شهادت آيت الله قدوسي دادستان كل انقلاب اسلامي :
شهيد قدوسي در سال 1306 ه ش در خانواده اي روحاني در شهر نهاوند به دنيا آمد. او تحصيلات مقدماتي اش را در زادگاهش به انجام رساند و در سال 1323ه ش وارد حوزه علميه قم شد و دوره كامل فقه و اصول را در محضر آيت الله العظمي بروجردي و امام خميني ره به پايان رسانيد و به در جه اجتهاد نايل آمد . شهيد قدوسي فلسفه را از استاد بزرگوار خويش علامه طباطبايي فراگرفت و در فراگيري رموز فلسفه از خود نبوغ فراواني بروز داد تا اين كه مورد توجه استاد خويش قرار گرفت و استاد ايشان را به دادمادي خود پذيرفت . قدوسي در ميدان مبارزه عليه رژيم شاهنشاهي از پيشگامان بود و سابقه مبارزاتي وي به سالها پيش از 15 خرداد 1342 بر مي گردد . وي در سال 1345 به دنيال كشف تشكيلاتي مبارزاتي كه گروهي از علما و روحانيان نيز از اعضاي آن بودند ، به همراه مرحوم آيت الله رباني شرازي دستگيرو روانه زندان شد .آن شهيد والامقام پس از پيروزي انقلاب اسلامي به فرمان امام خميني ره به سمت دادستان انقلاب اسلامي بر گزيده شد و پس از سي و يك ماه خدمت به دنبال انفجاريك بمب آتش زا در محل دادستاني كل انقلاب اسلامي به فيض عظماي شهادت نايل آمد .
آ يت الله قدوسي مدير مدرسه حقاني نيز بود . دقت و نظم در تمام شئون ؛ اداري ، آموزشي ، خود سازي ، شروع به موقع
كلاس ها ، استراحت سر وقت طلاب و استاد فراگير شد . براي جلوگيري از توجيه هاي برخي افراد ، مدير مد ر سه قبل از همه ،اول وقت صبح خود را به مدرسه مي رساند و تا پاسي از شب درمدرسه مي ماند . دير آمدن هاي اتفاقي استادان را ياد آوري مي كرد واز حقوق آن ها اگر دقيقه اي بود ، مي كاست. در مواقع نياز خود به دنبال استادان مي رفت تا به موقع سركلاس حاضر شوند . شاگردانش نقل مي كنند كه شب هنگام سرزده به خوابگاه مي آمد تا مترصد اقدام آنان باشد تا وقت را به بطالت
نگذرانند . سعي مي كرد تا حد ممكن از تذكر مستقيم اجتناب ورزد . آ يت الله قدوسي، از اين كه رساله عمليه براي شاگردان مدرسه بگويد ، ابا نداشت . گلستان سعدي هم تدريس مي كرد درحالي كه چنين درسي درحوزه ها نبود . اين نظم و ترتيب هم در حوزه ها معمول نبود. بگذريم از آموزش زبان انگليسي. درس اخلاق ايشان ، درس هاي ماندگار مدرسه حقاني وي، موثر و سازنده و روز آمد بود . نكته مهم آن كه به روايت افراد ثقه وي همان طور بود كه دردرس هاي اخلا قش مطرح مي كرد.
همين خصال را با عنايت به تناسب موقعيت و زمان و وضعيت كار د ر بخش قضايي بعد از انقلاب از خود بروز داد و توانست بنياد هاي كار را بر آورد . روايت آيت الله موسوي اردييلي در اين مورد گويا است :" رفته رفته با زحمات بي شائبه و شبانه روزي آيت الله قدوسي ، داد گاه و داد سرا هاي انقلاب به نظم در آمده وبه محض پذيرفتن اين مسئوليت شروع به پاكسازي محيط كرد . به نظرمن از دوران سخت و مشكل كار قضايي ايشان همان لحظات بود چون اشكال تراشي مي كردند ، موضع گيري مي كردند ولي شهيد مقاومت مي كرد." وسرانجام آن تقدير رقم خورد و قدوسي به شهادت رسيد و اما م خميني ره در پيام خويش فرمودند : " اين جانب ساليان طولاني از نزديك با او سابقه داشتم و آن بزرگوار را به تقوا و حسن عمل و استقامت و مقاومت و تعهد در راه هدف مي شناختم . شهادت بر او مبارك باد ! وفود الي الله و خروج از ظلمات به سوي نور بر او ارزاني باد."
شهادت سرتيپ وحيد دستجردي :
همچنين در اين روز سرتيپ وحيد دستجردي كه خدمات شاياني به كشور و انقلاب كرد توسط منافقين كوردل به در جه رفيع شهادت نايل آمد .رييس شهرباني كل كشور در سال1360هجري شمسي درحادثه بمب گذاري دفترنخست وزيري به در جه شهادت نايل آمد .
در گذشت آيت الله سيد كاظم طباطبايي يزدي :
در چنين روزي در سال 1337 ه ق آيت الله سيد كاظم طباطبايي يزدي ازعلماي فاضل جهان تشيع دار فاني را وداع گفت .
آيت اللّه العظمى سيد محمد كاظم طباطبايى , فرزند مرحوم سيد عبدالعظيم يزدى در سـال 1247 ه ق در يزد به دنيا آمد . آن عالم رباني تحصيلات ابتدايى خود را در زادگاهش آغاز كرد وپس از مدتي براي تحصيلات عاليه به اصفهان رفت و نزد آيت اللّه شيخ محمد باقرتلمذ نمود . وي پس از دريافت در جه اجتهاد به سمت نجف اشـرف رهـسـپارشد وتمام اوقات خود را صرف تحصيل و
تدريس نمود . بـستان راز و گلستان نياز ، تعادل و تر اجيح در اصول ، حجية الظن في عدد الركعات ، السؤال و الجواب ، صحيفة الكاظميه ، رساله اى در منجزات مريض و العروة الـوثـقى از جمله آثار ارزشمند آن عالم رباني است . عروه الوثقي او دايره المعارفي است از مسايل و فروع فقهي كه تاكنون مستند فقها و بسياري از حقوقدانان بوده است و بارها از سـوى فـقهاى عـالى مقام محور بحث قرار گرفته وبر آن تحشيه زده اند . تا كنون نيز دهها جلد كتاب اسـتـدلالـى با عنوان حاشيه و تفسير و نقد عروه از سوى فقهاى بزرگ نگاشته شده است . عروه الوثقي هم اكنون نيز در مباحث حقوقي مورد استفاده گسترده پژوهندگان در مباحث انديشگي حقوق از جمله قرار داد ها و مباحث مربوط به اراده است .
در حـمـله انگليسيها به عراق ودر اثرفتاوا و رهبرى مـراجع عـاليقدر، مردم اين كشور رشادت هاي زيادي در مقابل نيروهاى مهاجم انجام دادند كه فرزند اونيز به نام آيت الله حاج سيد مـحمد طباطبائى يزدى در اين نبرد به در جه رفيع شهادت نائل آمد . هـنگامي كه دولت ايتاليا قواى خود را براى اشغال ليبى در شمال آفريقا به حركت درآورده بـود ، آن عالم رباني فتواى ذيل را در محكوميت و مبارزه با استعمار غرب صادر كرد : بسم اللّه الرحمن الرحيم در اين ايام كه دول اروپايى مانند ايتاليا به طرابلس غرب حمله نموده و از طرفى روسها شمال ايران را با قواى خود اشغال كرده اند و انگليسيها نيز نيروهاى خود را در جنوب ايران پياده كرده اند و اسلام را درمعرض خطر نابودى قرار داده اند ، بر عموم مسلمين از عـرب و ايـرانـى واجب است كه خود را براى عقب راندن كفار از ممالك اسلامى مهيا سازند و از بـذل جـان و مـال در راه بـيـرون رانـدن نـيروهاى ايتاليا از طرابلس غرب و اخراج قواى روسى و انـگـلـيـسـى ازايـران هـيچ فروگذار نكنند زيرا اين عمل از مهم ترين فرايض اسلامى است تا به يارى خداوند دو مملكت اسلامى از تهاجم صليبيها محفوظ بماند. آيت اللّه سيد كاظم طباطبايى پـس از عمرى مبارزه و تلاش در راه تثبيت معارف حقه اسلام ، سرانجام در سال 1295 ه ش در نجف اشرف دار فاني را وداع گفت .
