به گزارش خبرنگار مهر در رشت، گیلان به دلیل نزدیکی به کشورهای حاشیه دریای خزر و داشتن بزرگترین بندر شمال کشور نقش مهمی در مبادلات تجاری ایران و کشورهای آسیای میانه دارد.
آمارها نشان می دهد سالانه حدود 5.5 میلیون تن کالا به ارزش 650 میلیارد ریال در بندر انزلی تخلیه و بارگیری می شود البته برای افزایش نقش آفرینی گیلان در مبادلات تجاری ایران بندر آستارا در دست ساخت است و مطالعات ساخت بنادر تجاری کیاشهر و چمخاله لنگرود نیز آغاز شده است.
حجم مبادلات تجاری در بنادر گیلان سالانه به 11 میلیون تن خواهد رسید
بررسی ها نشان می دهد با ساخت این بنادر جدید و توسعه بندر انزلی حجم مبادلات تجاری در بنادر گیلان سالانه به 11 میلیون تن خواهد رسید.
مدیرکل اقتصادی استانداری گیلان در این باره به خبرنگار مهر گفت: طرحهای توسعه بنادر، مبانی توسعه مبادلات و حجم آن را در مناطق پس کرانه های بنادر تمهید و همچنین رشد سرمایه گذاری های بخش خصوصی در تجارت اقتصاد را در سرزمین اصلی یا مادر ایجاد می کند.
حسین کاووسی افزود: با اتصال خطوط راه آهن سراسری به سامانه های بندری استان قیمت تمام شدن کالاهای وارداتی و صادراتی کاهش می یابد و به طبع آن مزیت رقابتی نصیب این کالاها خواهد شد.
وی ادامه داد: توسعه بنادر در استان یعنی توسعه حمل و نقل دریایی به نوعی توسعه و رشد حمل و نقل کانتینری بوده که سیستم جابجایی سنتی و قدیمی را حذف می کند.
مدیرکل اقتصادی استانداری گیلان عنوان کرد: توسعه بنادر پایه و اساس توسعه، ترویج و رونق بخش بازرگانی منطقه است و همچنین رونق و تحرک اقتصاد منطقه با توسعه بنادر امکانپذیر است.
وی یادآور شد: توسعه بنادر به رغم فعال سازی اقتصاد، افزایش اشتغال در منطقه و سرزمین اصلی اخذ سهم بازار بیشتر در مناطق حوزه قفقاز را برای تجار استان و سایر تجار کشور امکانپذیر می سازد.
به هر حال سواحل از آغاز تاریخ بشریت کانون و بستر تمدنها و مرکز کسب و کار بوده و حمل و نقل دریایی نیز از آغاز تاریخ نقش مهمی در گذران زندگی انسان داشته است.
حمل و نقل دریایی به عنوان شاخه ای از بخش حمل و نقل است که در توسعه تجارت خارجی کشورها نقش مهمی را ایفاء می کند، این شاخه از حمل و نقل به واسطه داشتن مزیتهایی از جمله "هزینه پایین جابجایی"، "پرداخت وجه در مقابل اسناد معتبر" و "سرعت عمل در رساندن کالا از تولید کننده به مبادی ورودی کشور" از مناسب ترین روشهای حمل و نقل است.
بنادر مهمترین حلقه زنجیره حمل و نقل و موجب رشد و توسعه اقتصادی کشورها هستند
بنادر همواره به عنوان مهمترین حلقه زنجیره حمل و نقل موجب رشد و توسعه اقتصادی کشورها بوده اند، به طوریکه نیاز روزافزون بشر به صنعت دریانوردی می تواند سرمایه های عظیم را از حالت بالفعل به بالقوه تبدیل کند و از سویی با رشد این صنعت عواملی چون نیروی کار و ساختارهای اقتصادی و فکری متناسب با پیشرفت جهانی تحرک پیدا می کند.
سرمایه گذاران و سیاستمداران امروزه به خوبی متوجه شده اند که شهرهای بندری همانند معدن طلایی هستند که با ایجاد فرصت استثنای می توانند درآمد بسیار عالی با قدرت ریسک پذیری بالا برای آنها فراهم کنند که این امر را می توان با رشد بالای سرمایه گذاری در بنادر در سالهای اخیر مشاهده کرد.
ایران در این زمینه از جایگاه ویژه ای برخوردار است و موقعیت جغرافیایی و ژئوپولوتیک خاصی را دارد که کمتر کشوری را می توان با آن مقایسه کرد.
با این وجود کشور ایران با داشتن مرزهای طولانی دریایی در جنوب و مرزهای آبی و زمینی در شمال می تواند پلی برای داد و ستد حمل و نقل باشد.
استاندار گیلان توسعه بنادر و حمل و نقل دریایی را از لازمه های بهره مندی از منابع خزر عنوان کرد و گفت: با اهتمام دولت در تعیین رژیم حقوقی دریای خزر و تلاشهای سازمان بنادر و کشتیرانی موفق به افزایش سهم ایران از این منابع شویم.
در زمان حکومت پهلوی خزر تنها به عنوان یک استخر بزرگ برای تفریح نگریسته می شد
روح الله قهرمانی ادامه داد: این ظرفیتها از جنبههای اقتصادی، سیاسی، دفاعی، اجتماعی و حتی فرهنگی حائز اهمیت فراوان و نیازمند توجه ویژه است، در زمان حکومت پهلوی به این ثروتها و فرصتها تقریبا هیچ توجهی نشده و به خزر تنها به عنوان یک استخر بزرگ برای تفریح نگریسته می شد.
