به گزارش خبرگزاری مهر، هیربد معصومی با بیان اینکه بر اساس سیاستهای شهرداری تهران این اعتقاد وجود دارد که تمام امور تصدی گری دارند به بخش خصوصی واگذار شده و با مشارکت موثر مردم امور شهر به انجام برسد، گفت: راه اندازی دفاترخصوصی خدمات الکترونیک از جمله دستاوردهای مهم شهرداری در این زمینه است و از بدو افتتاح این دفاتر در مهرماه سال 87 تاکنون حدود 150 هزار پرونده از طریق آنها تشکیل شده که نباید به سادگی از کنار آن گذشت.
وی با اشاره به آمار تشکیل چهار هزار و 800 پرونده از 15 تا 27 اسفند 88 توسط این دفاترافزود: گرچه مردم از عملکرد این دفاتر رضایت نسبی دارند، اما باز هم معتقدیم که تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله وجود دارد.
معاون شهرسازی و معماری در ادامه با اشاره به موضوع زلزله تهران خاطر نشان کرد: زلزله تهران موضوع جدید و تازه ای نیست، زیرا تهران به خاطر موقعیت جغرافیایی خود و قرار گرفتن در پهنه زلزله خیز و وجود چندین گسل در آن همواره و در طول تاریخ در معرض وقوع زلزله بوده است.
وی افزود: آنچه مهم است شیوه برخورد با این مقوله است و ما باید قبل از هر چیز کیفیت ساخت وسازهای خود را ارتقاء دهیم و ارتقای کیفیت ساخت و ساز نیز مسئله ای نیست که تنها یک سازمان و ارگان به آن بپردازد بلکه همه مجموعه های مرتبط باید دراین باره نقش اساسی و ملی خود را ایفا کنند.
به گفته وی، امکان و شرایط مقاوم سازی ساختمانهای موجود تهران نیز با تخصیص تسهیلات بانکی فراهم می شود.
معصومی اظهار داشت: این موضوع فقط به استان تهران اختصاص ندارد بلکه در سایر نقاط کشور که احتمال زلزله و بلایای طبیعی وجود دارد نیز بایستی توجه ویژه ای به طور همزمان به ارتقاء کیفیت ساخت و ساز با بهره گیری از مصالح استاندارد، استفاده از کارگران و مجریان ماهر و نظارت و کنترل بر نحوه اجرا با تاکید بر صدور پایانکار ساختمان مبتنی بر صدور شناسنامه فنی ساختمان نهادینه شود تا حفاظت از سرمایه های انسانی و مالی به نحوی فراگیر صورت عملی به خود گیرد.
نظر شما