به گزارش خبرنگار مهر در آبعلی، یکطرفه شدن جاده ترانزیتی آبعلی در روزهای انتهای هفته و ایام تعطیل از جمله معضلاتی است که یک دهه از قدمت آن می گذرد و تا حد بسیار زیادی اهالی این شهر توریستی از حل مشکل 10 ساله خود قطع امید کرده اند.
شاید اگر در عصر یک روز تعطیل با شادمانی و فراق بال از گردشی دست جمعی با خانواده یا دوستان به جهت سود بردن از طبیعت زیبا و فرح بخش مناطق شمالی کشور از جاده آبعلی گذر کرده باشید یکطرفه شدن این مسیر را یک موهبت دانسته و به دلیل همین آسودگی از نماندن پشت ترافیک خوشحال شوید ولی آیا از معضلات اهالی آن نیز خبر دارید و آیا میدانید بابت این راحتی مسافرین چه مشکلاتی گربانگیر مردم این مناطق است.
اعمال سلیقه در طرح یکطرفه شدن جاده
یک شهروند بومی آبعلی با گلایه از یکطرفه شدن جاده این شهر در روزهایی خاص به خبرنگار مهر گفت: در روزهای آخر هفته و ایام تعطیل بزرگترین مشکل مردم شهر یکطرفه شدن جاده آبعلی است.
وی ادامه داد: متاسفانه زمان و ساعت این طرح در روزهای خاص، ظاهرا دارای قانون خاصی نیست چرا که مسئولین مربوطه در این باره سلیقه ای عمل میکنند و مشکل یاد شده با افزایش مدت زمان یکطرفه ماندن، چندین برابر میشود.
یک بانوی خانه دار اهل آبعلی نیز پیرامون این مشکل بیان داشت: در روزهای تعطیل بدلیل یکطرفه شدن جاده، مسافرینی که از مناطق شمالی کشور بازمیگردند برای هر چه زودتر رسیدن به تهران، اتومبیل خود را با شتاب زیادی میرانند.
وی ادامه داد: این شتاب بسیار در رانندگی باعث شده است تا اهالی شهر آبعلی در روزهای آخر هفته و تعطیل، حتی فکر عبور از مناطق شرقی به غربی یا بالعکس به ذهنشان نیز خطور نکند چرا که در این مواقع امکان بروز تصادف بسیار بالاست.
یکطرفه شدن جاده آبعلی معضلی ده ساله است
عضو شورای شهر آبعلی در گفتگویی با خبرنگار مهر در خصوص معضل یکطرفه شدن جاده آبعلی اظهار داشت: بحث یکطرفه شدن جاده آبعلی، موضوع امروز و دیروز نیست بلکه نزدیک به ده سال از رنج مردم از این معضل می گذرد.
رضا اسماعیلی یکطرفه نمودن جاده آبعلی پیش از رفع مشکلات ترافیکی را پاک کردن صورت مسئله دانست و افزود: اگر معضلات ترافیکی شهر آبعلی همچنان حل نشده باقی بماند جاده مذکور یکطرفه باشد یا نباشد کاستی به قوت خود پا برجاست.
این مسئول با اشاره نشست چندی پیشی که به منظور یافتن راه کارهای حل معظلات ترافیکی آبعلی تشکیل شد، خاطرنشان کرد: طی آخرین جلسه ای که به منظور رفع این مشکل در دومین روز از آخرین ماه سال گذشته برگزار شد مقرر شد تا اداره راه و ترابری رودهن جهت احداث "رفیوج وسط" مسیر و "دوربرگردان" استانداردهای ایمنی پیست آبعلی را حداکثر تا 25 اسفندسال 88 به پلیس راه استان تهران ارائه دهد تا این ارگان پس از یک هفته، نظریه کارشناسی خود را اعلام نماید و این محدودیت بجای مکان کنونی از محل پیست انجام گیرد تا از مشکلات مردم کاسته شود.
وی ادامه داد: طرح مقرر شده در این نشست اجرایی نشد به همین جهت مسئولین شورای شهر آبعلی جلسه ای دیگری با حضور مدیر کل امور انتظامی و نظم توسعه عمومی وزارت کشور تشکیل دادند و طی صورت جلسه پایانی این نشست که در روزهای انتهایی سال 88 صورت گرفت بر موضوع نشست قبلی تاکید شد.
اسماعیلی با تاکید بر ضرورت تغییر در مسیر طرح یکطرفه شدن جاده آبعلی عنوان کرد: با توجه به وجود امکاناتی نظیر پایگاه هلال احمر، اورژانس، پلیس راه، اداره راه و ترابری، پمپ بنزین، پارکینگ پیست آبعلی و محل مناسب فرود بالگرد امداد مسیر جاده پیست برای یکطرفه شدن مناسبتر بوده و اخلال کمتری در ترافیک داخلی آبعلی ایجاد می کند.
تقسیم آبعلی به بخشهای غربی و شرقی در عصر روزهای تعطیل
عضو شورای شهر آبعلی پیرامون مشکلات اهالی در پی طرح فوق یاد آور شد: در حال حاضر محدوده طرح یکطرفه شدن جاده آبعلی از بلوار "کریتون" آغاز می شود و بدین ترتیب تمامی مسیر شهر در این ساعات تنها به سمت تهران باز است و مردم آبعلی مجاز به حرکت در مسیر شهر محل سکونت خود نیستند.
این مسئول از تقسیم شهر آبعلی به دو قسمت غربی و شرقی در روزها تعطیل خبر داد و گفت: در عصر روزهای تعطیل اجرای این طرح باعث میشود تا اتومبیلها بدون توجه به گذر مسیر جاده از میانه شهری مسکونی، سرعت بسیار بالایی به وسیله نقلیه خود داده و بدین ترتیب عبور افراد پیاده از میانه مسیر امکان پذیر نیست که این روند نامیمون، نتیجه ای جز تقسیم شهر آبعلی به دو بخش شرقی و غربی ندارد.
وی در پایان بیان داشت: از این دست مشکلات در خصوص یکطرفه شدن جاده بسیار داشته ایم که آتش سوزی در عصر یک روز تعطیل و ناتوانی مامورین آتشنشانی برای رساندن خود به محل آتش سوزی یکی از این موارد است.
شهر دو هزار و641 نفری آبعلی در 50 کیلومتری شمال شرق استان تهران و در بخش رودهن از توابع شهرستان دماوند قرار دارد.
نظر شما