۴ اردیبهشت ۱۳۸۹، ۱۰:۲۹

به مناسبت هفته شیخ بهایی/

شیخ بهایی نقش مهمی برای احیای تشیع در عصر صفوی داشت

شیخ بهایی نقش مهمی برای احیای تشیع در عصر صفوی داشت

اصفهان - خبرگزاری مهر: رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اقدامات شیخ بهایی گفت: شیخ بهایی چراغی پیش راه صفویه در احیای تشیع در ایران برافروخت و یک سرمایه فرهنگی برای اسلام، تشیع و پلی میان فرهنگ ایرانی و عربی در جهان اسلام بود.

به گزارش خبرنگار مهر در اصفهان غلامعلی حدادعادل عصر جمعه در کنگره بزرگداشت شیخ بهایی که در مسجد امام اصفهان که از جمله طراحی‌ها و معماریهای این حکیم بزرگ است، برگزار شد با اشاره به اینکه جای پای شیخ بهایی در نقاطی چون قزوین، اصفهان، هرات، مشهد و پهنه وسیع جغرافیایی جهان اسلام دیده می‌شود، اظهار داشت: از خصوصیات این مرد بزرگ می‌توان به اهتمام او نسبت به امور مسلمین یاد کرد.

حدادعادل همچنین با اشاره به کتاب کشکول شیخ بهایی اظهار داشت: وی در این کتاب طیف رنگینی از گسترده معارف اسلامی شامل آیات قرآن، احادیث، تفسیر، نهج البلاغه، خطبه ها، تاریخ شعر، عرفان، ادب، ریاضیات و نجوم به چشم می‌خورد.

بنیاد مطالعه آثار و دانشگاه شیخ بهایی تاسیس شود

رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود همچنین اظهار داشت: بهتر است تا بنیادی جهت مطالعه آثار شیخ بهایی در اصفهان تاسیس شود.

وی همچنین یادآور شد: بهتر است تا دانشگاهی نیز به نام این عالم فرزانه چون دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی افتتاح شود.

بازخوانی فرهنگ اصفهان در عصر شیخ بهایی نقش مهمی در احیای هویت فرهنگی اسلامی ایران دارد

به گزارش مهر در بخش دیگری از این جلسه استاندار اصفهان نیز با اشاره به نقش و جایگاه شیخ بهایی در ایران و اصفهان اظهار داشت: بازخوانی تاریخ اصفهان در عصر این علامه نقش اساسی در احیای هویت فرهنگی و اسلامی کشور خواهد داشت.

علیرضا ذاکر اصفهانی با اشاره به اینکه صفویان موجب تحولات قابل توجهی در ساختار اصفهان و تشکیل هویت اسلامی و فرهنگی این شهر شده بودند، اظهار داشت: شکلگیری هویتی جدید در این زمان کشورهای غربی را متحیر کرده بود.

وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود به بخشی از اقدامات شیخ بهایی نیز اشاره کرد و افزود: شیخ بهایی پیش از آنکه یک شاعر، حکیم و ریاضیدان باشد یک استراتژیست بود که آثار او راهبرد عملیاتی و پشتوانه فکری برای این منطقه بشمار می‌رفت چنانچه طومار شیخ بهایی برای تقسیم آب زاینده رود، ایجاد حمام و مسجد در این شهر از جمله اقدامات اوست که به پشتوانه نگاه راهبردی این حکیم شکل گرفت.

مشرق زمین گهواره تمدن بشری است

شهردار اصفهان نیز در بخش دیگری از این جلسه مشرق زمین را گاهواره تمدن بشری و مرکز شکل‌گیری فعالیتهای متنوع انسان‌ها در طول تاریخ معرفی و اظهار داشت: ایران در جوار تمدن‌های دیگر در بسیاری از تحولات تاریخی موثر بوده و منطقه‌ اصفهان حتی قبل از ورود آریایی‌ها شاهد اثربخشی تحولات بسیاری در فلات ایران زمین بوده است.

سید مرتضی سقائیان‌نژاد با اشاره به اینکه شکل‌گیری تمدن عظیم اسلامی و قرار گرفتن اصفهان در بخش وسیعی از خلافت، زمینه فراهم شدن تحولات زیادی در این شهر را به همراه داشت، افزود: این منطقه در حالی به عنوان منطقه‌ای موثر و مهم در قلمرو این تمدن کارساز شد که از همان قرون اولیه هجری علاوه بر مرکزیت سیاسی از جمله کانون‌های اصلی و قابل‌توجه دانش و علوم مختلف بود که با پرورش دانشمندان علما و برجستگان در علوم مختلف طلایه‌دار علمی و معنوی جوامع بشری و اسلامی قرار گرفت.

وی با ذکر نام شخصیت‌های بزرگی همچون سلمان، صاحب ابن عباد، ابن مسکویه، خواجه نظام الملک، ملاصدرا، علامه مجلسی و ... بسیاری از چهره‌های ماندگار دیگر آنها را چهره‌هایی کارساز در صحنه فرهنگ و تمدن ایران و اسلام معرفی کرد و اظهار داشت: با تاسیس دولت صفوی ایران پس از سال‌ها نابسمانی به یکپارچگی وحدت سیاسی و مذهبی خارق‌العاده‌ای دست یافت.

سقائیان نژاد ادامه داد:‌ با استقرار پایتخت در اصفهان فضایی مناسب شکل گرفت تا در نهایت اندیشمندان و فرهیختگان به سمت این استان حرکت کنند.

شهردار اصفهان به معماری و طراحی شهر اصفهان به عنوان پایتخت ایران، بنیان‌گذاری سبک و مکتب شهرسازی اصفهان طومار شیخ بهایی، ایجاد شهر نجف‌آباد و تعداد زیادی از آثار، ابنیه و طرح‌های مختلف که باعث شکوفایی و رونق عمرانی این پایتخت باشکوه را به همراه داشت اشاره کرد و گفت: بدون تردید نامگذاری روز اصفهان همزمان با تولد این دانشمند بزرگ مقدمه خوبی برای پیوند اصفهان با تاریخ فرهنگ و شکوه وصف‌ناپذیری است که با وجود چنین شخصیت‌های امکان‌پذیر شده است.

سقائیان نژاد در بخش پایانی سخنان خود خاطرنشان کرد: جهان اسلام را امروز بیش از هر چیز نیازمند خودباوری اعتماد و اتکا به نفس دانست و گفت: خوشبختانه در سراسر جهان اسلام یک خیزش و رویشی برای بازگشت به هویت اسلامی آغاز شده است که باید در این دوران از حالت انفعال خارج و نقش فعالی در جهان داشته باشیم.

کد خبر 1069440

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha