به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، مناظره میان رجبعلی مزروعی، عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت و عبد الرضا داوری عضو هیئت علمی جهاددانشگاهی و معاون خبر ایرنا ظهر شنبه در دانشگاه لرستان با موضوع هدفمندی یارانه ها برگزار شد.
عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت در این مناظره در سخنانی با اشاره به نظام های اقتصادی حاکم بر دنیا، اظهار داشت: در علم اقتصاد ما دارای دو نظام اقتصادی هستیم که یکی از این نظام ها نظام بازار و سرمایه داری و دیگری نظام دستوری یا سوسیالیستی است.
رجبعلی مزروعی ادامه داد: در نظام سرمایه داری و بازار مهم ترین شاخص تعیین کننده "قیمت" است یعنی اینکه در این نظام باید قیمت ها آزاد باشد تا به توزیع کننده، مصرف کننده و تولید کننده علامت بدهد و در نتیجه هر کدام با توجه به این امر تصمیم گیری کنند.
وی با تاکید بر اینکه در اقتصاد بازار آزادی کامل وجود دارد، عنوان کرد: البته تجربه نظام اقتصادی بازار در سیر زمان متغیر بوده است و بزرگترین مشکلی که این نظام با آن مواجه بوده توزیع ثروت به صورت نابرابر و ایجاد شکاف طبقاتی میان قشر ثروتمند و فقیر جامعه است.
این کارشناس مسائل اقتصادی افزود: بعدها دانشمندان و صاحب نظران برای رفع این نقیصه نظام بازار سیستم تامین اجتماعی را راه اندازی کردند و تا حدودی این مشکل مرتفع شد.
مزروعی با اشاره به تعریف نظام اقتصادی متمرکز یا دستوری، عنوان کرد: این نظام نیز معتقد به نابرابری نظام بازار و اینکه این نظام موجب نامتعادل شدن جامعه می شود می باشد و در نتیجه تاکید می کند که برای ایجاد عدالت اجتماعی در جامعه باید دولت در اقتصاد تعیین کننده باشد.
وی با تاکید بر اینکه به صورت تعریف شده در دنیای خارجی هیچ کدام از این دو نظام تحقق پیدا نکرده اند، بیان داشت: اما آنچه قابل طرح است این است که نظام اقتصادی ایران به کدام یک از این دو نظام نزدیک است.
عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت یادآور شد: واقعیت این است که نظام اقتصادی ایران هم در زمان رژیم پهلوی و هم در زمان انقلاب اسلامی یک نظام اقتصادی "مختلط" بوده است.
وی با تاکید بر اینکه نظام اقتصادی ایران همواره بین دو نظام بازار و نظام دستور قرار داشته است، خاطر نشان کرد: اقتصاد ایران یک اقتصاد "نفتی" است یعنی به جای اینکه منبع اصلی اقتصادی کشور از محل مالیات ها باشد این بودجه از محل فروش نفت تامین می شود.
مزروعی با تاکید بر اینکه در اقتصاد ایران قدرت اصلی در دست دولت است، افزود: این موضوع باعث شده که از اقتصاد ایران به عنوان یک اقتصاد "دولتی - نفتی" و یا یک اقتصاد "رانتی" یاد شود.
وی با بیان اینکه در دهه اول انقلاب یک نظام اقتصادی "دستوری" در کشور حاکم بوده است، ادامه داد: این در حالی است که از سال 68 که اولین برنامه توسعه ای کشور نوشته شد عمده ترین محور حرکت از اقتصاد دولتی - نفتی به اقتصاد بازار بود.
وی با بیان اینکه در این دوره باید سه سیاست اصلی اجرا می شد، خاطر نشان کرد: خصوصی سازی، آزاد سازی قیمت ها و مقررات زدایی سه محوری بود که در برنامه اول توسعه به آن توجه شده بود.
عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ادامه داد: در ذیل سیاست آزاد سازی قیمت ها که باید بر اساس آن قیمت گذاری که در اختیار دولت بود آزاد می شد "حذف یارانه ها" مورد توجه قرار گرفت پس برای اولین در برنامه اول توسعه بر روی این امر تمرکز انجام شد.
مزروعی عنوان کرد: پس از این نیز موضوع "هدفمند کردن یارانه های حامل های انرژی" در ذیل بحث حذف یارانه ها مورد تاکید قرار گرفت چرا که در آن زمان نیز دولت معتقد بود که کسانی که امکانات بیشتری دارند نسبت به افراد طبقات فقیرتر از یارانه ها استفاده بیشتری می برند.
وی یادآور شد: اما آنچه قابل تامل است این است که برنامه اول توسعه به رغم جهت گیری هایی که در این زمینه داشت هیچ گاه اجرایی نشد.
ادامه دارد...
نظر شما