به گزارش خبرنگار مهر، همانطور که پیش از این هم اشاره شد شناخت انواع مغالطه میتواند به ما کمک کند تا در هنگام سخن گفتن بتوانیم تا حد ممکن، آنچه را که در ذهن داریم دقیق و واضح بیان کنیم و از سوی دیگر بتوانیم خطای سخن و استدلال دیگران را بفهمیم.
از مواردی که ممکن است بسیار با آن مواجه شده باشیم این است که چون یک قضیه را درست فرض کردهایم پس عکس آن نیز درست خواهد بود . بحث «عکس قضایا» از جمله مباحث مهم در کتابهای منطقی است. در واقع ما در عکس یک قضیه، جای طرفین آن قضیه را عوض میکنیم.
قضایا در منطق به طور کلی به دو دسته حملی و شرطی تقسیم میشوند. قضیه حملی، قضیهای است که در آن، چیزی را بدون هیچ شرطی به چیز دیگر نسبت میدهیم؛ مانند قضیه «ماست، سفید است». در این مثال، ما سفید بودن را بدون هیچ گونه شرطی به ماست نسبت دادهایم.
بنابراین در قضیه حملی، به ثبوت یا سلب (وجود داشتن یا وجود نداشتن) نسبتی میان موضوع و محمول قضیه، حکم میشود، بدون اینکه حکم، مشروط به شرطی باشد. مثلاً در قضیه فوق «ماست»، موضوع قضیه و «سفید»، محمول آن است. در اینجا سفیدبودن را برای ماست اثبات و در قضیه «ماست سیاه نیست»، سیاه بودن را برای ماست سلب کردهایم؛ بدون اینکه شرطی برای اثبات یا سلب قضیه ذکر کرده باشیم.
اما در قضایای شرطی، به وجود یا فقدان وجود نسبتی میان یک قضیه و قضیه دیگر حکم میشود و صورت کلی آنها بدین صورت است: «اگر الف، آنگاه ب». در چنین قضایایی، الف را «مقدم» و ب را «تالی» میگویند.
اما باید توجه داشت که هر قضیه شرطی از دو قضیه حملی تشکیل میشود. مثلاً در قضیه شرطی «اگر الان روز است، شب نیست»، ما دو قضیه حملی «الان روز است» و «الان شب نیست» را داریم که یکی از آن دو مشروط به قضیه دیگر شده است و در نتیجه دو جمله مذکور به صورت یک قضیه واحد درآمدهاند.
بنابراین اگر فردی بگوید «اگر الان روز است...» و سخنش را ادامه ندهد، آنچه گفته عبارتی ناتمام است و مخاطب در چنین شرایطی جز بلاتکلیفی چیزی نصیبش نمیشود.
با توجه به این توضیحات، در بحث «عکس قضایا»، در قضیه حملی، جای موضوع و محمول و در قضیه شرطی، جای مقدم و تالی عوض میشود. مثلاً عکس قضیه «هر گردویی گرد است» چنین خواهد بود: «هر گردی گردوست» یا عکس قضیه «اگر کسی سیانور بخورد خواهد مرد» چنین است: «اگر کسی بمیرد سیانور خورده است».
همانطور که آشکار است در هر دو مورد فوق مغالطهای اتفاق افتاده است که آن را مغالطه «ایهام انعکاس» میگویند. البته این مغالطه در مورد قضایای شرطی کمتر اتفاق میافتد و خطاها و مغالطات مربوط به قضایای شرطی بیشتر به شکل اثبات تالی و نفی مقدم صورت میگیرد که پیش از این توضیح داده شد.
برای آنکه بتوان تشخیص داد که آیا عکس یک قضیه حملی معتبر و صحیح است یا نه، در ابتدا لازم است که به چهار نوع قضیه حملی اشاره شود که صورت کلی آنها بدین شکل است:
1. هر الفی ب است.
2. بعضی الفها ب هستند.
3. هیچ الفی ب نیست.
4. بعضی الفها ب نیستند.
با توجه به این چهار نوع اصلی از قضایای حملی، میتوان گفت که تنها نوع دوم و سوم دارای عکس مقبول هستند. مثلاً برای هر دو قضیه حملی «بعضی از انسانهای خوشبخت، پولدار هستند» یا «هیچ انسانی، گربه نیست» میتوان عکس مقبولی را به این شکل بیان کرد: «بعضی از انسانهای پولدار، خوشبخت هستند» و «هیچ گربهای انسان نیست».
حال آنکه نمیتوان از اینکه «هر انسانی حیوان است» یا «بعضی انسانها پولدار نیستند» قضایای عکسی ساخت و گفت: «هر حیوانی انسان است» یا «بعضی پولدارها، انسان نیستند».
نظر شما