۶ بهمن ۱۳۸۸، ۱۷:۲۴

منشاء آمارهای مهر کجاست؟

واکنش وزارت نفت به گزارش مستند "مهر"

واکنش وزارت نفت به گزارش مستند "مهر"

وزارت نفت به گزارش خبرگزاری "مهر" با عنوان " اختلاف آماری چندین میلیارد دلاری در وزارت نفت " واکنش نشان داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، در توضیحات وزارت نفت با اشاره به گزارش " اختلاف آماری چندین میلیارد دلاری در وزارت نفت " آورده است:

« به نظر می رسد نویسنده مقاله " اختلاف آماری چندین میلیارد دلاری در وزارت نفت" به تفاوت میان "آمار" و "برآورد" توجه کافی ننموده است چرا که معمولا کلمه "آمار" به عملکردهای گذشته اطلاق می گردد و بدیهی است که نبایستی اختلاف نظری در مورد آن وجود داشته باشد؛ حال آنکه کلمه " برآورد" در واقع تخمینی از آینده است که ممکن است نظرات گوناگونی در مورد آن ابراز شود. خصوصا آنکه اعداد و ارقامی که در مقاله مزبور بدان اشاره شده، برآوردهایی است که شرکتهای تابعه وزارت نفت در مقاطع زمانی مختلف ارائه نموده اند که تفاوت میان آنها امری طبیعی به شمار می رود.

بنابراین توضیحات، از این قبیل برآوردها می توان به برآورد شرکت ملی نفت از سرمایه گذاری مورد نیاز در صنعت نفت، پالایش و پخش و پخش گاز به ترتیب به میزان 170، 20 و 20 میلیارد دلار در مقاطع مختلف و همچنین برآورد سرمایه گذاری مورد نیاز شرکت ملی پتروشیمی به میزان 30 میلیارد دلار اشاره کرد.

لکن باید توجه داده شود که آنچه تعیین کننده و منشا اثر خواهد بود و الزاما همه دستگاههای ذیربط بایستی در مورد آن متفق القول باشند، ارقام و اعدادی است که پس از طی مراحل قانونی و تصویب نهایی در قالب پیوست برنامه پنجم توسعه به دستگاههای اجرایی ابلاغ خواهد شد. بدیهی است که در آن مرحله هیچ گونه اختلاف نظری موضوعیت نداشته و به روز نخواهد کرد.»

در ادامه توضیحات وزارت نفت می خوانیم: « با توجه به مراتب فوق الذکر، به منظور آگاهی بیشتر خاطر نشان می سازد وزارت نفت طی جلسات متعدد تدوین برنامه پنجم توسعه در داخل صنعت نفت و پس از آن، کمیته تخصصی انرژی برنامه پنجم توسعه، سرمایه گذاری مورد نیاز جهت تحقق اهداف کمی بخش نفت، گاز، پالایش و پخش فرآورده های نفتی و پتروشیمی که در مجموع معادل 225 میلیارد دلار می باشد را به شرح ذیل نهایی کرده و به معاونت نظارت راهبردی ریاست جمهوری ارائه نموده است.

از این میزان، حدود 155 میلیارد دلار ( 68.8 درصد) در بخش بالادستی نفت و گاز در جهت توسعه میادین نفت و گاز و همچنین نگهداشت توان تولید به کار گرفته خواهد شد که در نتیجه آن، ظرفیت تولید نفت خام کشور در انتهای برنامه به 5152 هزار بشکه در روز و تولید گاز طبیعی غنی به 1111 میلیون متر مکعب در روز خواهد رسید که این میزان تولید، پاسخگوی نیاز کلیه بخش های مصرفی کشور اعم از تزریق به مخازن نفتی و صادرات و مصارف داخلی می باشد.

نکته حائز اهمیت اینکه طی برنامه پنجم توسعه میزان اکتشاف مواد هیدروکربوری قابل استحصال معادن نفت و گاز تولیدی از میادین کشور منظور شده است. همچنین بر اساس اهداف تعیین شده می بایست با استفاده از روش های ازدیاد برداشت یک درصد به ضریب بازیافت میادین نفت خام کشور افزوده شده و میزان گازهای سوزانده شده نیز در انتهای برنامه به حداقل ممکن برسد. همان گونه که در مقاله نیز قید شده است، این ارقام نهایی شده در پایگاه اطلاع رسانی وزارت نفت در تاریخ 22 دی ماه 1388 منعکس شده و توسط مدیر عامل شرکت ملی نفت نیز اعلام گردیده است.

برآورد سرمایه گذاری مورد نیاز برای بخش پالایش و پخش فرآورده های نفتی 12.6 میلیارد دلار است که با این میزان سرمایه گذاری، طرح های احداث پالایشگاههای جدید نفت خام و میعانات گازی در داخل و خارج از کشور، طرحهای بهینه سازی و بنزین سازی در پالایشگاههای موجود و همچنین احداث و توسعه خطوط لوله و مخازن ذخیره سازی نفت خام و فرآورده های نفتی به اجرا درآمده و ظرفیت پالایش نفت خام و میعانات گازی کشور به 2669 هزار بشکه در روز و تولید فرآورده های نفتی نیز به 365 میلیون لیتر در روز افزایش پیدا خواهد کرد.

نکته قابل توجه اینکه کل سرمایه گذاری مورد نیاز بخش پالایش و پخش فرآورده های نفت در حدود 30 میلیارد دلار می باشد و تفاوت ارقام ارائه شده عمدتا به دلیل متفاوت بودن اهداف سرمایه گذاری شرکت ملی پالایش و پخش و سرمایه گذاری مورد نیاز بخش پایین دستی نفت خام کشور است. همان گونه که در مقاله قید شده، این ارقام نهایی شده توسط وزیر نفت نیز اعلام شده است.

برآورد سرمایه گذاری مورد نیاز در بخش پایین دستی گاز طبیعی 23 میلیارد دلار است که با این میزان سرمایه گذاری، ظرفیت پالایش گاز طبیعی کشور و شبکه خطوط گاز رسانی افزایش قابل ملاحظه ای خواهد داشت. همان گونه که در مقاله قید شده، این ارقام نهایی شده توسط وزیر نفت نیز اعلام شده است.

بنابر این توضیحات، در بخش پتروشیمی نیز میزان سرمایه گذاری 34.1 میلیارد دلار تعیین شده است، که در نتیجه آن طی برنامه پنجم توسعه 47372 هزار تن به میزان تولید محصولات پتروشیمیایی کشور افزوده شده و ظرفیت کل تولیدات پتروشیمی کشور به 95574 هزار تن در سال 1393 خواهد رسید. در این زمینه چنانچه در مقاله نیز اشاره شده برآوردهای متفاوتی ارائه شده است که به دلیل مقدماتی بودن برخی برآوردها و همچنین متفاوت بودن سرمایه گذاری مورد نیاز شرکت ملی صنایع پتروشیمی و کل سرمایه گذاری مورد نیاز بخش پتروشیمی بوده است که برخی رسانه ها از آن تلقی تناقض و عدم هماهنگی نموده اند.»

در پایان این توضیحات هم تصریح شده است: همان گونه که پیشتر اشاره شد، ارقام مذکور صرفا برآوردهای انجام شده توسط شرکتهای ذیربط است که در فرایند تدوین برنامه پنجم توسعه توسط وزارت نفت تنظیم و در قالب بسته مصوب کمیته تخصصی انرژی به معاونت نظارت راهبردی ریاست جمهوری ارائه شده است تا پس از بررسی نهایی و طی مراحل قانونی تصویب و توسط شرکتهای تابعه وزارت نف اجریی شود.

توضیحات مهر

خبرگزاری مهر تمام آمار و ارقام و برآوردهای مختلف سرمایه گذاری مورد نیاز در برنامه پنجم توسعه را که در گزارشی با عنوان "اختلاف آماری چندین میلیارد دلاری در وزارت نفت" ذکر شده، از منابع رسمی که از جمله بخشی از آنها در ذیل می آید استخراج نموده است:

1- اگر مسئولان وزارت نفت برنامه سید مسعود میرکاظمی به مجلس برای تصدی وزارت نفت مطالعه کنند قطعا همان آمارهایی که در گزارش مهر آمده را تائید می کنند. ( خبر شماره 935400 مهر مطالعه شود)

2- پایگاه اطلاع رسانی نفت و انرژی ایران ( شانا) در مورخه 21 دی ماه امسال در گزارشی با عنوان "تشریح شاخص‌های اصلی برنامه پنجم توسعه در صنعت نفت" به آدرس اینترنتی " http://shana.ir/150973-fa.html" پرداخته که مورد استناد مهر در این گزارش بوده است.

3 - پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران در مورخه 26 دی ماه امسال در گزارشی با عنوان "نیاز بخش بالادستی نفت به 70 میلیارد دلار سرمایه در افق 1394" به آدرس اینترنتی " http://www.nioc.ir" پرداخته که آمارها و برآوردهای صورت گرفته در آن، در گزارش مهر استناد شده است.

برهمین اساس، خبرنگار مهر با بررسی گزارشی‌های متفاوت ارائه شده در این باره که مورد استناد وزارت نفت و زیرمجموعه های آن بوده، به اختلافات آماری در این وزارتخانه رسیده است، ضمن اینکه مهر به مسئولان وزارت نفت پیشنهاد می کند که علاوه بر ساماندهی امور اطلاع رسانی، از انتشار آمارهای موازی و متفاوت در زیرمجموعه های این وزارتخانه جلوگیری کنند.

در پایان خبرگزاری مهر آمادگی دارد به منظور تحقق اهداف سند چشم انداز 20 ساله نظام و برنامه های توسعه ای کشور در صنعت نفت به عنوان موتور محرک اقتصاد ایران، آمارهای رسمی تهیه شده در وزارت نفت را منتشر کند و همگام با اجرای طرحهای توسعه، در تحقق این اهداف همکاری و تعامل رسانه‌ای داشته باشد. 

کد خبر 1024390

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha