به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، روز طبیعت با فرهنگ و پیشینه مردمان متمدن و بافرهنگ ایرانی پیوندی دیرینه و ناگسستنی دارد. سیزده، روز پایان دوره جشن های نوروزی است و در این روز مردم بنا بر یک سنت فرهنگی از خانه ها بیرون و به دشت و صحرا و باغ می روند تا آخرین روز عید را در طبیعت و در کنار سبزه و گیاه و آب روان چشمه ها و جویبارها به شادی و خوشی بگذرانند.
در زمان کنونی با وجود دگرگونیهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در جامعه ایران و تغییرات در چگونگی برگزاری مراسم سیزده بدر و پدید آمدن رفتارها و آئین هایی مطابق و مناسب با فرهنگ مردم جامعه کنونی، باز مردم ایران در هر جایی که هستند سیزده نوروز را با شور و گرمی و سرور در بیرون از خانه ها و در دشت و باغ و بوستان جشن می گیرند و برای گذراندن این روز در فضای باز طبیعت کوه و دشت آرزو می کنند که روز سیزده شان، روزی آفتابی و گرم باشد.
اما آنچه در این زمینه موجب نگرانی دوستداران محیط زیست و طبیعت شده است برخی رفتارهای نامناسب در این روز با طبیعت است که موجب ایجاد تخریب بالایی در سطح طبیعت می شود.
تخریب یک روزه در ایران معادل تخریب 58 ساله در ژاپن!
مدیر کل محیط زیست استان لرستان در این رابطه به خبرنگار مهر در خرم آباد گفت: متاسفانه برخی رفتارهای تعداد معدودی از مردم در روز طبیعت موجب قربانی شدن طبیعت در این روز می شود.
علی رحیم کاکاوند ادامه داد: بر اساس برخی اظهار نظرات از سوی محققان تخریبی که در ایران در روز طبیعت صورت می گیرد معادل بیش از 58 سال تخریب در کشوری مانند ژاپن است.
هشدار نسبت به رهاسازی ظروف یکبار مصرف در طبیعت
وی بر ضرورت فرهنگ سازی در این زمینه تاکید کرد و یادآور شد: یکی از مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد رها کردن ظروف یکبار مصرف در دل طبیعت است که باید مورد توجه شهروندان قرار گیرد.
مدیر کل محیط زیست استان لرستان ادامه داد: با توجه به برخی تحقیقات اگر بطریهای یک بار مصرف نوشابه در عهد هخامنشیان استفاده می شد امروز می توانستیم آنها را همچنان در طبیعت مشاهده کنیم که این امر نشان دهند غیرقابل تجزیه بودن این ظروف است.
خودروهای خود را وارد مراتع نکنید
کاکاوند با اشاره به برخی توصیه های زیست محیطی در این روز، عنوان کرد: خانواده ها توجه داشته باشند از ورود خودروی خود به داخل مراتع به طور جدی خودداری کنند چرا که این امر موجب نابودی پوشش گیاهی منطقه خواهد شد.
وی بر ضرورت حراست از جنگلها و مراتع تاکید کرد و از طبیعت گردان خواست در این روز از شکستن سرشاخه های درختان و ایجاد کردن آتش در طبیعت به شدت اجتناب کنند.
150 هزار کیسه زباله در لرستان توزیع می شود
مدیر کل محیط زیست استان لرستان به تمهیدات اندیشیده شده در این زمینه اشاره کرد و افزود: در این راستا بیش از 150 هزار عدد کیسه زباله در میان شهروندان لرستانی توزیع می شود که ما انتظار داریم خانواده ها در پایان روز این کیسه ها را تحویل ایستگاههای در نظر گرفته شده دهند.
کاکاوند همچنین بر ضرورت فرهنگ سازی توسط رسانه ها در این زمینه تاکید کرد و گفت: در این زمینه با امامان جمعه و جماعت نیز رایزنیهای لازم صورت گرفته است که از تریبون های مساجد و مصلاها برای آگاهسازی مردم استفاده شود.
وی همچنین از چاپ ویژه نامه اطلاع رسانی و آموزشی محیط زیست لرستان خبر داد و بیان داشت: این ویژه نامه در تیراژ بیش از 10 هزار نسخه تهیه شده که در میان گردشگران و مسافران نوروزی توزیع خواهد شد.
همکاری تشکلهای زیست محیطی لرستان در روز طبیعت
مدیر کل محیط زیست استان لرستان از استقرار تیم های زیست محیطی در مناطق مختلف گردشگری استان خبر داد و گفت: یکی از مهم ترین اقدامات این اداره کل تشکیل ایستگاههای زیست محیطی با همکاری تشکلهای زیست محیطی است.
کاکاوند با تقدیر از تشکلهای زیست محیطی خرم آباد، دورود، بروجرد و کوهدشت، عنوان کرد: سال گذشته ما با کمک این تشکلها در تمام مبادی ورودی و خروجی شهرها ایستگاههای زیست محیطی دایر کردیم که امسال نیز همین برنامه را در دستور کار داریم.
وی با اشاره به اینکه در استان لرستان ما وفور طبیعت گردان را در سه منطقه داریم، گفت: در این مناطق که شامل منطقه "کلدر تا انتهای سرمخ"، "شورآب" و "سینه کش" است تشکلهای زیست محیطی کار را به عهده خواهند گرفت.
50 ایستگاه زیست محیطی در سطح استان فعال می شود
مدیر کل محیط زیست استان لرستان با بیان اینکه گشت و کنترل این اداره کل نیز به موازات ایستگاههای زیست محیطی فعال خواهد شد، یادآور شد: همچنین یک تیم با همکاری منابع طبیعی استان لرستان در منطقه مخملکوه خرم آباد مستقر خواهد شد.
کاکاوند یادآور شد: در مجموع در این راستا بیش از 50 ایستگاه زیست محیطی در سطح استان لرستان در روز طبیعت دایر می شود.
برخورد با شکارچیان در روز طبیعت
وی با اشاره به تمهیدات اندیشیده شده برای مقابله با شکار گونه های جانوری در روز طبیعت، عنوان کرد: تدابیر لازم برای مقابله با افرادی که در روز طبیعت اقدام به حمل سلاح مجاز یا غیرمجاز برای شکار حیوانات می کنند اندیشیده و اکیپی نیز در این زمینه تشکیل شده است.
کاکاوند با اشاره به هماهنگی های انجام شده با نیروی انتظامی برای برخورد با متخلفان در روز طبیعت، افزود: همچنین در زمینه حفاظت از گونه های منحصر به فرد گیاهی این استان تمهیدات لازم از سوی این سازمان اندیشیده شده است.
حفاظت از گونه های گیاهی منحصر به فرد
مدیر کل محیط زیست استان لرستان با اشاره به اینکه گونه های بنه، اورس، ریواس، موسیر و لاله واژگون از جمله گونه های تحت حمایت سازمان محیط زیست هستند، بیان داشت: متاسفانه ما داریم کسانی در این روز اقدام به تخریب این گونه ها می کنند.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه هر بته از این گیاهان برای ما ارزشمند است تیم هایی برای حفاظت از مناطق رویش این گیاهان در نظر گرفته شده است.
حفاظت از ماهی کور و سمندر لرستانی
کاکاوند همچنین از استقرار اکیپ های زیست محیطی در محل زیست گونه های سمندر و ماهی کور لرستان خبر داد و گفت: در حال حاضر یک اکیپ در محل زیستگاه سمندر لرستانی در ایستگاه تله زنگ فعال است که با قاچاق این گونه ها کمیاب مقابله می کند.
مدیر کل محیط زیست استان لرستان ادامه داد: همچنین ماهی کور نیز که محل زندگی آن در یکی از غارهای این استان است مورد حفاظت شدید محیط بانان قرار دارد و مجوز خروج آنها برای کارهای پژوهشی هم به سختی داده می شود.
همگی مناطق حفاظت شده شکار ممنوع هستند
کاکاوند همچنین به تهمیدات اندیشیده شده برای حفاظت مضاعف از مناطق حفاظت شده استان اشاره کرد و گفت: منطقه قالیکوه یکی از بزرگترین مناطق تحت مدیریت محیط زیست است که دارای متنوع ترین اکوسیستم استان لرستان است.
وی با اشاره به وجود نادرترین گونه های جانوری در این منطقه، ادامه داد: همچنین در منطقه حفاظت شده قالیکوه بالغ بر یک هزار و 400 گونه گیاهی شناسایی شده که عمده آنها دارویی است.
کاکاوند با تاکید بر ضرورت توجه ویژه طبیعت گردان به مقررات زیست محیطی در صورت حضور در این مناطق؛ خاطر نشان کرد: تالابهای پلدختر به مساحت 15 هزار هکتار از دیگر مناطق حفاظت شده است که با توجه به کنوانسیون رامسر مدیریت تالابها بر عهده محیط زیست است.
وی تصریح کرد: یا توجه به مقررات سازمان محیط زیست مناطق حفاظت شده این استان همگی شکار ممنوع هستند و با متخلفان به شدت برخورد می شود.
سیزده بدر پیشینیان ما، روزی برای ستایش و دعا برای طلب باران فراوان در سال پیش رو، برای گرامیداشت و پاکیزگی طبیعت و مظاهر آن و زیست بوم مقدس آنان بوده است در حالیکه امروزه ما آن را تبدیل به روز ویرانی و تباهی طبیعت کرده ایم.
به هر حال امید می رود روز طبیعت امسال حامل تخریبی گسترده در سطح طبیعت بی نظیر ایران اسلامی نباشد و شهروندان در جای جای کشور زیبای ایران به مقررات و ملاحضات زیست محیطی توجه ویژه ای داشته باشند.
نظر شما