۲۴ دی ۱۳۸۸، ۱۰:۱۲

گزارش مهر از لرستان/

اماکن بین راهی درگیر چالشهای جدی/ با احتیاط توقف کنید!

اماکن بین راهی درگیر چالشهای جدی/ با احتیاط توقف کنید!

خرم آباد - خبرگزاری مهر: وضعیت فعلی عمده اماکن خدماتی بین راهی موجب نگرانی جدی مسئولان و مردم شده است که رفع این چالش نیازمند همکاری دستگاههای متولی این بخش است.

به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، استان لرستان به لحاظ موقعیت استراتژیک در ایجاد ارتباط میان شمال و جنوب کشور در نوع خود یک شاهراه ارتباطی محسوب می شود به طوریکه روزانه شاهد تردد مسافران زیادی است.

محور تزانزیتی شمال به جنوب که از دل استان لرستان به ویژه شهرستان پلدختر گذر می کند هر روزه با بار ترافیکی سنگینی مواجه است که این امر خود حکایت از حیاتی بودن این محور دارد.

از دیگر سو ارائه خدمات بین راهی به مسافران و رانندگان یکی از مسائل مهمی است که تاکنون شاید از سوی برخی متولیان مورد غفلت قرار گرفته است.

از یک منظر به دلیل موقعیت ترانزیتی لرستان اماکن بین راهی می تواند فرصتی ناب برای ارائه محصولات فرهنگی و صنایع دستی استان تلقی شود و از دیگر سو این اماکن فرصتی برای درآمد زایی در استان لرستان با نرخ بالای بیکاری محسوب شود.

اما آنچه در این راستا باید مورد توجه قرار گیرد این است که اگر بر روند فعالیت این اماکن بین راهی از سوی مسئولان نظارتی صورت نگیرد همین فرصت می تواند به تهدیدی جدی برای سلامت مسافران و رانندگان و از دیگر سو از دست رفتن ظرفیت مسافرپذیری لرستان تبدیل شود.

جلسه شورای سلامت استان لرستان محل طرح برخی چالش ها از سوی متولیان بخش بهداشت استان بود که به نوعی می توان گزارش ارائه شده توسط این بخش را زنگ خطری جدی در این زمینه ارزیابی کرد.

در این گزارش شما به آمار و ارقام قابل تاملی برخورد می کنید که به شما یادآور می شود که در برخورد با اماکن بین راهی "با احتیاط توقف کنید!"

13 واحد بین راهی که نمی توان نام ساختمان بر آنها نهاد!

مدیر گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان در این رابطه اظهار داشت: در حال حاضر 135 واحد پذیرایی بین راهی در سطح راههای استان لرستان وجود دارد که کارشناسان این دانشگاه با حضور در 122 واحد از این اماکن اقدام به پر کردن فرم بررسی کردند.

محمد جواد صفر زاده تصریح کرد: از میان تعداد واحد های پذیرایی استان بر روی 13 واحد نمی توان نام ساختمان یا مرکز بین راهی گذاشت بنابراین این واحدها از برنامه بررسی واحد های بین راهی مستثنی شدند.

وی با اشاره به اینکه به دلیل بیکاری ایجاد واحد های بین راهی در سطح استان به گزینش اجباری برای برخی افراد تبدیل شده است، بیان داشت: 60 درصد واحد های پذیرایی بین راهی استان لرستان در مسیر خرم آباد - اندیمشک متمرکز شده است.

مدیر گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان ادامه داد: شهرستان پلدختر با 32 درصد اماکن بین راهی و خرم آباد با 26 درصد این اماکن در رتبه های اول و دوم بیشترین واحدهای بین راهی لرستان قرار دارند.

ساختمان 57 واحد بین راهی استیجاری است

صفرزاده با بیان اینکه 53 درصد واحدهای بین راهی لرستان به وسیله مالک ساختمان مدیریت می شود، افزود: اما معضلی که در این زمینه وجود دارد این است که بیش از 57 مورد از این واحد های بین راهی استیجاری است.

وی در توضیح بیشتر این مشکل عنوان کرد: استیجاری بودن این مکان ها به این علت معضل است که برخی از افراد با حرفه ای شدن در این عرصه پس از مدتی فعالیت در یک مکان آن را با وضعیت بدی رها می کنند و به جای دیگری می روند.

