۱۱ اسفند ۱۳۸۸، ۱۰:۲۹

حکمت و فلسفه (11)

حکمت لازمه فلسفه است

حکمت لازمه فلسفه است

استاد فلسفه و عرفان اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به اینکه حکمت چیزی جدای از فلسفه و عرفان نمی‌تواند باشد، گفت: حکمت لازمه فلسفه است .

دکتر سید یحیی یثربی در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد تمایز جوهری میان حکمت و فلسفه گفت: در عرف گذشته خودمان همیشه حکمت و فلسفه به یک معنا به کار رفته است و در کتابهای اسلامی ما فیلسوف کمتر از حکیم و فلسفه کمتر از حکمت به کار رفته است.

وی افزود: اما اخیراً بعضی افراد تحت تأثیر برخی کاربردهای متفکران مسیحی مثل سنت‌گرایان ، حکمت را به معنای عرفان به کار برده‌اند. 

یثربی با یادآوری اینکه این گروه مسائل مربوط به حوزه‌های عرفانی را حکمت و مسائل مربوط به عقلانیت را فلسفه نامیده‌اند، گفت: حکمت چیزی جدای از فلسفه و عرفان نمی‌تواند باشد یا باید به معنی فلسفه باشد که فلاسفه ای مانند ابن سینا و ملاصدرا همه اینها را به یک معنی فلسفه به کار برده‌اند، یا به معنی چیزی در مقابل فلسفه باشد و آن چیزی جز عرفان و تصوف نیست.

استاد فلسفه و عرفان اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی در مورد اینکه آیا می‌شود حکمت را معرفت مسلط در جهان پیشامدرن دانست، گفت: اگر منظور از حکمت تمام مسائل غیرعقلانی باشد اعم از عرفان و افسانه و اسطوره ،بله، پیش از آنکه بشر تفکر عقلانی در پیش بگیرد و نگاه عقلانی به جهان داشته باشد جهان با برداشتهای غیرعقلانی تفسیر می شد و حکمت به این معنا تقریباً به برداشتهای افسانه‌ای و اسطوره‌ای نزدیک می‌شود.

وی یادآور شد: اولین بار یونانیان، فیلسوفان عقل گرای پیش از ارسطو نگرش عقل گرا به طبیعت دادند ولی تا قبل از آن نگرشهای افسانه‌ای و غیرعقلانی بر جهان حاکم بود.

کد خبر 1038006

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha