محمد مهدی طهرانچی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص اولین جلسه کنسرسیوم صاحبان محتوای کشور گفت: هدف از ایجاد این کنسرسیوم دسترسی آسان محققان و پژوهشگران به منابع اطلاعاتی و محتوای ملی با زبان فارسی و حفظ مالکیت مادی و معنوی صاحبان محتوا است.
وی درباره مزایای کنسرسیوم صاحبان محتوا گفت: این کنسرسیوم به خرید محتوای علمی منابع اطلاعاتی می پردازد زیرا در حال حاضر حجم منابع اطلاعاتی زیادی به کشور وارد شده است و اگر بخواهیم از جریان علم در کشور به طور مطلوب محافظت کنیم راهی جز ایجاد این کنسرسیوم با خرید منابع اطلاعاتی و حفظ مالکیت مادی و معنوی مولفین نخواهیم داشت.
رئیس مرکز نشر دانشگاهی ادامه داد: در این کنسرسیوم در مرحله اول کتاب ها و پس از آن مجلات، فیلم و عکس اضافه خواهد شد و در پورتال آزمایشی آن که از تیر ماه شروع به کار می کند نشریات، عکس، کتاب، مقالات و حتی فیلم و صدا نیز جزء محتوای دیجیتال قرار خواهد گرفت.
وی کمیته های تخصصی این کنسرسیوم را سازمان اسناد و کتابخانه ملی، کتابخانه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، دفتر تبلیغات اسلامی در حوزه علمیه قم، دانشگاه تهران، مرکز نشر دانشگاهی، موسسه فرهنگی اطلاع رسانی، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، سازمان کتابخانه و مرکز اسناد آستان قدس رضوی اعلام کرد.
طهرانچی در مورد مشکلات موجود که منجر به ایجاد کنسرسیوم صاحبان محتوا شد، اضافه کرد: یکی از نکات مهم در بحث حفظ و نگهداری اطلاعات در کشور، حفظ مالکیت معنوی محتوا بوده که با تاسیس کنسرسیوم این مشکل رفع شده و مالکیت معنوی آثار به طور مناسب حفظ خواهد شد.
رئیس مرکز نشر دانشگاهی در مورد یکسان سازی شیوه فراداده نویسی در کشور گفت: با آغاز کنسرسیوم اقدام مهم یکسان سازی شیوه فراداده نویسی به انجام خواهد رسید چرا که در حال حاضر در کشور با متفاوت بودن فراداده نویسی به طور گسترده مواجه هستیم.
وی ادامه داد: قدم اول دیجیتالی کردن منابع اطلاعاتی مانند کتاب و مجلات بوده و در مرحله بعدی با تدوین آیین نامه و بررسی های دقیق در تیر ماه سال آینده به حفظ حقوق مولفین و کسانیکه سرمایه هایشان را در این خصوص به اشتراک گذاشتند، می پردازیم.
طهرانچی اضافه کرد: در تیر ماه سال آینده پس از ارائه نتایج بررسی های صورت گرفته در هر یک از کمیته های تخصصی این کنسرسیوم، تدوین آیین نامه ها و شیوه نامه ها در مورد قوانین حفظ حقوق مولفین، چگونگی برخورد با کپی رایت، نحوه نظارت دیجیتالی و یکسان سازی شیوه فراداده نویسی در کشور به انجام می رسد.
نظر شما