41 درصد متصدیان واحدهای بین راهی بی سواد هستند

مدیر گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان با اشاره به اینکه یکی دیگر از مشکلاتی که واحدهای بین راهی با آن مواجه است عدم مدیریت این واحد ها توسط افراد متخصص می باشد، افزود: در حال حاضر 29 متصدی این واحد ها به طور کامل بی سواد هستند.

صفرزاده با اشاره به اینکه 27 متصدی دیگر تنها دارای سواد خواندن و نوشتن هستند، یادآور شد: با احتساب این افراد در مجموع حدود 41 درصد افراد شاغل در این حوزه بی سواد هستند.

وی تصریح کرد: در بررسی های به عمل آمده تنها هفت نفر از متصدیان اماکن بین راهی لرستان دارای تحصیلات بالاتر از دیپلم هستند.

42 درصد ساختمانهای واحدهای بین راهی فرسوده هستند

مدیر گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان قدمت ساختمانها را از دیگر مشکلات موجود در این حوزه دانست و گفت: در حال حاضر شش واحد پذیرایی بین راهی لرستان دارای عمر بالای 40 سال و 38 درصد نیز دارای عمر بین 20 تا 40 سال هستند.

صفرزاده افزود: در مجموع 42.9 درصد ساختمانهای واحد های پذیرایی بین راهی استان لرستان عمر لازم را انجام داده اند و فرسوده شده اند.

وی همچنین مشکل آب آشامیدنی این واحدها را از دیگر مشکلات این حوزه برشمرد و گفت: 42 درصد واحد های پذیرایی بین راهی لرستان به آب لوله کشی روستایی و مابقی به آب لوله کشی شهری متصل هستند.

مدیر گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان ادامه داد: اما مشکل در این زمینه مربوط به واحدهایی است که آب مورد استفاده خود را از طریق تانکر سیار و چاه اختصاصی تامین می کنند که استفاده از آب تانکر ها یکی از مخاطراتی است که در این زمینه وجود دارد.

70 درصد واحدهای بین راهی لرستان در حریم جاده ها قرار دارند

صفرزاده با اشاره به مشکل در حریم جاده بودن عمده واحدهای پذیرایی بین راهی لرستان، عنوان کرد: در حال حاضر 84 واحد پذیرایی بین راهی لرستان یعنی حدود 70 درصد واحدهای بین راهی این استان در حریم قانونی جاده ها قرار دارند.

وی همچنین به وضعیت محوطه واحدهای پذیرایی بین راهی لرستان، گفت: در بررسیهای به عمل آمده تنها 41 درصد واحدهای بین راهی لرستان داری محوطه تمیز بوده اند و تنها 38 درصد این واحدها دارای پارکینگ هستند.

60 درصد واحدهای بین راهی لرستان پروانه کسب ندارند

مدیر گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان با اشاره به دیگر مشکلات واحدهای بین راهی، خاطر نشان کرد: یکی دیگر از چالشهای موجود در این حوزه این است که 60 درصد اماکن بین راهی لرستان دارای پروانه کسب نیستند.

صفرزاده با بیان اینکه تنها 28 درصد واحدهای بین راهی لرستان مجهز به پنجره توری هستند، گفت: با توجه به ارزیابی کارشناسان دانشگاه علوم پزشکی تنها 16 درصد واحدهای بین راهی لرستان دارای نقشه مورد تایید بهداشت محیط هستند.

50 درصد اماکن بین راهی فاقد آشبزخانه استاندارد هستند

وی با اشاره به دیگر مشکلات این حوزه، تاکید کرد: در حال حاضر 50 درصد این واحدهای بین راهی دارای آشپزخانه کوچک و فاقد استانداردهای لازم هستند.

مدیر گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان به مشکل دفع زباله در این واحدها اشاره کرد و گفت: متاسفانه تنها 30 درصد واحدهای بین راهی لرستان زباله هایشان را به صورت بهداشتی دفع می کنند.

مشکل دفع فاضلاب در 43 درصد واحدهای بین راهی

صفرزاده ادامه داد: همچنین هم اکنون تنها 57 درصد واحدهای بین راهی استان لرستان فاضلابشان را به صورت بهداشتی دفع می کنند و حجم قابل توجهی از این واحدها فاضلابشان رها است.

و اما رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان نیز در این جلسه در سخنانی با تایید مشکلات موجود در واحدهای بین راهی، عنوان کرد: چالش های موجود در این حوزه به طور عمده در چند بخش بی سوادی متصدیان، عدم وجود منابع آبی مطمئن و بحث پروانه کسب است.

اردشیر شیخ آزادی افزود: در حال حاضر در مجموع 75 درصد متصدیان این اماکن یا بی سواد هستند یا کم سواد، 63 درصد از منابع آب مطمئن برخوردار نیستند و 60 درصد نیز دارای پروانه کسب معتبر نمی باشند که هر کدام از این ارقام جای بحث و تامل دارد.

9 پیشنهاد دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان برای رفع مشکلات

وی به 9 پیشنهاد این دانشگاه برای رفع مشکلات موجود اشاره کرد و گفت: یکی از مسائل بحث قرارگیری واحدها در حریم جاده است که باید با همکاری نیروی انتظامی با تعیین مهلت برای این واحدها نسبت به عقب نشینی آنها اقدام شود و در غیر این صورت با حمایت دستگاه قضایی نسبت به تخریب این واحدها اقدام شود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان تصریح کرد: همچنین باید یک مهلت شش ماهه به کسانی که اصول را در ساخت این واحدها رعایت نکرده اند داده شود تا هر چه سریعتر نسبت به رفع نواقص اقدام کنند.

شیخ آزادی با طرح موضوع بهسازی اماکن بین راهی، تصریح کرد: باید با طرح این موضوع در شورای برنامه ریزی استان نسبت به در اختیار گذاشتن تسهیلات لازم در اختیار متقاضیان اقدام شود.

وی با تاکید بر ضرورت اعطا مجوز به افراد تحصیل کرده در این حوزه برای ایجاد این اماکن، بیان داشت: همچنین از افراد بی سوادی که مالک این واحدهای بین راهی است باید تعهد گرفته شود که نسبت به ادامه تحصیل اقدام کنند.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان تصریح کرد: همچنین میراث فرهنگی باید برای احداث مجتمع های جدید رفاهی در سطح راهها نقشه این اماکن را به تایید این دانشگاه برساند.

شیخ آزادی با تاکید بر ضرورت خودداری از پذیرش متقاضیان فاقد تخصص برای ایجاد اماکن بین راهی، عنوان کرد: همچنین بخشداران بخش های بین راهی باید در زمینه احداث مجتمع های بدون مجوز نظارت کامل داشته باشند.

وی همچنین از بخشداران خواست نسبت به جمع آوری زباله های این واحدها نظارت کافی را به خرج دهند و بیان داشت: همچنین کمیته اماکن نیروی انتظامی باید نسبت به برچیدن بساط دکه ها، آلونک ها و مکان هایی که به محل عرضه مواد غیربهداشتی تبدیل شده است با حمایت دستگاه قضایی اقدام کند.

آموزش رکن اول در برخورد با اماکن بین راهی

معاون سیاسی امنیتی استانداری لرستان نیز در این رابطه اظهار داشت: حفظ سلامت جامعه یکی از مسائلی است که دین اسلام بر آن تاکید ویژه شده است تا جایی که نظافت و بهداشت جزو دین برشمرده شده است.

علی چراغیان با تاکید بر اینکه بهداشت و سلامت جامعه باید در اولویت اول کار دستگاهها گذاشته شود، بیان داشت: سلامت محور توسعه هر جامعه است و همه نسبت به این موضوع مهم مسئول هستند.

وی با تاکید بر دو رکن اطلاع رسانی و آموزش در این زمینه، عنوان کرد: باید جلساتی با حضور متصدیان مجتمع ها و اماکن بین راهی استان گذاشته شود و در زمینه مشکلات موجود در این حوزه اطلاع رسانی و آموزش های لازم صورت گیرد.

معاون سیاسی امنیتی استانداری لرستان خواستار تعامل دستگاههای مرتبط از جمله میراث فرهنگی و اداره راه برای حل این مشکل شد و گفت: باید با برگزاری کارگاهها و کلاس های آموزشی در راستای رفع مشکلات موجود تلاش بیشتری به خرج داده شود.

به هر حال به نظر می رسد با توجه به موقعیت بی نظیر لرستان به لحاظ تردد مسافران و از دیگر سو استعداد های ناب این استان در پذیرش گردشگر باید در آستانه نوروز برنامه جدی برای اصلاح وضعیت اماکن بین راهی این استان اندیشیده شود.

کد خبر 1017084

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha