محمد یعقوبی درباره تعیین سقف بودجه برای سالنهای نمایش مجموعه تئاتر شهر به خبرنگار مهر گفت: مشکل از اینجاست که دو طرف قرارداد یعنی مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان تهیه کننده و کارگردان به عنوان هنرمند و طرف دوم قرارداد، هر کدام فقط به منافع خود فکر میکنند. تهیه کننده به دنبال انجام کاری است که کمترین پول را به آن بدهد و این امر با ایجاد سقف بودجه برای سالنها باعث ناراحتی هنرمندان میشود.
مرکز هنرهای نمایشی قصد کنترل مبالغ قراردادها را داشته اما راهی که پیدا کرده اشتباه است. باید به دنبال راه دیگری بود که من آن را گفتگوی تهیه کننده مالی با کارگردان پیش از انتخاب بازیگر و عوامل گروه نمایش مینامم. |
وی ادامه داد: کارگردان هم میخواهد کار را آنگونه که مایل است با افرادی که مدنظر دارد انجام دهد که این امر برای مرکز هنرهای نمایشی به عنوان تهیهکننده باعث بالا رفتن بار مالی میشود. چاره این است که دو طرف به منافع مشترک فکر کنند. بنابراین اگر مرکز سقف بودجه برای سالنها تعیین نکند و خود را تابع قرارداد تیپ بداند ولی در عین حال از طرف دوم بخواهد که به توان مرکز فکر کند و هنرمند هم بداند اگر واقعبینانه تیمی را با توجه به توان مالی مرکز انتخاب کند همکاران دیگرش هم امکان کار پیدا میکنند، این بحث منتفی است.
این نمایشنامه نویس و کارگردان با سابقه تئاتر تعیین سقف بودجه برای سالنهای نمایش را راه نادرستی برای کنترل مالی از طرف مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دانست و تصریح کرد: این طرح اشتباه است. مرکز هنرهای نمایشی قصد کنترل مبالغ قراردادها را داشته اما راهی که پیدا کرده اشتباه است. باید به دنبال راه دیگری بود که من آن را گفتگوی تهیه کننده مالی با کارگردان پیش از انتخاب بازیگر و عوامل گروه نمایش مینامم.
یعقوبی معتقد است با توجه به بودجه کم تئاتر ایران که رقم خجالتآوری است، تهیهکننده و کارگردان باید درباره انتخاب گروه بازیگری با هم گفتگو کنند. وی خاطرنشان کرد: گفتگوی پیش از انتخاب کارگردان و تهیهکننده هم به نفع بودجه فعلی ماست و هم منجر میشود که اشخاص دیگری نیز در تئاتر کار کنند. ولی وقتی نزدیک به زمان اجرای نمایش طرح سقف میزان بودجه برای سالنهای مختلف به کارگردانها منتقل شود آنها تئاتر حق دارند اعتراض کنند.
کارگردان نمایشهای "یک دقیقه سکوت" و "خشکسالی و دروغ" تعیین سقف بودجه برای سالنهای نمایش را باعث رو آوردن نمایشنامه نویسان و کارگردانهای تئاتر به استفاده از متون کم پرسوناژ دانست و اظهار داشت: کنترل بودجه در تلویزیون به درستی انجام میشود و کارگردان پیش از توافق با بازیگران با مدیر تولید و تهیهکننده کار گفتگو میکند.
وی تأکید کرد: متأسفانه تجربه نشان داده مرکز هنرهای نمایشی نسبت به کارگردانهای مختلف رفتار متفاوتی دارد. اگر وحدت رفتار و آیین نامهای مشخص برای کنترل بودجه آثار وجود داشته باشد حرکت مثبتی شکل میگیرد. اگر آیین نامهای مشخص وجود داشته باشد کارگردان در نمایش خود از بازیگران مختلف گروههای یک تا شش قرارداد تیپ استفاده میکند و این امر به خودی خود کار خوبی است که باعث فعال شدن همه بازیگران تئاتر میشود.
یعقوبی با اشاره به نیاز تمرکز مرکز هنرهای نمایشی به امور پاداشی و شایسته سالاری گفت: امیدم این بود که مرکز هنرهای نمایشی و تهیهکننده مالی تئاتر گیشه نمایش را جزوی از قرارداد حساب نکند بلکه آن را به عنوان پاداش به آثار موفق از نگاه تماشاگران و اصحاب رسانه تخصیص دهد. شنیدهام که قرار است از این پس آثار ناموفق بعد از 15 اجرا جای خود را به نمایش بعدی بدهند که این حرکت درستی است به شرط آنکه تعداد اجرای آثار موفق نیز افزایش پیدا کند و بخشی از گیشه فروش به کار موفق پرداخت شود.
نظر شما