۲۲ بهمن ۱۳۸۸، ۱۰:۱۰

به مناسبت هفته وقف/

وقف؛ سنت پسندیده ای که از نو باید شناخت

وقف؛ سنت پسندیده ای که از نو باید شناخت

استان تهران - خبرگزاری مهر: وقف به عنوان یکی از سنتهای بسیار پسندیده انسانی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و باید آن را از نو شناخت زیرا گسترش و ترویج این فرهنگ آثار اجتماعی بسیار مطلوبی به همراه دارد.

به گزارش خبرنگار مهر در کرج، وقف در لغت به معنی ایستادن و ساکن و حبس کردن است و در اصطلاح فقه، یعنی حبس مایملک و جلوگیری از انتقال آن به دیگری چه از راه فروش و چه از راه بخشش و در مقابل، منافع و سود حاصل از آن را در راه خداوند قرار دادن است.

این امر در واقع همان راه خدمت به مردم و گره‌گشایی مشکلات و سر و سامان دادن به وضعیت عادی و فرهنگی آنهاست.

به دنبال انجام هر عمل وقف، آثار اجتماعی بسیار گرانقدری نصیب جامعه می شود زیرا وقف یک عمل بسیار خیرخواهانه و انسان دوستانه است و در نتیجه از خودگذشتگی انسان و دیگرخواهی او ایجاد می شود.

با این حال متاسفانه فرهنگ وقف درجامعه چندان شناخته شده نیست و بسیاری از افراد در این زمینه اطلاعات کافی ندارند.

بسیاری از افراد اطلاعات بسیار ناقصی در خصوص عمل وقف دارند

به دنبال این امر، آمار فعالیتهای وقفی چندان بالا نیست و بسیاری از افراد اطلاعات بسیار ناقصی در خصوص عمل وقف دارند.

شاید یکی از دلایل این امر را بتوان در پایین بودن میزان اطلاع رسانی از سوی رسانه ها در زمینه فرهنگ وقف جستجو کرد به این ترتیب که رسانه ها به میزان بسیار کمی به اطلاع رسانی مستقیم و غیرمستقیم در خصوص سنت پسندیده وقف پرداخته اند و در این زمینه، مسئولیت خود را چندان جدی نگرفته اند.

به عنوان مثال، کمتر شاهد اطلاع رسانی مستقیم یا غیرمستقیم در خصوص فرهنگ وقف از طریق برنامه های تلویزیون بوده ایم البته هر از چندگاهی ممکن است در لابلای برنامه ای به این امر پرداخته شود اما این میزان کافی نیست.

فرهنگسازی از سوی رسانه ها در خصوص ترویج وقف، مکمل تلاشهای سازمان اوقاف است 

البته سازمان اوقاف و امور خیریه و ادارات تابعه آن در استانها و شهرستانهای کشور تلاشهایی برای معرفی فرهنگ وقف به جامعه داشته و دارند اما بدون شک، این تلاشها بدون همکاری رسانه ها در جهت فرهنگسازی برای گسترش سنت وقف به صورت کامل اثربخش نخواهد بود.

مدیرکل اداره اوقاف و امور خیریه استان تهران در این زمینه گفت: رسانه ها باید در ترویج فرهنگ وقف جدی تر عمل کنند و همواره به وظیفه خطیر خود در این زمینه توجه کافی داشته باشند.

حجت الاسلام یدالله شیرمردی ادامه داد: رسانه ها از مهمترین عوامل فرهنگسازی در جامعه هستند و می توانند نقش بسزایی در ترویج سنتهای حسنه ایفا کنند.

این مسئول بیان کرد: رسانه ملی در این زمینه رسالت مهمی به عهده دارد و می تواند با تولید برنامه های مطلوب و آموزنده در جهت ترویج فرهنگ وقف در میان شهروندان گامهای موثری بردارد.

وی خاطرنشان کرد: افراد متمول زیادی وجود دارند که علاقمند به انجام امور خیرخواهانه هستند فقط کافیست راه های انجام کار خیر را بشناسند و به سوی آنها هدایت شوند.

این مسئول عنوان کرد: سهم برنامه های ترویج دهنده فرهنگ وقف در رسانه ها چندان قابل توجه نیست و به این سنت حسنه به میزان کافی پرداخته نشده است.

شیرمردی خاطرنشان کرد: البته مدتی قبل سریالی از رسانه ملی پخش شد که در چند قسمت آن به موضوع وقف پرداخته شد. به هر حال لازم است تولید چنین برنامه هایی ادامه داشته باشد تا شاهد نتایج درخشان آن باشیم.

تعداد مستندات تولیدشده در خصوص بقاع متبرکه و موقوفات افزایش یابد

مدیرکل اوقاف و امور خیریه شهرستان کرج در بخش دیگری از سخنان خود نیز گفت: تعداد فیلمهای مستند تولیدشده در خصوص بقاع متبرکه و موقوفات باید افزایش یابد زیرا تعدادی که تاکنون تولید شده، کافی نیست.

شیرمردی افزود: تاکنون تعدادی فیلم مستند با موضوع بقاع متبرکه و وقف در کشور ساخته شده اما این میزان جوابگوی همه نیازها نیست و باید به بهترین نحو افزایش یابد.

وی ادامه داد: وظیفه صدا و سیما در این زمینه بسیار مهم است زیرا این نهاد امکان تولید مستندانی با موضوعات یادشده را دارد و باید نسبت به این امر توجه کافی داشته باشد.

این مسئول بیان کرد: چندی قبل، شبکه پنج مستندی در خصوص بقاع متبرکه تهران ساخت که امیدواریم تولید چنین مستنداتی ادامه داشته باشد و کیفیت آنها نیز بالا باشد.

صرف افزایش تعداد مستندات یادشده کافی نیست

شیرمردی اظهار داشت: صرف افزایش تعداد مستندات یادشده کافی نیست و باید این مستندات از کیفیت بالا برخوردار باشند تا بتوانند اهمیت بقاع و امر وقف را به خوبی در جامعه تبیین کنند.

وی خاطرنشان کرد: اگر این مستندات از کیفیت کافی و محتوای مطلوب برخوردار باشند، می توانیم زمینه های لازم برای پخش رسانه ای آنها در سطح بین المللی را نیز فراهم کنیم تا از این طریق مردم سایر کشورها نیز با بقاع متبرکه و فرهنگ وقف آشنا شوند.

این مسئول یادآور شد: تولید مستنداتی با موضوع وقف می تواند نقش قابل توجهی در تبیین فرهنگ وقف در جامعه داشته باشد و علاقمندانی زیادی را به سوی انجام این امر نیک و انسان دوستانه جذب کند.

وی افزود: رسانه ها از مهمترین عوامل فرهنگسازی در جامعه هستند و می توانند نقش بسزایی در ترویج سنتهای حسنه ایفا کنند.

شیرمردی اضافه کرد: وقف از سنتهای بسیار پسندیده انسانی است که کمتر به آن توجه شده و بسیاری از افراد حتی در خصوص چنین سنتی اطلاعات کافی ندارند درحالیکه اطلاع رسانی از سوی رسانه ها در خصوص این سنت پسندیده می تواند نتایج بسیار درخشانی را به دنبال داشته باشد و علاقمندان فراوانی را به سوی مشارکت در امر وقف جذب کند.

به موازات اطلاع رسانی در خصوص موضوع وقف، مهمترین نیازهای وقف نیز معرفی شود

البته صرف افزایش اطلاع رسانی در خصوص فرهنگ پسندیده وقف کافی نیست و باید در این زمینه نیازها و ضرورتها نیز مشخص شود تا افراد خیر بتوانند با اطلاع از نیازها، عمل وقف را در زمینه ای که بیشتر احساس نیاز می شود، انجام دهند.

مدرسه سازی، بیمارستان سازی، اطعام نیازمندان، عزاداری و ساخت مراکز رفاهی، درمانی و آموزشی برای نیازمندان، معلولان، بیماران و ایتام، بخشی از مهمترین زمینه هایی است که هدایت واقفان به سوی انجام عمل وقف در این زمینه ها آثار بسیار مطلوبی در جهت حل مشکلات جامعه خواهد داشت.

ساخت مراکز فرهنگی (کتابخانه، فرهنگسرا، آموزشگاه و ...)، نمازخانه، مراکز پژوهشی و ... فراهم کردن زمینه های ازدواج و تحصیل و فراهم کردن شغل و مسکن برای افراد نیازمند از دیگر زمینه هایی است که هدایت واقفان به سوی انجام عمل وقف در آنها آثار بسیار مطلوبی در جهت حل مشکلات جامعه دارد.  

فعالیتهای وقفی در استان تهران به سوی احداث مراکزپژوهشی هدایت شود

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان تهران در این زمینه نیز گفت: فعالیتهای وقفی در این استان باید به سوی احداث مراکز پژوهشی هدایت شود زیرا در این زمینه هنوز نیازهایی وجود دارد.

