۱۳ اردیبهشت ۱۳۸۹، ۸:۴۸

فرهنگ و تمدن اسلام و ایران/

آصف جاه؛ حامی زبان و ادب فارسی

آصف جاه؛ حامی زبان و ادب فارسی

خبرگزاری مهر: میرقمرالدین علی خان ملقب به نواب نظام الملک ، آصف جاه و چین قلیچ خان از امرای دربار اورنگ زیب و شاعر فارسی گوی هند بود .

آصف جاه همانند پدر و پدربزرگش در دستگاه اورنگ زیب ارج و قرب داشت . وی از اورنگ زیب لقب "چین قلیچ خان" (پسر شمشیرزن) را گرفت و بعد از مرگ او از دربار کناره گیری کرد.

وی پله های ترقی را به سرعت طی کرد و پس از فوت محمدامین خان به دهلی خوانده شد و مقام "وزارت اعظم" گرفت. محمد شاه فرزند محمدامین خان نیز به وی لقب آصف جاه اعطا کرد .

آصف جاه مردی ادیب و شاعری توانا بود . او در آغاز اشعارش را با نظر میرزا عبدالقادر بیدل می گذراند . ابتدا تخلص شاکر و سپس آصف را برای خود انتخاب کرد . وی به غزلسرایی تمایل بیشتری داشت ولی در دیوانش قصیده و رباعی هم دیده می شود.

او علاوه بر شاعری، نثرنویسی توانا بود و از حامیان زبان و ادب فارسی به شمار می رفت و در برخی اشعارش علاقه به خاندان رسول اکرم و تمایل به تشیع دیده می شود .

دیوان او دو بار به چاپ رسیده، بار اول دو جلد و با مقدمه میرزا نصرالله فدایی در سال 1301 و بار دوم در سال 1354 در حیدرآباد. منظومه ای هم با نام خسرو و شیرین به وی منسوب است که در 1877 میلادی در لکنهو به چاپ رسیده است .

کد خبر 1075272

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha