حمید تهرانفر در گفتگو با مهر با اشاره به گزارشات و اخبار منتشر شده از سوی خبرگزاری مهر در خصوص نحوه برخورد بانکها در مواجهه با چکها از جمله برگشت زدن آنها در زمان خرابی سیستم یا عدم برگشت چک با این استدلال که صادرکننده چک مشتری خوش حساب بانک است، گفت: دستور بررسی گزارش این مهر را صادر کرده ام.
مدیرکل نظارت بر بانکها و موسسات اعتباری بانک مرکزی با بیان اینکه رئیس کل بانک مرکزی در این خصوص بحثهایی را مطرح کرده است، افزود: اینگونه برخوردهای بانکها در مواجه با چک از جمله خرابی سیستم یا قطعی برق و مسائل تدارکاتی بانکها قابل قبول نیست.
وی با تاکید بر اینکه بانکها باید گواهی عدم پرداخت چک را برای چکهای فاقد موجودی صادر کنند، تصریح کرد: بانک مرکزی در این زمینه قبلا بخشنامه ای را صادر کرده که این بخشنامه به قوت خود باقی است.
تهرانفر نحوه برخورد بانکها با چکهای صادر شده را بسیار مهم تلقی کرد و گفت: بانکها برای صدور گواهی عدم پرداخت چک هیچ تاملی نباید به خرج دهند، زیرا این امر حکم قانون است و اگر دلیلی برای عدم صدور گواهی مورد نظر دارند باید در ذیل آن توضیح داده شود.
این مقام مسئول در بانک مرکزی تاکید کرد: تمام بانکها در زمان عدم پاس شدن چک، به تقاضای مشتری که چک را در اختیار دارد، باید گواهی عدم پرداخت را صادر کنند.
تخلف آشکار
مدیرکل نظارت بر بانکها و موسسات اعتباری بانک مرکزی همچنین برگشت نزدن چکهای غیر قابل موجودی توسط بانکها به بهانه اینکه مشتری خوش حساب بانک آن را صادر کرده است، تخلفی آشکار محسوب می شود و این بانکها نیستند که در زمینه برگشت زدن چک، مشتری خوش حساب یا بد حساب را تشخیص می دهند، بلکه این تشخیص با دارنده چک است.
وی ادامه داد: اگر دارنده چک در صورت عدم موجودی در حساب مشتری صادر کننده چک، از بانک تقاضای برگشت چک را داشته باشد، بانکها نیز طبق قانون باید در این زمینه اقدام نمایند. مشتری خوش حساب مشتری است که زمانی چک را صادر نماید که حساب وی دارای موجودی باشد.
تهرانفر تاکید کرد: بانکها برای برگشت زدن اینگونه چکها هیچ تردیدی نباید به خود راه دهند، زیرا این موضوع فراتر از مقررات بانک مرکزی است.
وی با اشاره به گزارش مهر در خصوص برگشت چک به دلیل خرابی سیستم، گفت: از نظر مسئولان خود بانک مربوطه، اقدام فردی که چنین کاری را انجام داده، مورد پذیرش نیست.
در همین حال، محمود بهمنی رئیس کل بانک مرکزی در مورد شیوه های جدید بانکها در برگشت زدن چکها از جمله خرابی سیستم و غیره به مهر گفته است: اینگونه اقدامات بانکها توسط بانک مرکزی کنترل می شود. بانکها امکان برگشت زدن چکها را به دلایلی غیر از کسری موجودی ندارند.
وی در پاسخ به این مطلب که برخی از بانکها نیز چکهای ارائه شده به بانک برای نقد و کلر شدن را که فاقد موجودی است، به دلایلی از جمله خوش حساب بودن مشتری برگشت نمی زنند، نیز تصریح کرده است: اگر چک دارای موجودی نباشد، بانکها باید آن را برگشت بزنند، در غیر این صورت مجرم خواهند بود.
نظر شما