۶ اردیبهشت ۱۳۸۹، ۸:۴۷

سرزمین طبیبان دعوت می کند؛

الوند همدان دامنه ای گسترده برای گیاهان شفابخش

الوند همدان دامنه ای گسترده برای گیاهان شفابخش

همدان - خبرگزاری مهر: از گذشته های دور مصرف گیاهان دارویی با فرهنگ مردم عجین بوده و کوه های همدان و به خصوص دامنه الوند قطب تولید انواع گیاهان دارویی در کشور بوده است.

به گزارش خبرنگار مهر در همدان، تهیه عرقیجات گلهای معطر و گیاهان دارویی از دیرباز در این دیار مرسوم بوده است و با توجه به رویش انواع گیاهان دارویی و تولید انبوه آن در این استان، استقبال عمومی در استفاده از گیاهان دارویی چشمگیر است و از این گیاه به عنوان دارویی شفابخش یاد می شود.

در همدان سابقه تاریخی استفاده از طب سنتی و وجود طبیبهایی از جمله حکیم ابوعلی سینا در گذشته و سید احمد علی خسروی همدانی در حال حاضر، موید این واقعیت است که استان همدان ذخیره گاه ژنتیکی بسیار ارزشمندی برای کشت انواع گیاهان دارویی است و هم اکنون در بیش از سه هزار هکتار عرصه منابع طبیعی آن، انواع این گیاهان کشت می شود.

دقت در اخبار منتشر شده در خصوص گیاهان دارویی مشخص می کند که کارشناسان بر این عقیده اند که هر روز استقبال از تولید و استفاده از گیاهان دارویی به جای داروهای شیمیایی در جهان و ایران رو به افزایش است و فعالیت بیش از شش هزار عطاری در کشور گواه این ادعاست.

در حال حاضر 72 شرکت در زمینه تولید انواع گیاهان دارویی در کشور فعال هستند که در این میان همدان به عنوان یکی از قطب های مهم در تولید و کشت این نوع گیاهان در کشور مطرح است و طبق نتایج طرح مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان، هم اکنون 316 گونه گیاه دارویی در این استان شناسایی شده که از این تعداد 159 گونه دارای مصارف سنتی است که با افزودن 79 گونه گیاه دارویی غیربومی و خارجی شناسایی شده، این رقم به 395 گونه می رسد.

در همدان از زمان اقامت بوعلی سینا در این دیار، در راسته بازار حکیم خان، پزشکان سنتی همدان فعالیت می کردند که برخی از اینها همچون سید خسرو همدانی، از شهرت بالایی برخوردار بوده و فرزندان او نیز در حال حاضر در امر تولید گیاهان دارویی فعال هستند.

از سویی دیگر باغ گیاهان دارویی بوعلی سینا در همدان نیز از جمله پتانسیلهای موجود در زمینه تولید گیاهان دارویی است که بیش 170 گونه مختلف از این گیاهان در آن کشت می شود.

در میان گیاهان دارویی، گشنیز، خاکشیر، زیره، انواع صمغها، شیرین بیان، کتیرا، حنا، زعفران، توتون و پنبه از مهمترین اقلام صادراتی این بخش به حساب می آیند و بنا به اظهار نظر کارشناسان امر، باریجه، کتیرا، زعفران، سیاه دانه و زیره، اسانس مورد، رزماری و شیرین بیان برای صادرات دارای مزیتهای نسبی بوده و بابونه، خار مریم، بادرنجوبه و سنبل الطیب در بازار داخلی از اهمیت بالایی برخوردارند.

در این خصوص معاون توسعه تجارت خارجی سازمان بازرگانی استان همدان گفت: با توجه به پیشینه تاریخی همدان در زمینه کشت گیاهان دارویی این استان از اهمیت ویژه ای در کشور برخوردار است.

سید مسعود بکایی در گفتگو با مهر در همدان افزود: همدان با برخورداری حداقل سه هزار هکتار سطح زیر کشت گیاهان دارویی، هم اکنون به عنوان یکی از قطبهای مهم کشور در این زمینه محسوب می شود.

وی گفت: گشنیز، رازیانه و سیاه دانه عمده تولیدات همدان در این بخش بوده و حجم قابل توجهی از تولید و صادرات را به خود اختصاص داده است.

وی نهاوند و رزن را مهمترین مناطقی از همدان برشمرد که توانمندی بالایی در کشت گیاهان دارویی داشته و عمده تولیدات این بخش مربوط به این دو است.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان نیز گفت: استان همدان سومین استان تولید کننده گیاهان دارویی در کشور است.

حجت الله شهبازی افزود: بیش از سه هزار هکتار از زمین‌های این استان زیرکشت گیاهان دارویی بوده که پارسال شش هزار تن محصول از آن برداشت شده است.

وی اظهار داشت: گشنیز، رازیانه، خاکشیر، زیره، انواع صمغ ها، شیرین بیان، کتیرا، حنا، زعفران، توتون و پنبه از مهمترین گیاهان دارویی صادراتی استان هستند و بابونه، خار مریم، بادرنجوبه، سنبل الطیب نیز در بازار داخلی از اهمیت بالایی برخوردار هستند.

شهبازی ادامه داد: نهاوند تولیدکننده عمده گشنیز و رزن نیز تولیدکننده اصلی رازیانه در استان همدان است که به خارج از استان نیز صادر می شود.

وی با اشاره به اهمیت و جایگاه همدان در تولید گیاهان دارویی و صادرات 80 درصد تولید استان همدان، گفت: از این فرصت می توان برای رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال در جامعه بهره برداری بهینه کرد.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان گفت: ارتفاعات الوند، کوههای بوقاطی، گرین، آلمابلاغ، خان گرمز، لشگردر، کوه سرده و کوه گرمه از عمده ترین مناطق رویش گیاهان دارویی در استان همدان است.

کد خبر 1068193

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha