۸ فروردین ۱۳۸۹، ۱۴:۵۷

گزارش خبری مهر /

فضای ساده امامزاده ها ؛ پتانسیلی برای گسترش فعالیتهای فرهنگی

فضای ساده امامزاده ها ؛ پتانسیلی برای گسترش فعالیتهای فرهنگی

استان تهران - خبرگزاری مهر: امامزاده های واقع شده در مناطق محروم یکی از مهمترین مراکز معنوی اینگونه مناطق هستند که می توان با انجام فعالیتهای فرهنگی و آموزشی در گوشه ای از فضای این امامزاده ها بخشی از کمبود امکانات فرهنگی در مناطق محروم را جبران کرد.

به گزارش خبرنگار مهر در کرج، بسیاری از مناطق محروم کشور از جمله روستاها در موارد فراوانی با کمبود امکانات فرهنگی و آموزشی مواجه هستند و ساکنان این مناطق مجبور می شوند برای بهره مند شدن از خدمات آموزشی و فرهنگی به مناطق دیگر مراجعه کنند.

به دنبال این امر، ساکنان مناطق محروم به زحمت می افتند زیرا نمی توانند نیازهای فرهنگی و آموزشی خود را در همان منطقه خود تامین کنند و مجبور می شوند وقت، هزینه و انرژی زیادی را برای رفتن به مناطق دیگر صرف کنند.

کمبود امکانات فرهنگی و آموزشی در مناطق محروم یک مشکل جدی است

کمبود امکانات فرهنگی و آموزشی در مناطق محروم از جمله روستاها در بسیاری از موارد به عنوان یک مشکل جدی مطرح می شود و بسیاری از ادارات و دستگاه های ذیربط به دلیل کمبود بودجه و اعتبار نمی توانند این امکانات را به میزان کافی در مناطق محروم تامین کنند.

نبودن کتابخانه، فرهنگسرا و کلاسهای مختلف آموزشی، بخشی از مصادیق کمبود امکانات فرهنگی در بسیاری از مناطق محروم است که این عوامل به مشکلات مختلف مردم اینگونه مناطق دامن می زند.

مشکل کافی نبودن امکانات فرهنگی و آموزشی در مناطق محروم در آندسته از مناطق محرومی که در نقاط کوهستانی واقع شده اند، بسیار جدی تر است زیرا ساکنان اینگونه مناطق برای تامین نیازهای فرهنگی و آموزشی خود در مناطق دیگر مجبور می شوند از راه های کوهستانی و در مواردی بسیار پرپیچ و خم عبور کنند که این امر به ویژه در فصل سرما و برف و باران می تواند بسیار پرخطر باشد.

وجود صدها امامزاده در مناطق محروم؛ پتانسیلی برای جبران کمبود امکانات فرهنگی و آموزشی

در عین حال وجود صدها امامزاده در مناطق محروم کشور، پتانسیل خوبی برای افزایش فعالیتهای فرهنگی و آموزشی فراهم می کند و راهی برای جبران کمبود این امکانات در مناطق یادشده است.

بسیاری از امامزاده های کشور در مناطق محروم از جمله روستاها واقع شده اند و در آنها فعالیتهای معنوی و مذهبی صورت می گیرد درحالیکه می توان به موازات این فعالیتها در آنها فعالیتهای آموزشی و فرهنگی نیز انجام داد.

انجام فعالیتهای فرهنگی و آموزشی در آن دسته از امامزاده هایی که فضای کافی و فراوانی دارند، راحت تر صورت می گیرد به این ترتیب که می توان بخشی از فضای اینگونه امامزاده ها را برای برپایی کتابخانه، بخشی را برای استفاده از کامپیوتر و اینترنت و بخشی را برای برپایی کلاسهای آموزشی و ... اختصاص داد.

در صورت تحقق این امر، ساکنان مناطق محروم از جمله روستاها دیگر مجبور نخواهند بود برای شرکت در کلاسهای آموزشی، استفاده از اینترنت و کامپیوتر، مطالعه کتابهای کتابخانه و ... به مناطق دیگر مراجعه کنند و به این ترتیب در وقت، هزینه و انرژی آنها صرفه جویی می شود.

ارائه رایگان خدمات فرهنگی و آموزشی به افراد کم بضاعت در امامزاده ها

همچنین می توان خدمات دهی به ساکنان مناطق محروم به ویژه روستاها در این زمینه را بسیار مطلوبتر کرد به این ترتیب که از آنجایی که ساکنان بسیاری از مناطق محروم را افراد کم بضاعت تشکیل می دهند، می توان خدمات فرهنگی و آموزشی در امامزاده ها را به صورت رایگان یا بسیار ارزان به آنها ارائه کرد که این امر بسیار ارزشمند است.

البته تحقق همه این امور نیازمند همکاری و تعامل مطلوب از سوی همه دستگاه ها، نهادها و ادارات ذیربط است زیرا ممکن است سازمان اوقاف و امور خیریه نتواند همه امکانات مورد نیاز برای انجام و گسترش فعالیتهای فرهنگی و آموزشی در بقاع متبرکه و امامزاده ها را تامین کند و در این زمینه باید نهادهای دیگر از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به کمک بیایند.

کامپیوتر به میزان لازم، خطوط اتصال به اینترنت، قفسه های کتاب، کتابهای مفید و ... از مواردی است که لازم است همه دستگاه های ذیربط فرهنگی در خصوص تهیه آنها با سازمان اوقاف همکاری داشته باشند.

امامزاده ها پتانسیل فرهنگسرا بودن را نیز دارا هستند

در صورت تحقق امور فوق، امامزاده ها و بقاع متبرکه مناطق محروم و روستاها به موازات برپایی فعالیتهای معنوی و مذهبی به یک فرهنگسرا و آموزشگاه کوچک و صمیمی تبدیل می شوند و می توانند پذیرایی بسیاری از علاقمندان دانش، فرهنگ و هنر باشند.

البته سازمان اوقاف و امور خیریه در خصوص اجرای کتابخانه دیجیتالی به صورت پایلوت در چندین امامزاده شاخص کشور برنامه هایی دارد.

طرح کتابخانه دیجیتال در 50 امامزاده شاخص کشور اجرا می شود

قائم مقام ریاست سازمان اوقاف و امور خیریه در این خصوص گفت: طرح کتابخانه دیجیتال در 50 امامزاده شاخص کشور به صورت پایلوت اجرا می شود.

محمود ساجدی فر اظهار داشت: این طرح سال آینده در برخی از این کتابخانه ها آغاز می شود ضمن اینکه پیش بینی می شود اجرای طرح یادشده نتایج بسیار درخشانی به همراه داشته باشد.

وی ادامه داد: طرح کتابخانه دیجیتال از بهترینهای طرحهای فرهنگی است که با هدف افزایش امکانات فرهنگی و آموزشی در امامزاده ها اجرا می شود.

وی ادامه داد: امامزاده ها همواره مورد توجه و رجوع مردم بوده اند و شهروندان همیشه بخشی از اوقات خود را به حضور در این اماکن فرهنگی می گذرانند که این امر از اهمیت بقاع متبرکه حکایت می کند.

این مسئول عنوان داشت: بقاع متبرکه هم از نظر مذهبی و هم از نظر فرهنگی بسیار بااهمیت هستند و باید تلاش شود به تناسب برگزاری مراسم مذهبی در این اماکن، در آنها برنامه های فرهنگی و آموزشی نیز اجرا شود.

ظرفیتها و پتانسیلهای فرهنگی و آموزشی بقاع متبرکه مورد استفاده قرار گیرد

ساجدی فر در بخش دیگری از سخنان خود نیز اظهار داشت: بقاع متبرکه فراوانی در کشور وجود دارد که لازم است از همه ظرفیتها و پتانسیلهای فرهنگی و آموزشی آنها به بهترین نحو استفاده شود تا شهروندان بتوانند از این ظرفیتها بهره مند شوند.

این مسئول اضافه کرد: لزوم پرکردن اوقات فراغت شهروندان با توجه به نزدیک بودن ایام تعطیلات تابستانی بسیار محسوس تر می شود و لازم است همه تلاش خود را جهت پربارتر کردن اوقات فراغت شهروندان در این ایام به کار گیریم.

ساجدی فر در آخرین بخش از سخنان خود نیز یادآور شد: به طور کلی وجود اماکن مذهبی از قبیل مساجد و بقاع متبرکه فرصت بسیار خوبی را برای اجرا و گسترش برنامه های آموزشی و فرهنگی فراهم می کند که باید به این امر توجه ویژه ای داشته باشیم و از همه ظرفیتها در این خصوص استفاده کنیم و بهره مند شویم.

وی افزود: اجرای طرح کتابخانه دیجیتال، فرصت بسیار خوبی را برای افزایش مطالعه در کشور فراهم می کند و باید به این امر توجه خاصی داشته باشیم.

هشت هزار امامزاده در کشور وجود دارد

از سوی دیگر، معاون بقاع، اماکن متبرکه و مساجد سازمان اوقاف و امور خیریه از وجود بیش از هشت هزار امامزاده در کشور خبر داد و گفت: از این تعداد، حدود 500 امامزاده، شاخص هستند و افزایش برنامه های فرهنگی در آنها نتایج بسیار درخشانی به همراه دارد.

حجت الاسلام محمد غلامی ادامه داد: منظور از امامزاده های شاخص، امامزاده هایی هستند که محل رجوع عمومی هستند و افراد زیادی در آنها حضور می یابند.

این مسئول بیان کرد: وجود این تعداد امامزاده در کشور، فرصت بسیار خوبی را برای گسترش فعالیتهای معنوی و مذهبی در آنها فراهم می کند ضمن اینکه گسترش فعالیتهای فرهنگی در آنها نیز یک امر بسیار مطلوب است.

امید است سازمان اوقاف در جهت رونق دادن هرچه بیشتر فعالیتهای فرهنگی و آموزشی در امامزاده تلاش کند و در عین حال به برپایی کتابخانه دیجیتالی در امامزاده های شاخص اکتفا نکند و به موازات این امر به نیازهای فرهنگی و آموزشی مناطق محروم و لزوم انجام برنامه ها و فعالیتهای فرهنگی و آموزشی در امامزاده های غیرشاخص نیز توجه داشته باشد و زمینه های تحقق این برنامه ها را با همکاری سایر نهادها و دستگاه های فرهنگی فراهم کند.

......................................................

عکس: سیدمرتضی نوابی

کد خبر 1039074

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha