به گزارش خبرنگار مهر، در 16 اردیبهشت ماه جاری رسانه های داخلی خبری مهم منتشر کردند: "رئیس جمهور در مکالمه ای تلفنی با رئیس جمهور ونزوئلا از موافقت اصولی ایران با پیشنهاد برزیل برای تبادل سوخت هسته ای خبر داد."
درادامه، انتشار این خبر به سوژه اول رسانه های جهان تبدیل شد به گونه ای که رسانه های غربی به صورت هماهنگ و با ترتیب دادن میزگردهای خبری بار دیگر به سیاست هسته ای ایران هجوم آوردند.
اما این پایان کار نبود و از ترکیه نیز خبرهای مهمی رسید. برخی منابع دیپلماتیک همان زمان (15 اردیبهشت ماه) به خبرنگار مهر عنوان کردند که برزیل و ترکیه پیشنهاد مشترکی برای تبادل سوخت دارند و بر همین اساس، قرار است اردوغان نخست وزیر ترکیه و داسیلوا رئیس جمهور برزیل برای گفتگو با مقامات ایران به تهران سفر کنند.
سفرهای متعدد و در برخی موارد از قبل اعلام نشده مسئولان ایرانی به ترکیه همچون سفر علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و منوچهر متکی وزیر امور خارجی جمهوری اسلامی ایران نیز از مذاکرات جدید و مهم هسته ای دو کشور حکایت داشت.
در ادامه (18 اردیبهشت ماه ) رامین مهمانپرست سخنگوی دستگاه سیاست خارجی با اشاره به اینکه فرمول برزیل و ترکیه برای تبادل سوخت قابلیت عملیاتی شدن دارد از گفتگوهای جدید ایران با ظرفیتی که برای تامین این سوخت اعلام آمادگی کرده اند، خبر داد.
در این میان کشورهای غربی با محوریت آمریکا نیز که از رفت و آمدهای دیپلماتیک ایران، برزیل و ترکیه در هفته های اخیر بسیار خشمگین شده بودند، حتی این کشورها را تحت فشار قرار دادند که در اجلاس سران گروه 15 در تهران شرکت نکنند.
برهمین اساس، ماموریت جدید به رسانه های غربی و برخی رسانه های عربی محول شد تا به هیاهو درباره احتمال عدم حضور روسای جمهور چندین کشور در اجلاس گروه 15 در تهران بپردازند به نحوی که به دنبال انتشار خبر عدم سفر اردوغان نخست وزیر ترکیه به تهران در روز جمعه، آنها به خبرسازیهای خود علیه جمهوری اسلامی ایران ادامه دادند.
اما فشارهای کشورهای غربی و رسانههایشان مانع از سفر داسیلوا رئیس جمهور برزیل نشد و داسیلوا با هیئت تجاری 300 نفره به تهران آمد و حتی وی در حاشیه این سفر به دیدار مقام معظم رهبری رفت.
دیروز یکشنبه نیز وزرای امور خارجه ایران، ترکیه و برزیل دور میز مذاکره بر سر تبادل سوخت نشستند و آن طور که داوود اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه گفته است، این مذاکرات 18 ساعت به طول انجامیده است.
عقربه های ساعت بامداد امروز دوشنبه را نشان می دهد که اردوغان چمدانهایش را بسته و درحال عزمت به تهران است و از خبرنگاران نیز دعوت کرده است به فرودگاه ازمیر بیایند. اولین سئوال خبرنگاران به سفر ناگهانی اردوغان به تهران اختصاص دارد که وی نیز چنین پاسخ می دهد: "صبح زود داوود اوغلو وزیر امور خارجه طی تماس تلفنی به من اطلاع داد که مذاکرات به سطح قابل قبولی رسیده است. من قرار بود به آذربایجان بروم ولی تصیم گرفتم حالا که بحث هسته ای به این مرحله رسیده، پس از گرفتن نتایج لازم از ایران به آذربایجان سفرم را ادامه دهم."
ساعت 9 صبح روز دوشنبه است و در حاشیه اجلاس سران گروه 15 در تهران ، مذاکرات بین روسای جمهور ایران، برزیل و نخست وزیر ترکیه پشت درهای بسته آغاز شده که در نهایت جلسه با توافقات مهمی پایان یافته است، بله روسای جمهور ایران و برزیل و نخست وزیر ترکیه در این نشست توافق کردند که ترکیه محل مبادله سوخت باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرده است: ایران، برزیل و ترکیه توافق کردند که از زمان امضای موافقتنامه تبادل سوخت ظرف یک هفته نامهای به آژانس بین المللی انرژی اتمی ارسال و آمادگی خود را برای این تبادل اعلام کنند.
مهمانپرست سخنگوی اظهار داشته است: درصورتی که موافقتنامه میان ایران وطرف گروه وین امضا شود سوخت ایران در ترکیه نگهداری خواهد شد تا تحت نظارت آژانس و ایران باشد.
وی افزوده است: اگر گروه وین اعلام آمادگی کند و موافقتنامه تبادل سوخت بین ایران و گروه وین امضا شود، 1200 کیلوگرم اورانیوم 3.5 درصد ایران در ترکیه تحت نظر کشورمان و آژانس قرار می گیرد تا با 120 کیلوگرم اورانیوم 20 درصد گروه وین مبادله شود.
همچنین منوچهر متکی وزیر امور خارجه کشورمان با تشریح توافقات 10 مادهای ایران، ترکیه و برزیل درباره تبادل سوخت، گفته است: برهمین اساس، مقرر شد 1200 کیلوگرم سوخت اورانیوم کمتر غنی شده در ترکیه به صورت امانت نگهداری شود که در مالکیت ایران خواهد بود و ایران و آژانس امکان نظارت بر آن را دارند.
حال این توافق به سرعت به خبر اول رسانه های منطقه و جهان تبدیل شده است و باید به انتظار آینده نشست و دید سرانجام آژانس بین المللی انرژی اتمی که تحت فشار شدید آمریکا و متحدانش است و اعضای گروه وین که در این زمینه می بایست تحرکی ایجاد نموده ودر قبال خواست ایران واکنشی راهگشایانه نشان دهند، از خود چه عملکردی بروز خواهند داد.
نظر شما