۲۳ فروردین ۱۳۸۹، ۱۲:۳۹

فرهنگ و تمدن اسلام و ایران/

افشار ارموی؛ نگارگر برجسته سده سیزدهم هجری

افشار ارموی؛ نگارگر برجسته سده سیزدهم هجری

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: ابوالحسن افشار ارموی قلمدان نگار ایرانی در نیمه دوم سده سیزدهم هجری است .

عموی وی علی اشرف از نقاشان زبردست که از طوایف افشار ارومیه بود آثار خود را با سجع انحصاری خود یعنی "زبعد از محمد علی اشرف است" رقم  می زد.

او در دستگاه احمد خان دنبلی هنرآفرینی می کرد و شهرت بسیاری داشت . برادر وی الله وردی از نگارگران آبرنگ ساز و نقاشان نامدار دوره زندیه بود و نیز در نقاشی زبردست بود و از نقاشان به نام دورهق اجاریه محسوب می شد .

ارموی پسر الله وردی در ارومیه متولد شد . از سال تولد و چگونگی زندگی وی اطلاعاعی در دست نیست . بعدها در تبریز با سمت نقاش باشی و در جامه نظامی ادای وظیفه می کرد .

وی در نگارگری به ویژه گل و بوته سازی و پرنده سازی بر روی قلمدان، رنگ آمیزی و انواع تذهب و نیز در آرایش مجالس مهارت داشت .

طبق نوشته های اعتمادالسلطنه، ارموی در اواسط 40 سالگی و در سال چهلم سلطنت ناصرالدین شاه یعنی 1304 قمری درگذشت .

آثار رقم دار و تاریخ دار بازمانده از او انگشت شمار است اما همین آثار اندک که بیشتر میان سالهای 1270 تا 1296 خلق شده است وی را در زمره نگارگران برجسته سده سیزدهم هجری ایران قرار می دهد .

قلمدان روغنی با نقوش گل و بوته، یک عدد جلد مقوایی روغنی عالی با گل و برگ ریز با طلا اندود شده در زمینه مشکی و قلمدان روغنی پرکاری با گل و بوته هایی با رنگهای روشن از جمله آثار به جای مانده از وی هستند .

کد خبر 1062365

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha