به گزارش خبرگزاری مهر، طه طاهری در این دیدار بیان کرد: بر اساس موافقت روسای جمهور کشورهای جمهوری اسلامی ایران و افغانستان، دو کشور متعهد شدند که مسائل گمرکی بین دو کشور در حوزه مبارزه با مواد مخدر را در سرفصلهای ابلاغی برنامهریزی و حل کنند.
قائم مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه باید اطلاعرسانی مناسبی در خصوص چالشهای پیش روی گمرکات دو کشور باشد، افزود: این امر به توسعه کار مشترک بین دو کشور کمک میکند و نقش جمهوری اسلامی ایران را به عنوان پشتیبانی کننده در مسائل گمرکی دو کشور پررنگتر می کند.
طاهری وضعیت موجود مواد مخدر و مسائل فراروی آن را بحرانی بزرگ برای دو کشور خواند و اضافه کرد: به نظر میرسد با روابط دوجانبه بین ایران و افغانستان بهتر میتوان مسائل و مشکلات را در حوزه مبارزه با مواد مخدر کاهش داد.
وی با اشاره به آگاهی مقامات دولت افغانستان در خصوص حجم آسیب و مشکلات در منطقه از ناحیه موضوع مواد مخدر ادامه داد: با ملاقات بین روسای جمهور دو کشور، پیگیریهای ستاد مبارزه با مواد مخدر و دیدار با وزرای مواد مخدر، کشور، بهداشت و معاون رئیس جمهور افغانستان در سه سال گذشته این نتیجه به دست آمده که مسائل و چالشهای موجود بین دو کشور در حوزه مواد مخدر و اعتیاد را میتوان با همکاری متقابل از پیش روی برداشت.
وی گفت: ورود مواد پیشساز برای کمک به توسعه تولید مواد مخدر در افغانستان از طریق گمرکات کشورهای همسایه و در قالب پوشش بارهایی غیر از آنچه در بارنامه آمده است صورت می گیرد.
قائم مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: با توجه به محدودیت قانونی تفحص محمولههای کانتینری، پس از بررسیهایی که روی بعضی از کانتینرها داشتیم به این نتیجه رسیدیم که محمولههای اسیدهای پیشساز ترانزیت شده از کشورهای حوزه خلیج فارس به مرز ایران وارد و به سمت افغانستان رهسپار میشوند .
طاهری برنامه ریزی و آموزش پرسنل گمرکات کشور برای افزایش مهارت فنی در کنترل کانتینرها، تجهیز گمرکات به ابزارهای فنی و الکترونیک شناسائی محمولههای قاچاق و انجام کار اطلاعاتی مشترک بین دو کشور را از برنامههای اولویتدار ستاد مبارزه با مواد مخدر برشمرد و افزود: کشفیات خوبی که در عملیات تارسِت سازمان ملل با افغانستان داشتیم نشان داد که این امر در سایه هماهنگی بین دستگاههای مسئول در حوزه مبارزه با مواد مخدر شکل میگیرد.
وی به انتقال دانش و آموزش گمرکی و ایجاد زیر ساخت برای گمرکات افغانستان توسط ایران اشاره کرد و گفت: ایران به دنبال سازوکاری است که بتواند مسیرهای قاچاق پیشسازها را شناسائی و به باندهای قاچاق این مواد ضربه وارد کند.
طاهری با اشاره به وجود ارادهای محکم برای افزایش سطح توان کنترل در گمرکات دو کشور گفت: جمهوری اسلامی ایران درصدد ایجاد سطح مناسب آموزش و ایجاد زیر ساختهای قوی برای گمرکات افغانستان است و ستاد مبارزه با مواد مخدر پیگیری ویژهای در این بخش خواهد داشت.
قائم مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر ادامه داد:علیرغم همکاریهای اطلاعاتی و تبادل دادههای خوبی که بین دو کشور وجود دارد یقین داریم هر آنچه که از گمرکات افغانستان عبور میکند با اطلاع کامل آمریکاییها صورت میگیرد با این حال، ارادهای برای جلوگیری و برخورد با این نقل و انتقال در آنان سراغ نداریم.
وی با اشاره به عدم تولید پیشسازها در افغانستان گفت: تمامی محمولههای کشف شده پیشسازها از اروپا بارگیری و سپس از طریق امارات، هند و چین وارد افغانستان میشوند.
همچنین در این دیدار، معاون وزیر اقتصاد در امور عواید و گمرکات افغانستان ضمن ابزار خشنودی از تلاشهای ایران برای آموزش نیروهای افغانی و کمکهای ایران در امر مبارزه با مواد مخدر به دولت متبوعش گفت: دولت افغانستان 18 گمرک داخلی و مرزی دارد با اینحال این تعداد جوابگوی مسائل گمرکی نبوده و از کشورهای همسایه بهخصوص ایران میخواهیم برای ایجاد گمرک در مناطق مشترک مساعدت و کمک لازم را به دولت افغانستان کند.
مبین شاه با اشاره به وسعت مرزهای مشترک دو کشور و عدم توان کنترل آن توسط دولتش اظهار داشت: از کشورهای همسایه تقاضای در اختیار قرار دادن تجهیزات و امکانات فنی لازم برای مقابله با ترانزیت مواد مخدر و پیش سازها را داریم.
وی در انتها با تکیه بر اینکه دولت افغانستان به آموزش پرسنل گمرکاتش نیاز فراوان دارد حمایتهای جمهوری اسلامی ایران برای این آموزش و همچنین آموزش شناخت مواد مخدر صنعتی و پیش سازها را خواستار شد و ادامه داد: دولت ایران با برآورده ساختن این خواستهها باعث میشود که دولت افغانستان موثرتر در برخورد با معضل قاچاق مواد مخدر و پیشسازها کارآمدتر و موثرتر عمل کند.
نظر شما