۲۸ بهمن ۱۳۸۸، ۸:۴۸

گزارش خبری مهر /

مسکن مهر تبریز در بن ‌بست / رشته های دولت را مدیریت ناکارآمد پنبه کرد!

مسکن مهر تبریز در بن ‌بست / رشته های دولت را مدیریت ناکارآمد پنبه کرد!

تبریز - خبرگزاری مهر: با بروز فراز و نشیب های بسیار طرح مسکن مهر در تبریز، به نظر می رسد خانه دار شدن اقشار کم درآمد این کلانشهر از طریق طرح یاد شده، سرابی بیش نخواهد بود.

گزارش خبرنگار مهر در تبریز حاکی است، با وجود گذشت بیش از سه سال از آغاز اجرای بند 6 تبصره قانون بودجه 86 مسکن مهر از سوی دولت نهم، این طرح در کلانشهر تبریز هیچگونه پیشرفتی نداشته و باعث ناامیدی، نارضایتی و دلسردی ثبت نام کنندگان آن شده است.

با وجود اینکه در اغلب شهرهای کشور پروژه های مسکن مهر به جدیت دنبال شده و از پیشرفت فیزیک مناسبی نیز برخوردار است اما به دلیل کارشکنی و عدم همکاری مسئولان و دستگاه های مختلف ذیربط، این طرح در تبریز همچنان در نقطه صفر قرار دارد.

درحالیکه اغلب مسئولان ارگان های ذیربط مسکن مهر از پاسخ دقیق به سئوالات رسانه ها در خصوص دلیل تاخیر طرح مسکن مهر در تبریز امتناع می کنند، مدیران اتحادیه های تعاونی های مسکن مهر تبریز با برگزاری جلسه ای ویژه، آخرین وضعیت این طرح را گزارش داده و دلایل ناموفق بودن آن را اعلام کردند.

جالب اینکه از مدیران ارشد استانی و مسئولان دستگاه های مربوطه نیز برای شرکت در این جلسه دعوت به عمل آمده بود اما هیچیک از مسئولان در آن شرکت نکردند.

- تبریز، رتبه آخر مسکن مهر در کشور

جعفر داداشی رئیس هیئت مدیره اتحادیه تعاونی مسکن مهر محلات تبریز در این خصوص گفت: گرچه تعاونی های مسکن مهر تبریز از نظر سازماندهی اعضا در کشور پیشتاز بودند اما به دلیل عدم همکاری مسئولان محلی، کلانشهر تبریز در رتبه آخر اجرای این طرح در کشور قرار گرفت.

وی با یادآوری اینکه طرح مسکن مهر همان طرح تامین مسکن مستضعفان است، تاکید کرد: برخی افراد نگذاشتند اقشار کم درآمد و ضعیف این خطه از طریق طرح یاد شده به آرزوی دیرینه خود دست یابند.

داداشی تصریح کرد: اقدامات موازی، نبود اراده همکاری و حتی سنگ اندازی برخی از مسئولان محلی اصلی ترین عوامل عدم توفیق مسکن مهر در تبریز بوده است.

- انصراف نیمی از ثبت نام کنندگان مسکن مهر تبریز

در ابتدای اجرای طرح مسکن مهر در سال 86 بیش از 110 هزار نفر از اقشار کم درآمد و محروم آذربایجان شرقی با امید خانه دار شدن در این طرح ثبت نام کردند که سهم کلانشهر تبریز 70 هزار نفر بود.

جعفر داداشی رئیس هیئت مدیره اتحادیه تعاونی مسکن مهر محلات تبریز با بیان اینکه سهم تبریز از این طرح 46 هزار واحد مسکونی اعلام شده بود، افزود: با این حال به دلیل ناکارآمدی ارگان های مربوطه در اجرائی شدن این پروژه، تاکنون 35 هزار نفر از متقاضیان یاد شده از ادامه عضویت انصراف داده و پول های خود را پس گرفتند.

وی ضمن اظهار تاسف از وضعیت موجود گفت: انصرافی های مسکن مهر در تبریز همچنان ادامه دارد.

داداشی با بیان اینکه اداره کل تعاون با حجم مراجعات معترضین و انصرافی ها مواجه بوده و رشته کار از دستش بیرون آمده است، گفت: مسئولان سازمان مسکن و شهرسازی نیز در روند این طرح سنگ اندازی کرده اند.

- نارضایتی و ناامیدی از طرح مسکن مهر

رئیس هیئت مدیره اتحادیه تعاونی مسکن مهر محلات تبریز با اشاره به نتایج کارشکنی های صورت گرفته در تبریز گفت: به دلیل سنگ اندازی مسئولان محلی، طرح مسکن مهر تنها منجر به ایجاد نارضایتی و ناامیدی مردم این خطه شده است.

جعفر داداشی افزود: با وجود این که هیچگونه پیشرفتی در عملیاتی شدن طرح مسکن مهر تبریز وجود نداشته تاکنون 30 میلیارد ریال از پول های مردم در امور اداری و کاغذ بازی هزینه شده است.

- انتخاب نامناسب محل مسکن مهر

به اعتقاد کارشناسان، انتخاب حومه شهر جدید سهند نامناسب ترین منطقه ای بود که می توانست برای تامین مسکن اقشار محروم کلانشهر تبریز انتخاب شود.

این شهر به عنوان محلی برای اسکان سرریز جمعیت کلانشهر تبریز طراحی شده و با وجود گذشت 15 سال از آغاز احداث، هنوز به ثبات نرسیده و با کمبودهای بسیاری مواجه است.

جالب تر اینکه این شهر برای اسکان حدود 30 هزار نفر طراحی شده بود که با وجود اسکان تنها 15 هزار نفر، زیرساخت های موجود پاسخگوی نیازهای ساکنان آن نیست.

با این اوصاف ‌درحالیکه هیچ نهادی پاسخگوی تامین زیرساخت های لازم برای طرح مسکن مهر نشده است، معلوم نیست مسئولان با چه استدلالی قصد دارند 46 هزار نفر را در یک شهر 30 هزار نفری اسکان دهند.

به گفته کارشناسان، برای احداث طرح مسکن مهر با چنین ظرفیت بالایی باید شهری جدید در جوار تبریز طراحی و اجرا شود وگرنه شهر جدید سهند با ظرفیت محدود خود هرگز پاسخگوی نیازهای مسکن مهر نخواهد بود.

- معضل تحویل زمین مسکن مهر در تبریز

اصلی ترین دلیل عدم توفیق مسکن مهر تبریز، بی نتیجه ماندن تحویل زمین رایگان از سوی سازمان مسکن و شهرسازی آذربایجان شرقی طی سه سال گذشته بوده است.

درحالیکه سال اول این طرح، قطعه زمینی در حدود 600 هکتار در شهر جدید سهند به تعاونی های مسکن مهر اختصاص یافته بود، پس از صرف 12 میلیارد ریال برای مطالعات آن، این زمین ها با سیل معارضان و مدعیان روبرو شده و تمام هزینه ها و مطالعات انجام شده نیز به باد رفت.

ارگان های یاد شده نیز پس از ماهها وقفه و معطلی، سه قطعه زمین به مساحت های 54، 100 و 348 هکتار به مسکن مهر اختصاص دادند که آن هم با مشکلات زیادی روبروست.

عکس تزئینی است

جعفر داداشی رئیس هیئت مدیره اتحادیه تعاونی مسکن مهر محلات تبریز با بیان اینکه در زمین 54 هکتاری هیچگونه آماده سازی صورت نگرفته است، گفت: درحالیکه زمین باید رایگان به مردم تحویل داده شود اما مسئولان برای آماده سازی آن در ازای هر واحد 20 میلیون ریال از اعضای تعاونی ها می خواهند.

وی با طرح سئوالات مختلف در خصوص این وضعیت و اینکه آیا مسئولان می توانند در قبال دریافت این مبلغ، صورتحساب ارائه کنند، گفت: به نظر می رسد داستان دریافت پول از مردم تنها به منظور تقویت بنیه مالی شرکت عمران مربوطه مطرح شده باشد.

به گفته داداشی، زمین 100 هکتاری نیز دارای مطاعات غیراساسی و غیراستاندارد بود بطوریکه تعاونی مسکن مهر کارگران با هزینه هنگفت دوباره اقدام به انجام مطالعات در این زمین کرد.به گفته وی، این قطعه زمین نیاز به یکسال آماده سازی دارد اما به دلیل طولانی شدن پروژه مسکن مهر در تبریز، این زمان دیگر در وصله مردم و تعاونی ها نیست.

رئیس هیئت مدیره اتحادیه تعاونی مسکن مهر محلات تبریز ادامه داد: در خصوص زمین 348 هکتاری نیز بدون آماده سازی است که حتی اگر هم اکنون نیز آماده سازی آن آغاز شود، دو سال دیگر برای آغاز ساخت مسکن مهر آماده خواهد شد.

به گفته وی، نکته جالب تر اینکه دانشگاه صنعتی سهند برای این قطعه زمین مدعی مالکیت بوده و برای حل این مشکل نیز چندین ماه زمان لازم است.

- تخلفات واگذاری پروژه به پیمانکاران

اصغر طهماسبی پور نماینده نواحی 10 گانه مسکن مهر تبریز گفت: یکی از نکات جالب توجه در اجرائی شدن طرح مسکن مهر این است که پیمانکاران انتخاب شده برای اجرای طرح های مختلف بدون تشریفات قانونی و بدون انجام مناقصه برگزیده شده اند.

به گفته طهماسب پور، از نکات باعث تاسف بیشتر اینکه برای اجرای مسکن مهر اقشار کم درآمد، شرکت های یاد شده قیمت هایی گران و غیرواقعی به تعاونی ها تحمیل می کنند درحالیکه شرکت های معتبرتر به قیمت های به مراتب کمتر از آن حاضر به اجرای واحدهای یاد شده هستند.

نماینده نواحی 10گانه مسکن مهر تبریز همچنین یادآور شد: پیمانکاران با حمایت مستقیم و غیرمستقیم مسئولان که برخی خود سهامداران شرکت های یاد شده هستند قراردادهایی بین متقاضیان امضا کرده اند که در آن هیچگونه حق و حقوقی برای افراد قائل نبوده و از تضمین حسن انجام کار یا مدت زمان اجرای پروژه نیز خبری نیست و اگر پیمانکار وسط کار کارشکنی کند دست مردم محروم خالی می ماند.

- آلونک سازی به جای شهرسازی

جعفر داداشی رئیس هیئت مدیره اتحادیه تعاونی مسکن مهر محلات تبریز اظهار داشت: با نقشه های ارائه شده از سوی پیمانکاران یاد شده به نظر می رسد اجرای طرح مسکن مهر در شهر جدید سهند بیشتر به آلونک سازی می ماند تا شهرسازی!

به گفته وی، دراین نقشه ها اصول شهرسازی به هیچ وجه رعایت نشده و چهره مبلمان شهری نیز به هیچ وجه متناسب با شان و جایگاه مردم نیست. داداشی گفت: این نقشه ها حتی برای مساکن روستایی نیز اجرا نمی شود چه برسد به مساکن شهری.

به گفته وی برای اسکان 35 هزار نفر در یک منطقه تنها ساخت مسکن کافی نیست بلکه باید متولی احداث زیرساخت های مورد نیاز از جمله مدرسه، ‌اماکن رفاهی، خدماتی و عمومی مشخص شود اما در این منطقه خبری از احداث زیرساخت های لازم نیست.

- صندوقی که با پول مردم بانک شد

اصغر طهماسبی پور نماینده نواحی 10گانه مسکن مهر تبریز گفت: یکی از بزرگترین مزیت های مسکن مهر برای دستگاههای اجرایی و البته نه مردم، تبدیل صندوق تعاون به بانک با استفاده سرمایه مردم بود.

عکس تزئینی است

وی افزود: درحالیکه تا چندی پیش، صندوق تعاون یکی از بیکارترین موسسات مالی کشور به شمار می رفت، با انباشت پول های مردم محروم و مستضعف در طرح مسکن مهر، این موسسه با نقدینگی بسیار هنگفتی مواجه شده و توانست به بانک ارتقا یابد.

نماینده نواحی 10گانه مسکن مهر تبریز یادآور شد: پول اغلب مردم از طریق فروش طلاجات همسر و فرزندان و نیز لوازم منزل تامین شده اما طی سه سال گذشته هیچگونه سودی بابت آن ها پرداخت نشده است.

وی میزان پرداخت متقاضیان مسکن مهر در تبریز را 48میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: صندوق تعاون از پرداخت هفت درصدی سود این پول سخن گفته درحالیکه بسیاری از بانک های دیگر حاضرند بیش از 17 درصد سود به این سپرده ها اختصاص دهند.

طهماسبی پور با بیان اینکه کسی پاسخگوی سرنوشت پول های مردم نیست، گفت: ده ها سال بود صندوق تعاون نتوانسته بود پشتوانه مالی برای خود بسازد که با این طرح موفق شد اما حالا پاسخگوی تعاونی های مسکن مهر نیست.

وی با بیان اینکه پرداخت سود کمتر از مصوبه بانک مرکزی به متقاضیان قابل قبول نیست، خاطرنشان کرد: اخباری به گوش می رسد که صندوق تعاون در یک کار غیرقانونی پول های مسکن مهر را نزد بانک های دیگر گذاشته و سود 17 درصدی دریافت می کند. بدین ترتیب هفت درصد را به مردم داده و بقیه اش را برای خود اختصاص می دهد.

- تعاونی های مسکن مهر منحل می شود؟

متولیان تعاونی های مسکن مهر از انتشار اخباری مبنی بر انحلال تعاونی های مسکن مهر توسط دستگاه های اجرایی در آذربایجان شرقی اظهار نگرانی کردند.

جعفر داداشی رئیس هیئت مدیره اتحادیه تعاونی مسکن مهر محلات تبریز گفت: شنیده می شود برخی با ادامه فعالیت تعاونی های مسکن مهر موافق نیستند و قصد انحلال آنها را دارند.

اصغر طهماسبی پور نماینده نواحی 10گانه مسکن مهر تبریز نیز با بیان اینکه برخی از مسئولان از انتشار حقایق برای مردم از زبان مدیران تعاونی های مسکن بیم دارند، گفت: آقایان تا آنجا از بیان حقایق توسط تعاونی ها بیم دارند که مانع از برگزاری مجمع عمومی عادی و ارائه گزارش عملکرد و بیلان مالی سالیانه به اعضای خود می شوند.

در انتظار دخالت مستقیم رئیس جمهور

مهدی محمدی، از مدیران شرکت های تعاونی محلات تبریز از دیدار اخیر نمایندگان تعاونی های مسکن مهر تبریز با رئیس جمهوری خبر داد و گفت: متاسفانه هرچه دولت نهم و دهم رشته کرده اند، توسط برخی از مسئولان ناکارآمد در آذربایجان شرقی پنبه شده است.

وی با اشاره به حساسیت رئیس جمهور نسبت به وضعیت مسکن مهر تبریز افزود: شخص آقای احمدی نژاد با استماع سخنان ما ضمن اظهار تاسف از وضعیت مسکن مهر تبریز به وزیر مسکن و شهرسازی دستور رسیدگی فوری صادر کردند.

محمدی در عین حال ضمن انتقاد از مسئولان وزارت مسکن و شهرسازی گفت: مسئولان وقتی به تبریز می آیند، برای بررسی وضعیت مسکن مهر نزد مسئولان دستگاه های دولتی رفته و گزارشات غیرواقعی آنها را می شنوند.

مدیرعامل یکی از تعاونی های مسکن مهر تبریز با بیان اینکه هیچ مسئولی حاضر نیست گزارش عملکرد نامناسب خود را به مقامات بالاتر بدهد، گفت: مسئولان باید برای شنیدن حقایق با مردم و نمایندگان ‌آنها در شرکت های تعاونی جلسه بگذارند اما ما را به جمع خود راه نمی دهند.

وی همچنین اظهار داشت: برخی از مدیران شرکت های تعاونی مسکن مهر تبریز خود از مسئولان محلی بوده و از ترس از دست دادن پست و مقام هیچ نمی گویند.

***

گفتنی است، در راستای بررسی مشکلات مسکن مهر در آذربایجان شرقی به ویژه کلاف سردرگم مسکن مهر تبریز، چندی پیش وزیر مسکن و شهرسازی به این استان سفر کرد اما به نظر می رسد به دلیل مشکلاتی که عنوان شد و جلوگیری از احتمال انتقاد و طرح سئوالات چالش برانگیز، مسئولان محلی از دعوت خبرنگاران به جلسات علی نیکزاد خودداری کردند.

کد خبر 1035845

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha