۱۸ فروردین ۱۳۸۹، ۱۱:۰۶

توسط محققان کشور انجام شد /

ساخت دستگاهی با قابلیت بررسی ریزساختهای قطعات فلزی

ساخت دستگاهی با قابلیت بررسی ریزساختهای قطعات فلزی

محققان کشور موفق به ساخت دستگاهی برای بررسی ریزساختهای قطعات فلزی به نام سختی سنج روبشی اتوماتیک شدند که می تواند خواص ذاتی فلز را از نظر فیزیکی و مکانیکی مورد بررسی قرار دهد.

مالک نادری - مجری پروژه در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این خبر افزود: برای تشخیص کیفیت فلز باید تمام بخش های آن مورد بررسی قرار گیرد در حال حاضر برای بررسی ریزساختهای قطعات فلزی تنها بخشیهایی از آن را مورد بررسی قرار می دهند و نتایج را به تمام بخشهای فلز تعمیم می دهند این در حالی است که در یک قطعه فلز خواص به صورت یکنواخت نیست. 

وی با بیان اینکه یکی از روشهای تشخیص خواص فلز استفاده از میکروسکوپهای نوری یا الکترونی است، گفت: این میکروسکوپها برای تشخیص ریزساخت های فلزات تنها بخشهایی از قطعه را مورد بررسی قرار می دهند، همین مسئله مانع بررسی دقیق قطعه فلز خواهد شد از طرفی هزینه بالایی را در بردارد. 

این محقق در ادامه با اشاره به این که سختی سنجی فلزات در دنیا متداول است، گفت: در دستگاه ساخته شده در ایران با افزودن سیستم جدیدی به نام اسکنینگ کل سطح قطعه را تمیزکاری کرده و سختی سنجی در کل قطعه صورت می گیرد تصویری که از نتایج این داده ها ارائه می شود به صورت اتوماتیک است و خطا در آن نزدیک به صفر می شود.

مجری پروژه با بیان اینکه با روش فوق توانسته ایم قابلیت سختی سنجی قطعه فلز را ارتقا دهیم، اظهار داشت: با این نوع فناوری خاصیت ذاتی ماده به صورت فیزیکی و مکانیکی تشخیص داده می شود که به عنوان معتبرترین آزمایش های دنیا در سختی سنجی فلزات محسوب می شود.

وی با اشاره به قابلیتهای دیگر این دستگاه گفت: این دستگاه در تحلیل فرآیندهای جوش که در صنعت کاربرد زیادی دارد، بسیار مفید است، به طوریکه با این دستگاه می توان بهترین کنترل کیفی مناطق جوش را بررسی و تحلیل کرد.

نادری گفت: دستگاه سختی سنج روبشی اتوماتیک را با قابلیتهای بیشتری در ایران با حمایت وزارت صنایع ساختیم که بعد از آمریکا، آلمان، کانادا و انگلستان پنجمین تولید کننده این دستگاه در دنیا شدیم.

وی با اشاره به قابلیتهای این دستگاه نسبت به موارد مشابه خارجی گفت: دستگاهی که در ایران ساخته شده بسیار روزآمدتر و پیشرفته تر از دستگاههای دیگر دنیاست به خصوص از نظر نرم افزاری بسیار پیشرفته تر است.

این محقق در ادامه تشریح کرد: نرم افزار دستگاه سختی سنج روبشی اتوماتیک قابلیتهایی دارد که دستگاه های خارجی فاقد آن هستند.

وی با اشاره به فناوریهای دیگری که به این دستگاه افزوده خواهد شد، گفت: در حال حاضر قصد داریم قابلیت تحلیل چقرمگی شکست و تحلیل تنش تسلیم را به این دستگاه بیافزاییم.

مجری این پروژه تحقیقاتی با بیان اینکه این دستگاه را بر اساس نیاز دانشگاه و صنعت کوچک یا بزرگ می سازیم، گفت: این دستگاه به مرحله تجاری سازی رسیده است و تا کنون دستگاه سختی سنج روبشی اتوماتیک را به دو دانشگاه در ایران عرضه کرده ایم.

کد خبر 1057976

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha