به گزارش خبرنگار مهر دربیرجند، محمد زاری ظهر سه شنبه در جمع کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان افزود: از ابتدای سال جاری تاکنون 42 میلیارد و 550 میلیون ریال جهت احیا و مرمت تعداد 394 رشته قنوات در سطح استان هزینه شده است.
وی اضافه کرد: این میزان اعتبار نسبت به کل اعتبار هزینه شده جهت احیا و مرمت قنوات در سال گذشته که 36 میلیارد ریال برای 375 رشته قنات بوده بیش از 18 درصد رشد داشته است.
زاری با اشاره به کارآمدی و اهمیت بسیار مهم قنوات در توسعه، آبادانی و رونق بخش کشاورزی خصوصا در مناطق روستایی، عنوان کرد: از خصوصیات مهم قنوات جاری بودن آب به صورت ثقلی از طریق کوره قنات بوده که بدون صرف هیچگونه هزینه ای در اختیار بهره برداران قرار می گیرد اما در چاه های عمیق و نیمه عمیق آب از طریق پمپهای دیزلی(10 درصد چاهه) و الکتریکی (90 درصدچاه ها) استحصال می شود که برای بهره برداران هزینه دارد.
به گفته وی براساس اطلاعات سازمان آب منطقه ای خراسان جنوبی در سطح استان تعداد پنج هزار و 410 رشته قنات و چشمه و یک هزار و 819 حلقه چاه عمیق و نیمه عیمق وجود دارد.
وی حفر بی رویه چاه های عمیق و نیمه عمیق و خصوصا خشکسالی های پی در پی سالیان اخیر را از دلایل اصلی کاهش و افت آب عنوان کرد و بیان داشت: به رغم کاهش شدید آبدهی قنوات در سال های اخیر، درصد قابل توجهی از تولیدات کشاورزی استان مربوط به قنوات است.
وی ادامه داد: تاکنون بیشتر قنوات مهم استان از محل اعتبارات طرح احیا و مرمت قنوات و حوادث مرمت و بازسازی شده اند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی یادآور شد: بعضی از قنوات در حاشیه رودخانه و مسیر سیل قرار دارند که میله های قنواتی که در اولویت بازسازی قرار دارند طوقه چینی و با بتن محافظت می شوند.
نظر شما