به گزارش خبرنگار مهر در مشهد، نابسامانی وضعیت مسکن در چند سال اخیر تا حدودی ناشی از سوء استفاده های مالی، کیفیت پائین واحدهای ساخته شده توسط شرکت های مجری و تاخیرها و نقض قراردادها است که از جمله این موارد می توان به پروژه مسکن ثامن فرهنگیان مشهد اشاره کرد که در گیرودار ضعف مدیریتی وعدم تعهد به قراردادهای منعقده بعد از گذشت بیش از دو سال از تاریخ تحویل، هنوز به اتمام نرسیده است.
بر اساس توافقنامه ای در ششم بهمن ماه 81 میان سازمان آموزش و پرورش خراسان رضوی و شرکت تامین مسکن، زمینی به وسعت 127هزار متر مربع از اراضی الهیه با کاربری مسکونی به صورت رایگان در اختیار این شرکت گذاشته شد تا 1650واحد مجموعه طبق الگوی مصرف 75 مترمربعی در فازهای مختلف با مترمربعی 177هزارتومان و در بازه زمانی 24 ماه بعد از تاریخ سی ام مهر ماه 84 تکمیل و تحویل فرهنگیان داده شود.
این پروژه از تاریخ سیزدهم اسفند 84 شروع شده اما با گذشت چهارسال نه تنها هیچ یک از واحدها آماده تحویل نشده است بلکه بر خلاف تعهدات و الگوی مصرف تعیین شده، شرکت اقدام به بستن فوندانسیون 100 و 110 مترمربعی نمود که بعد از انجام این کار، دوباره هر یک از آنها به واحدهای 50 و55 مترمربی تقسیم شد تا بتواند تعداد را به 324 واحد برساند.
از طرفی با تمامی این تفاسیر و با وجودی که هنوز 112 واحد در مرحله فوندانسیون است شرکت تامین مسکن فرهنگیان به عنوان شرکتی غیرانتفاعی که از دل صندوق ذخیره فرهنگیان و با هدف ساخت خانه بدون کسب سود، برای فرهنگیانی که مسکن ندارند، بیرون آمده است درخواست وجه مازاد بر مبلغ موضوع قرارداد را کرده که این امر اعتراض شدید اعضا را در پی داشت.
علاوه بر این طبق مدارک موجود، در جلسه 22 خرداد 86 صندوق ذخیره فرهنگیان که با 5 درصد از حقوق این قشر تاسیس شده است، متعهد می شود که با 145 میلیارد ریال از ادامه پروژه حمایت مالی نماید و همانند گذشته با تزریق به موقع منابع مستقیم یا ازسیستم بانکی، زمینه تسریع و پیشرفت عملیات اجرایی مجموعه پروژه را فراهم کند و سود تسهیلات منابع پرداختی از اعتبار صندوق را نیز بر اساس آخرین سود بانکی اخذ نمایند.
به منظور حل و فصل و تسریع در روند پروژه، مکاتبات و جلسات حضوری متعددی با مسئولان صندوق ذخیره و شرکت تامین مسکن فرهنگیان صورت گرفته که هنوز نتیجه مطلوبی در راستای ایفای تعهدات و تواففات حاصل نشده است.
در پیگیریهای صورت گرفته به سراغ تعدادی از مسئولان ذی ربط رفته وعلل این تاخیرها و مرجع پاسخگویی به این امر را جویا شدیم.
تکذیب حمایت 145 میلیارد ریالی صندوق ذخیره فرهنگیان به شرکت تامین مسکن
معاون صندوق ذخیره فرهنگیان در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن تکذیب حمایت مالی 145 میلیارد ریالی این صندوق به شرکت تامین مسکن برای ادامه پروژه، گفت: هیچ پول بیشتری در کار نیست و طبق آخرین جلسه مقرر شد که سازمان آموزش و پرورش، معلمان واجد شرایط را برای تحویل واحدها معرفی کند.
رضا محدث با بیان اینکه شرکت تامین مسکن نیز بر اساس تعهدات خود، واحدها را تحویل می دهد، ادامه داد: سازمان آموزش و پرورش، شرکت تامین مسکن را به عنوان مجری طرح انتخاب کرده که تاکنون بیش از30 واحد آن از شهریورماه آماده تحویل است.
معاون صندوق ذخیره فرهنگیان اظهارداشت: طبق توافقات صورت گرفته در سال81 میان سازمان آموزش و پرورش استان خراسان رضوی و شرکت تامین مسکن مقرر شد زمینی به منظور احداث واحدهای مسکونی فرهنگیان در اختیار شرکت قرار بگیرد که پروسه واگذاری و تغییر کاربری زمین از کشاورزی به مسکونی زمان بر بود.
وی در رابطه با علت تاخیر در زمان قانونی واگذاری واحدهای مسکونی به فرهنگیان تاکید کرد: این موضوع باید از طریق سازمان آموزش و پرورش که به فرهنگیان تعهد داده است، پیگیری شود که البته این مسئله به مدیریت های قبل از سال 84 باز می گردد.
محدث یادآور شد: باید حق و حقوق معلمان هرچه سریع تر از طریق قانونی ادا شود.
کارشناس مسئول تعاون و امور رفاهی سازمان آموزش و پرورش خراسان رضوی نیز در این رابطه آمار و ارقام قابل توجهی را به خبرنگار مهر ارائه داد.
فقط 276 واحد ساخته شده پروانه ساختمانی گرفته اند
کارشناس مسئول تعاون و امور رفاهی سازمان آموزش و پرورش خراسان رضوی با بیان اینکه 436 نفر در فاز اول وجوه مورد نظر را پرداخت کرده اند، گفت: از بین 324 واحد ساخته شده برای این تعداد فقط 276 واحد مجوز و پروانه ساختمانی گرفته اند.
علی تجعفری یکی از اشکالات اساسی پیش رو را مطالبه مبلغی دو برابر قرارداد اولیه از سوی شرکت تامین مسکن با بهانه افزایش هزینه ها عنوان کرد و اظهار داشت: طبق قرارداد اولیه در مجموع هریک از متقاضیان باید 19میلیون و 240 هزار تومان بر مبنای 9 میلیون و 240 هزار تومان به صورت اقساطی و 10 میلیون باقی مانده را نیز از طریق وام بانکی عامل پرداخت نمایند.
کارشناس مسئول تعاون و امور رفاهی سازمان آموزش و پرورش خراسان رضوی افزود: این مبلغ فقط باید در ازای هزینه ساخت و دریافت یک واحد 75 متری پرداخت می شد که حتی 400 نفر نیزتا 27 میلیون تومان واریز کردند اما در عمل شاهد چیزی غیر از این متراژ هستیم.
تجعفری با اشاره به اینکه 150 واحد تقریبا حدود 75 متر است در تشریح متراژ سایر واحدهای احداثی، تصریح کرد: 20 واحد احداثی بالای 100 متر و 150 تا زیر 75 متر ساخته شده که این امر خلاف قرارداد منعقده است.
کارشناس مسئول تعاون و امور رفاهی سازمان آموزش و پرورش خراسان رضوی، شرکت تامین مسکن را نماینده صندوق ذخیره فرهنگیان دانست و در رابطه با دلیل انعقاد قرارداد سازمان با این صندوق اذعان داشت: دلیل این کار استفاده از منابع مالی درون صندوق برای ساخت پروژه بود.
تجعفری اظهار داشت: اشکال بسیار بزرگ این مسئله شفاف نبودن قرارداد و پیش بینی نشدن ضمات اجرایی برای پروژه است در حالی که اگر در ابتدای پروژه، این تعداد در قالب شرکت تعاونی جمع شده و هیئت مدیره ای تشکیل می دادند، کار بهتر پیش می رفت.
نماینده اعضای پروژه مسکن ثامن فرهنگیان مشهد ضمن نشان دادن مدارک فراوانی از قراردادها و نامه نگاریهای متعدد، گفت: شرکت تامین مسکن طی نامه ای در تاریخ 15 مهر ماه 83 تعداد 276 واحد را از کل پروژه به مناقصه گذاشت و شرکت مرمربتن برنده آن شد تا مدیرعامل وقت شرکت تامین مسکن فرهنگیان کشوراین تعداد آپارتمان را طبق الگوی مصرف 75مترمربع با متری 177هزار تومان ودرمدت دوسال بعد از تاریخ 30 مهر ماه84 ساخته و تحویل نماید.
فریدون رنجبر با بیان اینکه فرهنگیان به تعهدات مالی خود عمل کرده و در دو سال ابتدای پروژه مبالغ مورد نظر را پرداخت کردند، ادامه داد: دو شرکت مرمر بتن و تامین مسکن با کمک هم نقشه های توافق شده را برهم زدند و آپارتمان هایی با متراژ 70،60،50و تا100 و 110 مترمربعی ساخته و اظهارداشتند به دلیل جلوگیری از پرت شدن زمین مجبور به ساخت خارج از الگوی مصرف شده اند و میانگین الگوی مصرف رعایت شده، در حالی که در قراردادها صحبتی از میانگین نبوده است.
نماینده اعضای پروژه مسکن ثامن فرهنگیان مشهد اظهار داشت: شرکت تامین مسکن، صندوق ذخیره فرهنگیان و سازمان آموزش و پرورش استان بدون اطلاع اعضاء در صورتجلسه 22 خر داد 86 تعهدنامه جدیدی را به امضاء رساندند که بر مبنای آن شرکت موصوف متعهد می شود 276 واحد نیمه کاره بخش نواری را تا نیمه اول سال 87 تکمیل و تحویل داده و 144 واحد باقی مانده بخش تجمیعی را نیز شروع و تا سه ماهه او ل 88 تحویل دهد.