شیرمردی افزود: احداث و ایجاد مراکز پژوهشی در استان تهران یکی از مهمترین نیازهاست و یک اولویت مهم محسوب می شود. کار پژوهشی یک امر زیربنایی است و باید شرایطی فراهم شود که این امر بیش از پیش گسترش یابد تا بتوانیم بر بسیاری از مشکلات فائق آییم.

این مسئول اظهار داشت: همچنین لازم است فرهنگ وقف به سوی ایجاد مراکز علمی و فرهنگی هدایت شود تا بتوانیم بسیاری از خلاهای این بخش را پر کنیم.

وی خاطرنشان کرد: خیرین زیادی در استان تهران وجود دارند که با جلب حمایتهای آنها می توانیم آمار فعالیتهای وقفی در استان تهران را افزایش دهیم و بر اساس اولویتها عمل کنیم.

شیرمردی خاطرنشان کرد: گسترش فعالیتهایی در جهت تسهیل ازدواج جوانان و نشر فرهنگ ایثار و شهادت همچنین گسترش فعالیتهای قرآنی از جمله دیگر مواردی است که باید فعالیتهای وقفی را به سوی آنها هدایت کنیم.

وی یادآور شد: البته لازم است برای آگاهی شهروندان و خیرین از اولویتها اطلاع رسانی کنیم تا آنها به خوبی با نیازها آشنا شوند و فعالیتهای وقفی خود را بر اساس نیازها انجام دهند.

نیازها و اولویتهای هر منطقه شناسایی شوند

بهتر است به منظور پاسخ به نیازهای وقف، نیازها و اولویتهای هر منطقه، استان و شهرستان شناسایی شوند و این اولویتها به اطلاع افراد علاقمند به فعالیت در امر وقف رسانده شود.

برگزاری کارگاه های آموزشی وقف نیز در این خصوص می تواند بسیار اثربخش باشد و شهروندان علاقمند را با فرهنگ وقف آشنا کند. در این زمینه، اداره اوقاف و امور خیریه کرج، کارگاه های آموزشی وقف را طی هفته وقف در امامزاده های کرج برپا کرده است.

فرهنگ وقف وارد نظام تربیتی کشور شود

نماینده مردم کرج، اشتهارد و آسارا در مجلس نیز در خصوص وقف گفت: لازم است فرهنگ وقف وارد نظام تربیتی کشور شود تا گسترش و ترویج آن در شکل مطلوبتری صورت گیرد.

فاطمه آجرلو ادامه داد: وقف یک سنت بسیار حسنه است که گسترش آن در جامعه می تواند آثار اجتماعی بسیار مطلوبی بر جای بگذارد.

وی عنوان کرد: زنان می توانند نقش تاثیرگذاری در گسترش فرهنگ وقف داشته باشند و این فرهنگ را در خانواده و میان فرزندان خود نهادینه کنند و گسترش دهند.

آجرلو بیان کرد: یک زن واقف می تواند یک نسل را به سمت فرهنگ وقف و انجام کارهای نیکوکارانه هدایت کند که دلیل این امر به نقش تاثیرگذار زنها در زمینه تربیتی بازمی گردد.

نماینده مردم کرج در خانه ملت اظهار داشت: ساماندهی شدن سرمایه های زنان مسلمان یک امر بسیار مطلوب است که باعث می شود این سرمایه ها در مسیری مطلوب هدایت شود.

آجرلو خاطرنشان کرد: در فرهنگ اسلامی نمونه های بسیار زیبایی وجود دارد که وقف یکی از آنهاست و پرداختن به آن می تواند آثار بسیار درخشانی در پی داشته باشد ضمن اینکه لازم است زیبایی های دین اسلام باید به جهانیان معرفی شود تا همه از وجود این زیبایی ها مطلع شوند.

موقوفات تصرف شده پس گرفته شود

احیای موقوفات و پس گرفتن موقوفات تصرف شده نیز یک اقدام بسیار مهم است که باعث می شود نیات خیرخواهانه واقفین بی نتیجه نماند و مال وقف شده در همان راهی که واقف مد نظر داشته، مورد استفاده قرار گیرد.

سازمان اوقاف و امور خیریه و ادارات تابعه این سازمان، احیای موقوفات و پس گرفتن موقوفات تصرف شده را بخشی از فعالیتهای خود قرار داده اند که امید می رود این فعالیتها در اسرع وقت نتیجه مطلوب را به دنبال داشته باشد.

کد خبر 1032471

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha