۱۶ اسفند ۱۳۸۸، ۱۲:۵۵

کنکاشی در انتخابات عراق-24

نقش سوریه در انتخابات عراق؛ تحلیلها و تناقض ها

نقش سوریه در انتخابات عراق؛ تحلیلها و تناقض ها

خبرگزاری مهر- گروه بین الملل: سوریه یکی از کشورهایی است که تحلیل های متفاوتی درباره نقش آن در انتخابات عراق و روند سیاسی این کشور است.

ایاد علاوی آخرین ایستگاه سفرهای خود پیش از انتخابات پارلمانی عراق را به دمشق اختصاص داد تا نشان دهد به شکل بسیاری زیادی به آرای عراقی هایی چشم دارد که در سوریه مستقر هستند.

در دوره نخست وزیری نوری المالکی روابط دمشق و بغداد شاهد یک صعود بی سابقه و یک سقوط بزرگ بود؛ صعودی که حتی منجر به گشوده شدن سفارت سوریه در بغداد و معرفی وحضور سفیر در آن گردید، اما دیری نپایید که شاهد سقوط سهمگین روابط دو کشور یا به تعبیری سقوط روابط دولت مالکی که روزگاری خود ساکن دمشق بود ومیزبان سابقش بودیم.

تحلیلگران نزدیک به اندیشه های ائتلاف دولت قانون بر این باورند که سوریه تاثیرات بسیاری گسترده ای بر صحنه سیاسی عراق داشته و دارد. به اعتقاد این تحلیلگران گرچه سوریه طی بیش از سه دهه میزبان مخالفان دولت صدام حسین بود، اما پس از سقوط بغداد باز هم نقش میزبانی از مخالفان دولت مرکزی را ادامه داد تا این بار جای خالی مخالفان دولت صدام حسین با رهبران درجه دوم این رژیم در دمشق پر شود، این در حالی است که سوری ها اعلام می کنند پناه دادن به عراقی ها در سوریه در راستای اهداف انسان دوستانه بوده و همانگونه که به شهروندان بی پناه عراقی در دوره رژیم صدام حسین پناه می داده اکنون نیز پناهگاهی برای عراقیانی است که در عراق اکنون با تهدیدهای مختلف روبرو هستند.

البته برخی از تحلیلگران بر این ادعایند که  با توجه به اینکه سوری ها همچنان از تکرار سناریوی عراق علیه آنها توسط همپیمانان آمریکایی صهیونیستی نگران هستند به ادامه صدور بحران از طرق وابزارهای مختلف ادامه می دهند.اتهام مستقیم نوری المالکی به دولت سوریه در حمایت مستقیم و بالفعل از تروریستها و تروریسم درعراق یکی از نشانه های این نوع نگاه به طرح های سوریه در عراق است.

گرچه دولت سوریه همواره دست داشتن در اعمال خشونت آمیز در عراق را رد می کند، اما این تصور تا حدی در جامعه عراق وجود دارد که دمشق با توجه به اینکه احزاب حاکم در هفت سال گذشته بر عراق چندان تعامل خوبی با سیاست ها وخواستگاه هایش در عراق همسویی نشان نداده اند سعی دارد به نحوی یک جریان حامی خویش را در ساختار جدید عراق ایجاد کند.

به اعتقاد تحلیلگران شیعه سوریه نقش قابل توجهی در ایجاد جدایی واختلاف بین نوری مالکی از یک سوی وآنچه که پیش از این به ائتلاف عراق یکپارچه معروف بود داشت مسئله ای که هرگز دولتمردان دمشق آنرا نمی پذیرند واعلام می کنند کشاندن پای سوریه به بحران امنیتی عراق ساخته وپرداخته دشمنان سوریه در منطقه وجهان است.

با نگاهی سریع به تحلیل روزنامه ها ورسانه های عراقی نزدیک به دو جریان ائتلاف ملی عراق وائتلاف دولت قانون می توان به این نتیجه رسید که از نگاه تحلیلگران این دو ائتلاف، گرچه سوریه وعربستان در صحنه انتخابات لبنان رو در روی هم قرار گرفته بودند اما در انتخابات عراق تقریبا اهداف مشترکی دارند.

پیش بینی می شود در چارچوب این نوع نگاه سوریه همچنان به تلاش های خود برای روی کار آمدن ساختاری نه چندان مذهب گرا همچون العراقیه حمایت کند که این مسئله به خودی خود بیانگر همسو شدن رویکردهای دمشق و واشنگتن در این رابطه محسوب می شود.

این اتهامات در حالی است که سوری ها حتی کلیات آنرا هم رد می کنند به اعتقاد سامی مبیض سردبیر مجله  "فورورد" که به زبان انگلیسی در دمشق منتشر می شود : سوریه هرگز نمی تواند عراقی پر هرج ومرج را تحمل کند، عراقی که افراد مسلح در پایتخت آن پرسه زده و افراط گری را تبلیغ کنند.

صرفنظر از نوع نگاه واهدافی که سوری ها نسبت به عراق دارند باید گفت که سوری ها رقم بزرگی در فرایند سیاسی عراق محسوب می شوند با هر هدفی که در این کشور حضور داشته باشند ، این حضور آنها تاثیر گذار می باشد.

کد خبر 1046584

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha