به گزارش خبرگزاری مهر، متن بیانیه جنبش عدم تعهد که دقایقی پیش در نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی توسط سفیر مصر در آژانس قرائت شد ، به این شرح است :
1- جنبش عدم تعهد مایل است مراتب تشکر خود را از مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی آقای یوکیا آمانو به خاطر گزارش وی در خصوص اجرای موافقتنامه پادمان در جمهوری اسلامی ایران مندرج در سند 10/2010/GOV ابراز نماید.
2- قبل ازبیان نقطه نظراتمان در خصوص گزارش مدیر کل، جنبش عدم تعهد مایل است مواضع اصولی خود را درباره این موضوع مورد تاکید قرار دهد.
a. جنش عدم تعهد بر حق اولیه و غیر قابل انکار کلیه کشورها برای توسعه، تحقیق، تولید و استفاده از انرژی اتمی برای مقاصد صلح آمیز، بدون هر گونه تبعیض و منطبق با تعهدات قانونی مترتب تاکید می نماید. بنابراین هیچ موردی نباید به گونه ای تفسیر شود که منجر به ایجاد ممنوعیت یا محدودیت حقوق کشورها در توسعه انرژی اتمی برای مقاصد صلح آمیز شود. انتخابها و تصمیمات کشورها، شامل موارد (موارد مربوط به) جمهوری اسلامی ایران در زمینه استفاده های صلح آمیز از فن آوری هسته ای و سیاست های چرخه سوخت می بایست محترم شمرده شوند.
b. جنبش عدم تعهد، آژانس بین المللی انرژی اتمی را به عنوان تنها مرجع ذیصلاح برای راستی آزمایی تعهدات پادمانی مترتب بر اعضا مورد شناسایی قرار داده و تاکید می نماید که هیچ فشار یا مداخله ناواردی در فعالیت های آژانس به ویژه در فرآیند راستی آزمایی که می تواند بازدهی و اعتبار آژانس را به مخاطره اندازد نمی بایستی وجود داشته باشد.
c. جنبش عدم تعهد بر تفاوت بنیادین میان وظایف قانونی کشورها وفق موافقتنامه های پادمان مربوط به آنها با هر گونه اقدامات اعتماد ساز که به طور داوطلبانه اتخاذ می گردند تاکید نموده و این که این امر موجد وظایف پادمانی قانونی نیست.
d. جنبش عدم تعهد تاسیس منطقه عاری از سلاح هسته ای (NWFZ) در منطقه خاورمیانه را به عنوان گامی مثبت در راه نایل شدن به هدف خلع سلاح هسته ای جهانی مورد توجه قرار داده و مراتب حمایت خود از تاسیس چنین منطقه ای مطابق با قطعنامه های مربوطه مجمع عمومی و شورای امنیت را تکرار می کند.
e. جنبش عدم تعهد مصونیت فعالیت های هسته ای صلح آمیز را مورد تایید مجدد قرار داده و تاکید می نماید هر گونه حمله به تهدید به حمله بر علیه تاسیسات هسته ای صلح آمیز اعم از در حال فعالیت یا در حال ساخت که بشریت و محیط زیست را در معرض خطر جدی قرا رداده و نقش عمده حقوق بین الملل، اصول و اهداف منشور ملل متحد و آیین نامه آژانس بین المللی انرژی اتمی محسوب می شود تاکید می نماید. جنبش عدم تعهد نیاز به تدوین سند مذاکراتی چند جانبه جامع برای اعلام ممنوعیت حملات یا تهدید به حملات بر تاسیسات هسته ای مختص استفاده های صلح آمیز ار انرژی هسته ای را تصدیق می نماید.
f. جنبش عدم تعهد قویا معتقد است که کلیه پادمان ها و موضوعات راستی آزمایی منجمله موارد مربوط به ایران می بایست در چارچوب آژانس بین المللی انرژی اتمی و بر اساس مبانی حقوقی و فنی حل و فصل گردد. علاوه بر آن جنبش عدم تعهد تاکید دارد که آژانس می بایست به کار خود برای حل موضوع هسته ای ایران در چارچوب اختیار و اساسنامه آژانس ادامه دهد.
g. عدم تعهد تاکید می نماید که دیپلماسی و گفتگو از طریق صلح آمیز و همچنین مذاکرات محتوایی بدون پیش شرط بین طرف های ذیربط می بایستی به عنوان تنها روشنایی که از طریق آنها یک راه حل فرایگر و پایا برای موضوع هسته ای ایران قابل دستیابی است باقی بماند.
3- جنبش عدم تعهد ملاحظه می نماید که گزارش اخیر مدیر کل شامل اشارات زیادی به وقایعی است که قبل از گزارش سابق مندرج در سند 74/2009/GOV مورخ 16 نوامبر 2009 رخ داده اند. جنبش عدم تعهد همچنین ملاحظه می نماید که گزارش پاسخ های ارائه شده از سوی ایران به آژانس در موارد متعدد را منعکس نساخته است.
4- جنبش عدم تعهد ملاحظه می نماید که مدیر کل بار دیگر بیان داشته که آژانس قادر بوده است به راستی آزمایی عدم انحراف مواد هسته ای اظهار شده در ایران ادامه دهد.
5- جنبش عدم تعهد همچنین ایران را به افزایش همکاری اش با آژانس به منظور ارائه تضمینی معتبر در خصوص عدم وجود مواد و فعالیت های هسته ای اعلام نشده در ایران، در چارچوب شرح وظایف آژانس ترغیب می نماید.
6- جنبش عدم تعهد با نگرانی تبعات احتمالی فاصله گرفتن از زبان استاندارد راستی آزمایی در بخش خلاصه گزارش مدیر کل جایی که بیان می دارد:"ایران می بایستی همکاری لازم را برای اینکه به آژانس اجازه دهد که تایید نماید کلیه مواد هسته ای ایران در فعالیت های صلح آمیز قرار دارند" مورد ملاحظه قرار می دهد و مایل است در این خصوص از دبیرخانه درخواست توضیح نماید.
7- عدم تعهد از همکاری مستمر بین آژانس و ایران همانگونه که در آخرین گزارش مدیر کل ذکر شده استقبال نموده و در این رابطه موارد زیررا متذکر می شود:
a. فعالیت های تولیدی مواد هسته ای، خصوصا مواردی که به غنی سازی مربوط می شود همچنان تحت اقدامات کنترلی و نظارتی آژانس قرار داشته و تا به آن تاریخ نتایج نمونه برداری های محیط زیستی در کارخانه غنی سازی سوخت FEP در نطنز وکارخانه نیمه صنعتی غنی سازی سوخت (PFEP) دلالت بر آن دارد که عملیات کارخانه ها منطبق بر موارد اظهار شده بوده است. آژانس از زمان آخرین گزارش 4 بازرسی سرزده را به طور موفقیت آمیز به انجام رساند. از مارس 2007 در مجموع 35 مورد بازرسی سرزده در PEF انجام شده است.
b. آژانس تایید نموده است که کارخانه غنی سازی سوخت فوردو (FFEP) با اطلاعات طراحی ارائه شده از سوی ایران مطابقت داشت و تاسیسات در مرحله پیشرفته ساخت قرار داشت اگر چه هیچ سانتریفیوژی به تاسیسات وارد نشده است. آژانس پس از گزارش قبلی چهار راستی آزمایی اطلاعات طراحی (DIV) را به انجام رسانده است. از اکتبر 2009 مجموع 5 راستی آزمایی اطلاعاتی طراحی (DIV) در کارخانه نیمه صنعتی غنی سازی سوخت انجام شده است.
c. آژانس به نظارت بر استفاده و ساخت سلول های داغ در تاسیسات هسته ای مربوطه در ایران ادامه داده و هیچ گونه شواهدی دال بر اینکه فعالیت های جاری بازفرآوری وجود داشته در این تاسیسات مشاهده نشده است.
d. آژانس ارزیابی خود را درباره نتایج راستی آزمایی موجودی فیزیکی (PIV) انجام شده در کارخانه تولید سوخت (FMP) در اوت 2009 را نهایی نموده و نتیجه گرفته است که فهرست موجودی مواد هسته ای در FMP که ایران اظهار داشته با این نتایج انطباق دارد. ایران امکان دسترسی آژانس به راکتور آب سنگین را در اراک (IR-40) فراهم ساخت و آژانس قادر شد راستی آزمایی اطلاعات طراحی را انجام دهد. آژانس تایید نمود که احداث تاسیسات در حال انجام است.
8- جنبش عدم تعهد ملاحظه می نماید که به نظر مدیر کل مدت زمانی که ایران برای اعلام در خصوص تغییرات مربوطه ایجاد شده در PEFP فراهم آورد برای آژانس برای اینکه بتواند رویه های موجود پادمانی را تنظیم نمای، ناکافی بود. در این رابطه جنبش عدم تعهد ایران را به ارائه اطلاعات طراحی درباره تاسیسات هسته ی مطابق با موافقتنامه پادمان جامع این کشور با آژانس ترغیب می نماید.
9- جنبش عدم تعهد از درخواست های پیشین مدیر کل خطاب به آن دسته از اعضایی که اطلاعات را در ارتباط با "مطالعات ادعایی" به دبیرخانه ارائه کرده اند برای موافقت با اینکه آژانس تمامی استناد مربوطه را با ایران ارائه نماید، کاملا حمایت می نماید. جنبش عدم تعهد یکبار دیگر نگرانی های خود را نسبت به ایجاد موانع در این خصوص که فرآیند راستی آزمایی آژانس را با مانع مواجه می سازد. ابراز می دارد جنبش عدم تعهد در این رابطه خاطر نشان می سازد که مدیر کل قبلا گزارش نموده:
a. آژانس به طور مستقل ابزارهای محدودی را برای اثبات صحت مدارک ارائه شده که اساس مطالعات ادعایی را تشکیل می دهند در اختیار دارد.
b. محدودیت های اعمال شده از سوی برخی اعضا در قبال در اختیار گذاشتن اطلاعات به ایران، انجام مذاکرات مشروح را با ایران در این خصوص برای آژانس مشکل تر می سازد.
10- با مد نظر قرار دادن تحولات یاد شده بالا و همچنین گزارش های قبلی مدیر کل در خصوص اجرای برنامه عمل "تفاهم نامه جمهوری اسلامی ایران و آژانس در خصوص مدالیتی حل و فصل موضوعات باقی مانده " (INFCIRC/711) جنبش عدم تعهد کماکان منتظر است که اجرای پادمان در ایران به صورت عادی به انجام برسد.
11- جنبش عدم تعهد موضع اصولی خود را مبنی بر اینکه دیپلماسی و گفتگو تنها راه برای حل بلند مدت موضوع هسته ای ایران می باشند، تصریح می نماید جنبش عدم تعهد بدین منظور همه کشورهای عضو را نسبت به مشارکت مثبت، تشویق می نماید.
نظر شما