دکتر هاشم کمالی در گفتگو با مهر از اجرای طرح بررسی و ایجاد خزانه سلکسیون ارقام بومی و غیر بومی صنوبر در خراسان شمالی خبر داد و در این باره توضیح داد: این طرح در طی پنج سال در ایستگاه تحقیقاتی "کهنه کند" به عنوان اولین طرح زراعت چوب به اجرا در آمد. در این پروژه ضمن جمع آوری صنوبر از کل استان خراسان سابق به تعداد 95 کلن از ارقام بومی، 42 کلن نیز از ارقام غیر بومی از مرکز تحقیقات البرز کرج به این استان منتقل شد.
وی افزد: این کلن ها به صورت قلمه در خزانه کاشته شدند و در نهایت پس از بررسی 21 کلن به صورت نهال ریشه دار برای انجام مطالعات تکمیلی انتخاب و به استان منتقل شدند. در این بررسیها سرعت رشد، میزان مقاومت به آفات و بیماریها و سایر شرایط اقلیمی منطقه برای انتخاب کلنهای مناسب مورد مطالعه قرار گرفت.
کمالی با اشاره به اهمیت این پروژه اظهار داشت: صنوبر کاری در استان به صورت کاملا سنتی و با کاشت قلمه مستقیم انجام می شود که در این روش علاوه بر استفاده از کلن ها و گونه های محدود بومی، دوره بهره برداری طولانی و درصد زنده مانی قلمه ها و همچنین یکنواختی رشد نهالها بسیار پایین است. علاوه بر این در روشهای سنتی هزینه نگهداری این نوع درخت نیز بالا است از این رو ایجاد خزانه و تولید نهال ریشه دار صنوبر در منطقه بجنورد اجرایی شد.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی استان خراسان شمالی با بیان اینکه با عملیاتی شدن این پروژه صنوبرکاران پیشرو به طرف کاشت صنوبر به صورت نهال ریشه دار ترغیب شدند ادامه داد: این امر سبب شده است که هر ساله اداره کل منابع طبیعی با عقد قرارداد با کشاورزان در توسعه صنوبرکاری در منطقه از طریق توزیع نهال همکاری داشته باشد.
کمالی خاطرنشان کرد: هدف اصلی این طرح انتخاب کلن های برتر است که برای این منظور در قالب 21 کلن در 2 قسمت با فاصله کاشت 3*3 متر و 4*4 متر صنوبرهای انتخابی کاشته شدند. این کلن ها طی برنامه 10 سال مورد بررسی گرفت و نتایج آن با انتخاب بهترین کلن ها از نظر عملکرد چوب ارائه می شود.
نظر شما