به گزارش خبرگزاری مهر در خرم آباد، پلنگ لرستانی گونه منحصر بفردی است که تا پیش از سال 85 به مدت دو دهه هیچ اثری از این گونه بی نظیر مشاهده نشد اما شکارچیان به محض اطلاع از ادامه حیات اینگونه دست به کار شدند تا اینبار رنگ واقعیت به انقراض اینگونه بخشند.
پلنگ لرستانی که تا پیش از این منقرض شده اعلام شده بود و با زندگی مرموز و پنهانی حیات خود را تامین شده می پنداشت امروز به رغم خوشحالی که از حیات خود در میان دوستداران طبیعت برانگیخته است اما زمینه های مخاطرات جانی خود را فراهم کرده است.
تا پیش از سال 85 به مدت بیش از دو دهه هیچ گونه نشانی از این پلنگ زیبا در پهنه لرستان مشاهده نشد تا جایی که محیط زیست، پلنگ لرستانی را از جمله گونه های منقرض شده پلنگ در فهرست خود ثبت کرد.
روند حیات پنهانی این گونه تا سال 85 استمرار یافت تا اینکه در سال 86 برای بار دیگر پس از دو دهه پلنگ لرستانی در منطقه تنگ هفت لرستان مشاهده شد.
مشاهده این گونه نادر پس از دو دهه به رغم اینکه موجی از خوشحالی در میان دوستداران طبیعت ایجاد کرد اما مجالی شد تا بار دیگر آمار کشته شدن این گونه توسط شکارچیان افزایش یابد.
قصه زندگی پلنگ لرستانی اینگونه اذهان را نهیب می زند که شاید این گونه منحصر بفرد در صورت اینکه پنداشته شود که منقرض شده امید بیشتری به زندگی خواهد داشت.
روند شکار پلنگ لرستانی به موارد تلفات این گونه در سال گذشته محدود نشد تا در اولین ماه های سالجاری نیز کشف لاشه های دو قلاده پلنگ بازهم زنگ خطر را در مورد این گونه به صدا درآورد.
سرپرست گارد حفاظت محیط زیست استان لرستان در این رابطه ضمن تایید کشف جسد یک قلاده پلنگ روی ریلهای قطار شهرستان دورود، به خبرنگار مهر در خرم آباد گفت: مطابق اطلاعات اولیه ای که امروز از این شهرستان گزارش شده یک قلاده پلنگ در مسیر قطار سپیددشت - دورود توسط قطار زیر شده است.
محمدحسین سپهوند با تاکید بر اینکه هنوز اطلاعات از مرگ این پلنگ دقیق نیست، عنوان کرد: احتمال می رود این پلنگ پیش از اینکه در مسیر قطار انداخته شود توسط برخی افراد مسموم شده باشد.
وی بیان کرد: در حال حاضر جسد این پلنگ از شهرستان دورود در حال انتقال به خرم آباد برای کالبدشکافی به منظور مشخص شدن علت اصلی مرگ این گونه منحصر به فرد است.
سرپرست گارد حفاظت محیط زیست استان لرستان با تاکید بر اینکه در حال حاضر دلایل یاد شده از جمله زیر شدن توسط قطار تنها در حد حدس و گمان است، یادآور شد: ظرف 24 ساعت آینده اطلاعات دقیق در مورد علت مرگ این پلنگ در اختیار خبرگزاری مهر قرار داده می شود.
سپهوند با تاکید بر اینکه در سال گذشته نیز چندین مورد از تلفات و شکار این گونه گزارش شده است، خاطر نشان کرد: این پلنگ به عنوان گونه بومی زاگرس در کوه های سفید کوه، قالیکوه و منطقه سپیددشت به صورت پراکنده زندگی می کند.
وی با بیان اینکه روز گذشته نیز یک مورد از تلفات پلنگ لرستانی در منطقه سپیددشت گزارش شده بود، عنوان کرد: جسد این پلنگ نیز برای تشخیص علت مرگ در حال بررسی توسط کارشناسان است.
سرپرست گارد حفاظت محیط زیست استان لرستان با تاکید بر ضرورت حفاظت ویژه از این گونه منحصر به فرد، خاطرنشان کرد: تا سه سال پیش کمتر این گونه در استان مشاهده شده بود چرا که پلنگ از جمله گونه هایی است که در جاهایی که محل زندگی انسان است خود را نشان نمی دهد و به طور کلی زندگی مخفیانه ای دارد.
سپهوند یادآور شد: اما در سالهای اخیر با استمرار روند مشاهده این گونه به نظر می رسد باید ضمن افزایش نیروهای محیط بان میزان محافظت از این گونه ارتقا پیدا کند.
وی با تاکید بر ضرورت اتخاذ تدابیر ویژه برای حفاظت از پلنگ لرستانی، خواستار افزایش اعتبارات و نیروی مورد نیاز در این راستا شد.
این در حالیست که به گفته مدیر کل سابق محیط زیست استان لرستان در سال گذشته بیش از پنج قلاده پلنگ در استان لرستان توسط شکارچیان کشته شد که در آخرین مورد در سال گذشته در اتفاقی تاسف بار یک ماده پلنگ لرستانی توسط لاشه مسموم از سوی شکارچیان کشته و سه قلاده توله وی ربوده شد.
به هر حال به نظر می رسد روند شکار پلنگ لرستانی در طول سه سال اخیر نیازمند چاره اندیشی جدی در راستای ارتقا حفاظت از این گونه منحصر به فرد از یک طرف و توجه جدی مردم این استان به حفظ این گونه کم نظیر باشد.
نظر شما