این ایستگاه ها با توجه به گرمی آب و هوای بندرعباس امری غیرقابل قبول برای شهروندان است و همچنان در بسیاری از مسیرها مردم در زیر گرما و آفتاب می ایستند.
کمبود اعتبار تنها دلیل تاخیر در راه اندازی سامانه AVL در شهر بندرعباس
اجرای طرح راه اندازی سامانه AVL که در سال 86 در سازمان اتوبوسرانی های کل کشور مطرح شد و پیشنهاد خرید و استفاده از این سامانه برای اولین بار از سازمان اتوبوسرانی بندرعباس در جلسه سازمان اتوبوسرانی های کشور مطرح شد و مورد استقبال دیگر استانها قرار گرفت و هم اکنون استانهای تهران، اصفهان و شیراز از این سامانه استفاده می کنند اما به دلیل کمبود بودجه تاکنون اتوبوسرانی هرمزگان موفق به خرید و استفاده از این دستگاه ها برای استان خود نشده است.
نائب رئیس شورای شهر بندرعباس در این زمینه گفت: شهرداری با کمبود بودجه مواجه است و متاسفانه قادر به تامین وسایل و مواد مورد نیاز سازمان ها در حال حاضر نیست امیدواریم این مشکل حداقل تا پایان سال جاری با توجه به افزایش بودجه سالانه شهرداری برطرف شود.
راه اندازی خطوط ویژه اتوبوس برای شهر بندرعباس از دیگر برنامه های این سازمان است. این خطوط در مسیرهایی مانند پلیس راه تا اسکله شهید باهنر، بلوار ساحلی، بلوار امام خمینی (ره) و بلوار امام حسین (ع) پیش بینی شده است که در صورت اجرای طرح، اتوبوس ها در این مسیرها حرکت و تنها در ایستگاه های مشخص شده که تعداد معدودی هستند توقف می کنند این طرح در راستای سرعت هرچه بیشتر جابجایی مسافران انجام گرفته است.
به هر روی توجه به توسعه زیرساختهای حمل و نقل جهت رفاه شهروندان و استفاده بهینه از سوخت و وقت و ... یکی از ضروریات جامعه کنونی است و بی توجهی به این امر بی شک مسئولان شهری را در آینده ای نه چندان دور دچار مشکلات عمده برای ساماندهی به وضعیت حمل و نقل درون شهری می کند و لازم است مسئولان درصدد رفع مشکلات این حوزه و جلب رضایت مردم برآیند.
نظر شما