۴ اردیبهشت ۱۳۸۹، ۱۲:۳۲

فرهنگ و تمدن اسلام و ایران/

اسحاق بن حنین؛ پزشک و مترجم قرن سوم قمری

اسحاق بن حنین؛ پزشک و مترجم قرن سوم قمری

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: ابویعقوب اسحاق بن حنین بن اسحاق عبادی، پزشک و مترجم آثار علمی یونانی در قرن سوم هجری قمری است .

از تاریخ تولد و زندگی او اطلاع دقیقی در منابع نیامده است . او سریانی زبان بود و عربی را از پدرش بهتر می دانست . اسحاق در کنار پدر و عمه اش حبیش ، سه دانشمند هنرور و سخن دان آن روزگار بودند که بنیاد مکتب حنین را پایه نهادند .

آنان برجسته ترین و مهمترین نقش را در ترجمه آثار یونانی و انتقال آنها به جهان اسلام داشتند . اسحاق با گروهی از دانشمندان که نزد حسن نوبخت متکلم شیعی گرد می آمدند رابطه داشت و برخی گفته اند به اسلام گرویده بود .

اسحاق در ترجمه آثار یونانی به سریانی چیره دست بود چنان که ترجمه های او از یونانی به عربی و سریانی را از ترجمه های یونانی به لاتین به زبان اصلی نزدیکتر دانسته اند .

اسحاق شعر نیز می سرود و برخی گفته اند که اواخر عمر فلج شد و سرانجام در ربیع الآخر سال 298 درگذشت .

اسحاق ترجمه های بسیاری در علوم و فنون مختلف دارد و بیش از همه به ترجمه آثار فلسفی، به ویژه نوشته های ارسطو و شرح آنها پرداخته است ولی مهمترین آثار او ترجمه آثار ریاضی و نجوم دانشمندان یونانی است . اسحاق افزون بر ترجمه تألیفاتی نیز در پزشکی و داروسازی داشته است .

تحلیل القیاس ، طوبیقا ، ریطوریقا از ترجمه های ارسطوی اسحاق هستند . الکرة و الاسطوانة، الکرةالمتحرکة و الاکر یا الاشکال الکریة نیز برخی دیگر از ترجمه های وی هستند .

کد خبر 1069791

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha