دکتر علی محمد صابری در گفتگو با خبرنگار مهر درمورد شرایط و پیش فرضهای یک گفتگوی اصیل فلسفی گفت: اصل همزبانی و همدلی با یک فیلسوف قبل از اینکه او را نقد بکنیم مهم است. نقطه و هدف مشترک در هرموضوعی باید کشف حقیقت باشد. رسیدن به یک قانون و موضوع کلی فلسفی. این همدلی و همزبانی و همراهی و همچنین نوعی تطبیق به این نوع تفکر باید باشد. اینکه اول باید عناصر مشترک را ببینیم و نوعی تطبیق میانشان بدهیم. البته لازم نیست فقط تطبیقی باشند نقاط اختلاف هم را میتوانیم بیرون بکشیم ولی اینها جزو اصلی گفتگوها و دیالکتیک فلسفی هستند که سقراط به ما یاد داده است.
این استاد فلسفه تربیت دبیر مجتمع آموزش عالی پیامبر اعظم(ع) همچنین تفاوت یک گفتگوی اصیل فلسفی با گفتگوهایی که در عرصههای دیگر رخ میدهند، چنین توصیف کرد: در گفتگوهای فلسفی درآن تفکر عقلی و کشف حقیقت نهفته است. به امور جزیی آن چنان توجه نمیکنند و حتی فرضیههای علمی یاغیرعلمی را کنار میزنند و به اصلها رجوع میکنند.
این محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه نقش همایش روز جهانی فلسفه در گسترش گفتگوهای فلسفی را چنین توضیح داد: این همایش گفتگوهای فلسفی را قوت میبخشد و میتواند آن تعامل و بصیرت عقلانی را توسعه بدهد. همچنین میتواند نوعی همزبانی مشترک میان ادیان و فرهنگها و جوامع مختلف و گروههای مختلف علمی حتی میان دانشگاهها و دپارتمانهای فلسفی بوجود بیاورد. درواقع این تعاملها و گفتگوهای فلسفی میتوانند بعداً به صورت یک کتاب فکری دربیایند و همان کاری را که افلاطون کرد تمام گفتگوهای سقراط را به صورت کتاب تألیف کرد و همه اینها شد آثار افلاطون، انجام دهد.
این نویسنده و مترجم درپایان یادآورشد: گفتگوهای فلسفی میتوانند به توسعه تفکر فلسفی در سطح جهان کمک بکنند و بطور قطع میتوانند آثار بزرگ فلسفی را بوجود بیاورند.
نظر شما