دکتر جواد گودرزی در گفتگو با خبرنگار مهر در خرم آباد اظهار داشت: طرح مایه کوبی دام های سبک و سنگین علیه بیماری تب برفکی از ششم اردیبهشت ماه سال جاری همزمان با سراسر کشور در لرستان توسط بخش خصوصی و دولتی آغاز خواهد شد.
وی با بیان اینکه به طور معمول این واکسیناسیون شش ماهه انجام می شود، عنوان کرد: ولی به دلیل شیوع تب برفکی هندی در کشور امسال این طرح زودتر در سراسر کشور انجام می شود.
واکسیناسیون 87 هزار راس دام سبک و 5 هزار دام سنگین
مدیر کل دامپزشکی استان لرستان یادآور شد: ولی این اداره کل علاوه بر آنچه در قالب فازهای اجرای طرح واکسیناسیون انجام می شود از ابتدای سالجاری نسبت به مایه کوبی دام ها در کانونهای شیوع تب برفکی اقدام کرده است.
وی ادامه داد: در این راستا از ابتدای فروردین ماه تاکنون 87 هزار و 366 راس دام سبک و پنج هزار و 23 راس دام سنگین علیه این بیماری واکسینه شده است.
پاکسازی کانونهای شیوع بیماری تا شعاع سه کیلومتری در لرستان
گودرزی با بیان اینکه کانون های شیوع بیماری تا شعاع سه کیلومتری شناسایی و پاکسازی شده اند، یادآور شد: خوشبختانه تاکنون میزان تلفات در این استان زیاد نبوده و عمده تلفات در دام های جوان رخ داده است.
مدیر کل دامپزشکی استان لرستان یادآور شد: از ابتدای شیوع بیماری تاکنون تنها 120 راس دام که به طور عمده بره، گوسفند و بز بوده است تلف شده اند.
کمترین میزان درگیری با بیماری در دام های سنگین گزارش شده است
وی با بیان اینکه قبل از تعطیلات نوروز این اداره کل اقدام به مایه کوبی دام ها علیه تب برفکی در استان کرده است، خاطر نشان کرد: با توجه به اقدامات انجام شده ما در دام های سنگین خوشبختانه کمترین میزان درگیری با بیماری را داشتیم.
مدیر کل دامپزشکی استان لرستان با بیان اینکه حساسیت گاو نسبت به این بیماری بیشتر است، افزود: تمام گاوداریهای استان تحت پوشش طرح واکسیناسیون تب برفکی قرار گرفته است.
تب برفکی شیوع یافته در کشور جدید و از نوع "هندی" است
گودرزی با بیان اینکه تب برفکی شیوع یافته در سطح کشور از نوع "هندی" است، عنوان کرد: این نوع تب برفکی تازه وارد کشور شده است و به طور عمده گوسفند و بز را درگیر می کند.
واردات دام های قاچاق به کشور علت عمده بیماری
وی جابجایی دامها را یک راه انتقال این بیماری دانست و بیان داشت: واردات دام های ناقل بیماری که به طور عمده به صورت قاچاق وارد می شوند موجب شیوع این بیماری در سطح کشور شده است.
مدیر کل دامپزشکی استان لرستان با تاکید بر ضرورت همکاری نیروی انتظامی در این زمینه، عنوان کرد: در این راستا تفاهم نامه ای میان سازمان دام پزشکی و نیروی انتظامی امضا شده است تا با هر گونه واردات دام بدون مجوز برخورد قانونی صورت گیرد.
استقرار نیروهای دامپزشکی در جاده ها وقت تلف کردن است
گودرزی با اشاره به تعدد راههای ارتباطی ورود دام به کشور، افزود: این در حالی است که استان لرستان نیز با داشتن مرز مشترک با هفت استان کشور در این زمینه با مشکلاتی مواجه است.
وی با تاکید بر اینکه دامپزشکی قادر به مستقر کردن نیروهای خود در همه جاده های استان نیست، عنوان کرد: استقرار پست های ویژه توسط نیروهای این سازمان جز اتلاف وقت و صرف هزینه چیزی در پی نخواهد داشت.
پاسگاههای نیروی انتظامی با واردات دام های بدون مجوز برخورد کنند
مدیر کل دامپزشکی استان لرستان یادآور شد: مطابق تفاهم نامه یاد شده کلیه پاسگاههای نیروی انتظامی در سطح جاده های استان باید از ورود دام های فاقد مجوز به سطح استان جلوگیری کنند و در صورت عدم ارائه مجوز افراد متخلف را با هماهنگی دامپزشکی به مراجع قضایی ارجاع دهند.
گودرزی با تاکید بر اینکه عمده واردات دام به این استان اغلب بدون مجوز صورت می گیرد، ادامه داد: اداره کل دامپزشکی استان لرستان ضمن برخورد با متخلفان دام های بدون مجوز را با انتقال به گشتارگاه ذبح و از نظر بیمارهای مختلف کنترل می کند.
این در حالی است که پیش از این نیز اداره کل دامپزشکی استان لرستان در اطلاعیه ای نسبت به شیوع بیماری تب برفکی در این استان هشدار داده بود.
هشدار نسبت به شیوع تب برفکی؛ عشایر هوشیار باشند
به گزارش خبرگزاری مهر، مدیر کل دامپزشکی استان لرستان در این رابطه اظهار داشت: در حال حاضر بیماری تب برفکی در بسیاری از نقاط کشور شیوع پیدا کرده است که در استان لرستان نیز کانون هایی از وقوع بیماری با تلفات گزارش شده است.
جواد گودرزی با تاکید بر اینکه نقل و انتقال دام یکی از راههای شیوع این بیماری می باشد، یادآور شد: لذا به کلیه دامداران به ویژه عشایر کوچ رو تاکید می شود هر گونه نقل و انتقال دام با هماهنگی شبکه های دامپزشکی شهرستانها و تحت نظارت آنها باید صورت گیرد.
وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر واکسیناسیون کانونهای بیماری تب برفکی در این استان در حال انجام است و دامداران باید همه ضوابط بهداشتی و قرنطینه ای را به منظور جلوگیری از شیوع این بیماری مد نظر داشته باشند.
عمده مرگ و میر تب برفکی در دامهای جوان صورت می گیرد
به گزارش مهر، بیماری تب برفکی یک بیماری بسیار عفونی و به شدت واگیر دام می باشد که به لحاظ شدت خسارات اقتصادی یکی از موانع اصلی در تامین بهداشت و تولید دام و فرآورده های دامی محسوب می گردد.
این بیماری سبب کاهش شدید تولید دام شده و نقش اساسی در تجارت دام و فرآورده های خام دارد. تقریباً تمامی دام های زوج سم از جمله گونه های نشخوارکنندگان اهلی نظیر گاو، گاومیش، گوسفند و بز مورد هدف ویروس عامل بیماری قرار می گیرند.
شدت واگیری در دامهای حساس بسیار بالا بوده ولی میزان مرگ و میر پائین و عمدتاً دام های جوان را در برمی گیرد.
ویروس عامل بیماری پس از ورود به بدن دام حساس طی یک دوره کوتاه پنج تا هفت روز (دوره نهفتگی بیماری ) و تکثیر و تزاید در سلولهای پوششی با ورود به خون علائم کلینیکی خود را با تب بالا، کاهش شیر و بی حالی شروع نموده و متعاقب کاهش تب، افزایش بزاق، سائیدن دندانها روی یکدیگر، پیدایش بثورات و طاول های اولیه در دهان و سطح زبان و مخاطات لثه ها و لب ها حادث می شود.
نظر شما