استاندار گیلان ادامه داد: در دوران پس از انقلاب با توجه به تحمیل هشت سال دفاع مقدس و کشور به سازندگی کارهای خوبی در زمینه توسعه بنادر و حفظ و احیای آبزیان خزر صورت گرفته و باید این روند تسریع شود.
وی جنبه تجاری خزر را نیز بسیار با اهمیت دانست و وجود بازار کشورهای آسیای مرکزی را امکان بالقوه مناسبی برای بازاریابی و صادرات کالاها و تولیدات داخل کشور دانست.
مدیرکل بنادر گیلان نیز با اعلام اینکه برای توسعه کشور باید به دریا و سرمایه گذاری در بنادر توجه جدی شود، گفت: در حال حاضر
۹۰درصد ازحمل و نقل و ۸۵درصد صادرات و واردات کالا از طریق دریا انجام می شود که این امر بیانگر اهمیت استراتژیک دریا در بحث تجارت جهانی است.فرهاد منتصر کوهساری افزود: حرکت کشتی ها و نفتکش ها در بنادر جهان با پرچم جمهوری اسلامی اقتدار کشور ما در زمینه های مختلف را نشان می دهد که علاوه بر وجهه اقتصادی از منظر سیاسی نیز دارای اهمیت بسیار است.
وی وجود منابع سرشار کانی و نفت و گاز را از دیگر مزیتهای دریا برشمرد که در صورت سرمایه گذاری می تواند موجبات توسعه کشور را فراهم آورد.
چهار بندر آستارا، کیاشهر، چمخاله و چابکسر در گیلان ساخته می شود
مدیرکل بنادر گیلان از ساخت چهار بندر آستارا، کیاشهر، چمخاله و چابکسر در استان خبر داد و افزود: طرح بندر آستارا مصوب و در آینده نزدیک اجرایی می شود.
کوهساری با بیان اینکه این پروژه به ظرفیت واقعی دو میلیون تن با سرمایه گذاری 400 میلیارد ریال ساخته خواهد شد، اظهار داشت: از کل مبلغ سرمایه گذاری 300 میلیارد ریال توسط بخش خصوصی و 100 میلیارد ریال از منابع داخلی سازمان بنادر و دریانوردی هزینه می شود.
وی همچنین از مطالعه پروژه بندر کیاشهر، بندر چمخاله و چابکسر خبر داد و اظهار داشت: ساخت اسکله مسافری بندر چمخاله پیشرفت مطلوبی دارد و در آینده نزدیک مورد بهره برداری قرار می گیرد.
مدیرکل بنادر گیلان ادامه داد: در صورت وجود متقاضی این بندر به صورت قرارداد 40 ساله به بخش خصوصی واگذار تا تبدیل به یک بندر تجاری شود.
وی با اشاره به اینکه انزلی بزرگترین بندر شمال ایران و یکی از بنادر مهم حوزه خزر است، یادآور شد: بندر اصلی استان گیلان بندر انزلی است که 11 پست اسکله تجاری دارد و ظرفیت واقعی آن هفت میلیون تن است.
کوهساری بیان داشت: بندرانزلی با داشتن قدمتی دیرینه و منحصر بفرد یکی از بنادر فعال در بین کشورهای حاشیه دریای خزر و بزرگترین بندر حاشیه شمالی کشور است که علاوه بر داشتن جاذبه های گردشگری بدلیل واقع شدن در مسیر اروپا از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.
وی گفت: با توجه به سرمایه گذاری های انجام گرفته در زمینه ایجاد زیرساختهای مناسب، وجود انبارهای چند منظوره و ترمینال های متنوع و خرید مدرن ترین تجهیزات تخلیه و بارگیری به عنوان اولین بندر مجهز به سیستم ترافیک دریایی، این بندر را از بنادر موجود در سطح کشور و منطقه متمایز کرده است.
مدیرکل بنادر گیلان ادامه داد: بندرانزلی با استفاده از فناوری اطلاعات تمام تشریفات بندری و گمرکی را از طریق شبکه رایانه ای مشترک بندر و گمرک به صورت مکانیزه انجام می دهد و زیرساختهای لازم را جهت تحقق سیاست داد و ستد الکترونیکی فراهم کرده و همواره در این خصوص جزو بنادر پیشرو کشور است.
به هر حال استان گیلان به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی و امکان دسترسی به آب های آزاد، موقعیت ویژه ای در صنعت حمل و نقل دریاییدارد. در حال حاضر حدود 95 درصد واردات و 85 درصد صادرات کشوراز طریق دریا انجام می شود، بنابراین با توجه به این حجم گسترده، توسعه بنادر به عنوان دروازه های ارتباطی کشورو استان، الزامی است.
بنادر نه فقط به عنوان مبادی ورود و خروج کالا بلکه به عنوان نقاط تسریع کننده رشد اقتصادی و تقویت کننده امنیت ملی نیز مطرح است به همین دلیل، کارکرد بنادر در پیوستگی شدید با اقتصاد و امنیت کشور قرار دارد.
نظر شما