وی با اشاره به مفاد نامه مورخ 11 اسفند87 ادامه داد: شرکت تامین مسکن فرهنگیان برای اتمام پروژه ای که به ادعای خودشان 93 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است، از هر نفر تقاضای مبالغ 4.5 و 8 میلیون تومان دیگر کرد و حتی از برخی فرهنگیان با وعده های پوچ تا 20 میلیون تومان اضافی دریافت کردند.
رنجبر گفت: مرمر بتن که برنده مناقصه شده و برنامه زمانبندی می دهد، مبلغ توافق شده را نپذیرفته و قرارداد دیگری با هزینه بالاتری را به شرکت تامین مسکن فرهنگیان تحمیل می کند.
وی با تاکید بر اینکه مسئله فوق این سئوال را پیش می آورد که با وجود نقض قرارداد از طرف شرکت مرمر بتن و حضور شرکتهای دیگر در مناقصه، چرا از آنها درخواست اجرای پروژه نشد، گفت: فرهنگیان نمی دانند که چرا سازمان آموزش و پرورش وقت با وجود این همه خلف وعده در تعهدات شرکت، دم برنیاورده و هیچ اعتراضی مبنی بر جلوگیری از پروژه نکرده است.
کوچک سازی باعث بی کیفیتی واحدهای احداثی شده است
یکی از فرهنگیان عضو پروژه نیز با گلایه از تاخیرها، کمیت و کیفیت پائین واحدهای احداثی را مشکلی مضاعف بر مطالبه هزینه اضافه دانست و گفت: اکنون با وجود 30 ماه تاخیر از زمان تحویل، خانه های ساخته شده به دلیل کوچک سازی غیرقابل استفاده و بی کیفیت است.
موسوی نیا با بیان اینکه اعضا اجازه بازدید از مراحل ساخت پروژه را نداشتند، اظهارداشت: بعد از مدتی مشخص شد شرکت تامین مسکن فرهنگیان به دلیل اینکه فوندانسیون ساختمان ها را بر مبنای 100 متر مربع ریخته اند، با شهرداری دچار مشکل شده در نتیجه آنها را به دو واحد 50 متری تقسیم کردند.
وی تنها نتیجه ای که از 9 ماه پیگیری به دست آورده اند را سرعت گرفتن کار دانست و ادامه داد: بنا بر گفته آنها تا کنون 93درصد کار تمام است و 112 واحد ساخته نشده نیز طبق ادعای شرکت تامین مسکن در فاز بعدی طی 18ماه کاری تحویل داده می شود که باز هم اطمینانی به این قول و وعده ها نیست.
موسوی نیا گفت: از آنجایی که قرار بود به فرهنگیان کمک شود، ما به محضر رفته و سوگندنامه امضاء کردیم و امیدوار بودیم که این طرحی غیرانتفاعی است اما شرکت تامین مسکن برخلاف قرارداد منعقده تقاضای پول بیشتری برای خانه هایی با این کیفیت کردند و درعمل یک پروژه انتفاعی شد.
حکایت غریب چاقویی که دسته اش را برید
پروژه مسکن ثامن ابهام ها و علامت سئوال های فراوانی را به ارمغان آورده است؛ اینکه چرا شرکت تامین مسکن فرهنگیان برخلاف الگوی مصرف توافق شده در قرارداد اولیه متراژ قانونی 75 متررا رعایت نکرده و اقدام به احداث بناهایی با فوندانسیون 100 مترمربعی کرده است؟ و یا چرا با گذشت مدت طولانی از زمان اتمام پروژه، هنوز 112 واحد در مرحله فوندانسیون هستند؟ چرا با وجودی که تمامی هزینه های پیش بینی شده و نشده به طور کامل پرداخت شده باز هم شرکت مطالبه وجه بیشتری کرده است؟ و چرا با وجودی که شرکت با نظر خود مهلت جدیدی را برای اتمام طرح اعلام می کند، باز هم به وعده و قول خود عمل نمی کند؟
فرهنگیان می خواهند بدانند چرا با اینکه زمین واگذار شده از طرف آموزش و پرورش به شرکت تامین مسکن رایگان بوده و کاربری مسکونی داشته، عده ای از جمله رضا محدث معاون صندوق ذخیره فرهنگیان مدعی کاربری کشاورزی برای زمین می شوند؟
اما بزرگترین سئوالی که ذهن فرهنگیان را درگیر خود کرده این است که چرا سازمان آموزش و پرورش وقت با وجود این همه خلف وعده در تعهدات شرکت، دم برنیاورده و هیچ اعتراضی مبنی بر جلوگیری از پروژه نکرده است.
فرهنگیان به عنوان آخرین تلاش خود نامه ای با امضای هژبری رئیس آموزش و پرورش خراسان رضوی به حاج بابایی نوشته و خواستار پیگیری موضوع شدند.
خبرگزاری مهر آماده انعکاس نظرات مسئولان ذیربط در این خصوص است.
نظر شما