به گزارش خبرنگار مهر در بجنورد، بر اساس آمار رسمی در تعطیلات نوروزی و تابستانی سال جاری حدود 10 میلیون و مسافر و زائر علی ابن موسی الرضا(ع) برای زیارت بارگاه منور این امام همام از این محور عبور کرده و سالانه نیز بر تعداد مسافران عبوری در این محور افزوده می شود.
علیرغم اینکه این محور در تقویم وزارت راه و ترابری از جمله محورهای پر ترافیک در سطح کشور محسوب می شود، عدم برخوداری از محور چهار خطه و نداشتن کمربندی در شهرهای استان موجب شده تا سالانه سوانح رانندگی محورهای این استان رو به افزایش بنهد.
اگر چه وزارت راه و ترابری در چهار سال اخیر با تخصیص اعتبار مناسب موفق شده تا محور بجنورد - مشهد را به طور چهار خطه و دو باند زیر بار ترافیک قرار دهد، ولی عقب ماندگی استان در بخش راه باعث شده تا هنوز هم استان در این زیرساخت با مشکلات زیادی مواجه شود که نیازمند نگاه ویژه دولت و مجلس شورای اسلامی در تخصیص اعتبار برای اجرای طرح دو بانده شدن محور بجنورد - جنگل گلستان است.
بر اساس آمار پلیس راه استان خراسان شمالی در 9 ماهه سالجاری بالغ بر چهار هزار فقره سوانح رانندگی خسارتی، جرحی و منجر به فوت در محورهای این استان به وقوع پیوسته که در این سوانح علاوه بر مجروح شدن بیش از شش تا هفت هزار نفر 336 نفر نیز جان خود را از دست دادند.
افزایش 23 درصدی مرگ و میر حوادث رانندگی درمحورهای خراسان شمالی
پلیس راه استان خراسان شمالی اعلام کرده آمار مرگ و میر ناشی از سوانح رانندگی در محورهای استان به خصوص برون شهری در سال جاری به نسبت مشابه سال قبل 23 درصد افزایش داشته است.
در شرایط فعلی که لایحه بودجه سال 89 کل کشور از سوی دولت روزهای پایانی خود را می گذراند و آماده ارسال به مجلس شورای اسلامی است به نظر می رسد استان خراسان شمالی با عقب ماندگی که در بخش راهها دارد، نیازمند توجه ویژه دولت و عنایت نمایندگان مجلس شورای اسلامی است.
فرماندهی انتظامی استان خراسان شمالی می گوید: محور بجنورد - جنگل گلستان و بالعکس از محورهای پرترافیک کشور در ایام تعطیلات نوروزی و تابستانی و با ترافیک روان در تمام فصل سال است.
80 درصد زائران خودرویی امام رضای (ع) از جاده های خراسان شمالی عبور می کنند
سردار ابوالقاسم اسفندیاری به خبرنگار مهر در بجنورد گفت: قرارگیری استان خراسان شمالی در محور آسیایی منتهی به مشهدالرضا (ع) و شمال کشور موجب شده تا 80 درصد از مسافران و زایران علی این موسی الرضا (ع) سالانه برای زیارت بارگاه ملکوتی این امام همام این محور را برای تردد انتخاب کنند.
وی اضافه کرد: در چنین وضعیتی محور بجنورد - گلستان و بالعکس همچنان این محور با ظرفیت بالای خودرویی که داراست فاقد محور دو بانده است و علیرغم کارکرد خوبی که وزارت راه و ترابری برای شروع اجرای این طرح داشته، این طرح باید به دلیل مشکلات ترافیکی و سوانح رانندگی با سرعت بیشتری ادامه دهد.
سردار اسفندیاری افزود: اجرای این طرح نیازمند اعتبار ویژه ای از سوی مسئولان وزارت راه و ترابری و مجموعه دولت و مجلس شورای اسلامی است و از نظر ما این محور به عنوان جاده مرگ تلقی شده است.
محور بجنورد - گلستان با ظرفیت بالای خودروی عبوری تک باندی است
فرماندهی انتظامی استان خراسان شمالی گفت: در سال جاری چهار هزار و 500 فقره سوانح رانندگی در محورهای استان رخ داده که بیش از 50 تا 60 درصد از این سوانح در محور بجنورد - جنگل گلستان و یا بالعکس بوده و 336 نفر جان خود را از دست داده که 286 نفر آنها در محور برون شهری جان باختند.
سردار اسفندیاری افزود: علی رغم فعالیت مستمر پلیس راه و نیروهای انتظامی آمار سوانح رانندگی در این محور در طی سال در حال افزایش است و این روند خدمات نیروهای ما را در سایر نقاط استان نیز زیر سئوال برد.
معاون عمرانی سابق استاندار خراسان شمالی گفت: محور بجنورد - جنگل گلستان و بالعکس از محورهای حادثه خیر استان خراسان شمالی محسوب می شود و با این رویکرد طرح دو بانده شدن آن در دور دوم سفر هیئت دولت به تصویب رسیده و در دست اجراست.
نورعلی طالب زاده افزود: برای تسریع در روند اجرای این طرح باید وزارت راه و ترابری اعتبار بیشتری را برای اینکار به استان اختصاص دهد و ضمن اینکه چند پیمانکار همزمان این محور را اجرایی کنند.
وی اضافه کرد: استان خراسان شمالی به دلیل نداشتن زیرساخت فرودگاهی مناسب و راه آهن 95 درصد از حمل بار و مسافر از محورهای زمینی انجام می شود و با وجود چهار پنج واحد تولیدی و صنعتی بزرگی چون پتروشیمی، سیمان، آلومینای جاجرم و مجتمع فولاد اسفراین و طرحهای بزرگ دیگر تولیدی در دست اجرا باید هر چه سریعتر این محور دو بانده شود.
مدیرکل راه و ترابری استان خراسان شمالی گفت: در چند سال اخیر وزارت راه و ترابری اعتبار خوبی را برای راهسازی در اختیار استان قرار داده و در چهار سال گذشته محور بجنورد - مشهد دو بانده شده و زیر بار ترافیک قرار گرفته و این طرح موجب کاهش چشمگیری در سوانح رانندگی شده است.
ابوالفضل باقرنیا افزود: همچنین اعتبار خوبی برای راه روستایی در اختیار استان قرار گرفته و در بخش راه روستایی نیز زیرساخت خوبی فراهم شده و بیش از 40 درصد از راههای روستایی ما زیر آسفالت قرار گرفت.
وی اضافه کرد: برای اجرای طرح دو بانده شدن محور بجنورد - آزاد شهر براساس مصوبه دور دوم سفر هیئت دولت در مهرماه سال 87، عملیات اجرایی این طرح با حضور وزیر راه و ترابری شروع شده و پیمانکار آن انتخاب و درحال تجهیز کارگاه می باشد.
مدیرکل راه و ترابری استان خراسان شمالی گفت: فاز اول اجرای این طرح به طول 50 کیلومتر از بجنورد به آشخانه در دست اجرا قرار گرفته و با عنایتی که وزارت راه و ترابری به اعتبار این بخش دارد، کل اعتبار آن نیز اختصاص داده می شود ما با تمام ظرفیت به دنبال تکمیل این طرح هستیم.
خراسان شمالی دارای پنج هزارو 555 کیلومتر راه است.
نظر شما