در گذشت حاج سيد محمود شاهرودي :
سيد محمود شاهرودي در سال 1301 ه ق ديده به جهان گشود . او پس از فراگيري مقدمات علوم در زادگاه خود در سال 1328 ه ق گام به حريم حرم ملكوتي امير مومنان نهاد . وي در نجف از محضر استاداني چون حضرات آيات عظام حاج آقا ضياء الدين عراقي و ميرزا حسين ناييني بهره هاي فراوان برد . آن عالم رباني در سال 1342 ، سالي كه دستگاه ستم پيشه پهلوي و عوامل شاه ، حوزه علميه قم را آماج يورش هاي سنگين خود قرارداده بودند سكوت نكرد و چون پدري سوگمند جنايات خونبار درباريان را محكوم ساخت و با فرستادن تلگراف هاي متعدد به ايران ، رهنمود هاي لازم را به مردم و دانشوران ارايه كرد . اين مرجع زاهد نجف بسيار اندك مي نگاشت . بحث هاي علمي ، عبارت هاي پيوسته و رسيدگي به امور مومنان وي را از پرداختن قلم باز مي داشت . ولي اندك كتاب هاي بازمانده از آن فقيه فرزانه نيز مي تواند نشانه روشني از توان علمي اش باشد . تقريرات بحث هاي آيت الله آقا ضيا الدين عراقي ، تقريرات اصول فقه آيت الله ميرزا حسين ناييني، حاشيه بر كتاب عروه الوثقي ، حاشيه بر كتاب وسيله النجاه و ذخيره المومنين از جمله آثار ارزشمند اويند . بيماري او در شهريور سال 1353ه ش به اوج خود رسيد و اين ماه فرجام زندگي خاكي آن آفتاب را فروزان ساخت . پيكر پاك او را در حرم امام حسين برادرش طواف دادند و در صحن امام علي ع به خاك سپردند .
سالگرد در گذشت دكتر محسن هشترودي :
درسال هزارو دويست و هشتاد وشش خورشيدي درشهر تبريز و در خانواده اي فرهيخته ، كودكي به دنيا آمد كه او را محسن نام نهادند . پدرش همچون اكثر آذريها مردي بود كوشا و باهمت كه چهارده سال در نجف اشرف تحصيل كرده بود .خانواده هشترودي بعد ها به تهران نقل مكان كرد . محسن هشترودي تحصيلات ابتدايي خود را در مدارس سيروس و اقدسيه تهران گذراند . او از همان ابتدا فرد بسيار سخت كوشي بود و ازكلاس هفتم بدون معلم به فراگيري زبان فرانسه همت گماشت و در اين زمينه چنان پيشرفت كرد كه خيلي زود شروع به خواندن كتابهاي فرانسوي نمود. محسن ازكلاس هشتم به مدرسه دارالفنون رفت . پروفسور هشترودي دوران دبيرستان را كه به پايان رساند تحصيل در رشته پزشكي را آغاز نمود پس ازمدتي تحصيل در اين رشته ، آن را رها كرد و به فرانسه رفت تا در رشته ي مهندسي مكانيك تحصيل نمايد اما اين رشته نيز با ذوق او موافق نبود . اين بود كه به تهران برگشت ودر دارالمعلمين عالي به تحصيل دررشته رياضي مشغول شد. رياضي با روح پروفسور هشترودي موافق بود و او باعشق تمام به تحصيل پرداخت . پس ازدريافت درجه ليسانس به فرانسه رفت و در دانشكده علوم پاريس مشغول به تحصيل دررشته رياضي شد و سپس به دانشگاه سوربن رفت ودرآن دانشگاه تحصيلات خود را دردوره دكتري رياضي به پايان رساند. پروفسور هشترودي درسال هزارو سيصدو پانزده ه ش درسن بيست و نه سالگي به ايران بازگشت و با سمت دانشياري دردانشكده علوم و دانشسراي عالي مشغول به تدريس شد و پس از پنج سال به درجه استادي رسيد . حاصل زندگي پر بار پروفسور هشترودي را نمي توان به سادگي با معيارهاي كمي قياس كرد. وي طي سالهاي استادي خود شاگردان برجسته اي تربيت نمود كه هر كدام راه او را پيش گرفتند و مايه ي سر بلندي ملت ايران شدند. او سرانجام در چنين روزي در سال1355 ه ش دار فاني را وداع گفت .
استيضاح دولت هژير :
ظرف سه ماه پس از سقوط رضا خان ، مجوز انتشار بيش از سيصد نشريه در كشور اعطا شد . در همين چند سال يعني ازسال 1320 ه ش تا سال 1332 ، قريب 1500 عنوان روزنامه در كشور منتشر مي شد كه البته همه آنها نيز مطالب باب طبع دولتيان نمي نوشتند . در سال 1327 دولت هژير در اقدامي بي سابقه دست به توقيف گسترده و غير قانوني مطبوعات زد . اما مجلس شوراي ملي با اعتراض نسبت به اين امر ، در چنين روزي در سال 1327 ه ش هژير را استيضاح كرد .
اختراع نخستين موتور بر ق :
در چنين روزي در سال 1882 ميلادي اديسون نخستين موتور برق جهان را اختراع كرد . اين اختراع اديسون كه بخشي از خدمات او به جامعه بشري محسوب مي شد بخشي از برق شهر نيو يورك را تامين مي كرد .
توماس آلوا اديسون در يازدهم فوريه سال 1847 ميلادي در خانواده اي متوسط در آمريكا ديده به جهان گشود . خانواده او در سال 1854 ميلادي به پورت هوورن ميشيگان مهاجرت كرد . توماس اديسون در كودكي و نوجواني خود ، كار هاي مختلفي انجام داد و توانست از محل اين كار ها در آمدي براي خود و خانواده اش فراهم سازد . وي از همان نوجواني به اختراع علاقه وافري داشت و حتي علاقه مندي هاي خود را در زمينه هاي مختلف به معرض آزمايش مي نهاد . بنا به گفته خود او يكبار هنگامي كه در كوپه يكي از قطار ها مشغول آزمايش بود پس از انفجار مواد مورد آزمايش رييس قطار او را مورد مواخذه شدديد قرارداد . روحيه علم اندوزي او البته از كاستي ها و شماتت هاي ديگران دچار ياس نمي شد. اديسون همچنان به ذهنيات خود جامعه عمل مي پوشانيد . وي سرانجام توانست در سال 1879 ميلادي نخستين لامپ الكتريكي را اختراع كند . در اين لامپ از يك رشته ذغال كه حباب آن در خلا قرار داده شده بود ، جريان الكتريكي عبور و روشنايي ايجاد مي كرد . گفته اند لامپ اديسون يك دهم روشنايي لامپ هاي امروزي را دارا بود و بيشتر انرژي مصرفي صرف گرم كردن ذغال مي شد . او به اين مقدار بسنده نكرد و اختراعات ديگري نيز به نام خود به ثبت رسانيد كه از ميان آنها مي توان به دستگاه گرامافون اشاره كرد .
امضاي توافق نامه شرم الشيخ :
در چنين روزي در سال 1999 ميلادي نمايندگان رژيم صهيونيستي و تشكيلات خودگردان فلسطيني با گرد آمدن در منطقه شرم الشيخ مصر، در پي امضاي توافقنامه اي بر آمدند كه طي آن رژيم صهيونيستي را از ادامه تجاوزگري ها به سرزمين هاي اشغالي باز مي داشت . اما چنين توافقنامه اي با كارشكني هاي مداوم رژيم صهيونيستي عملا نتيجه اي در بر نداشت . جرايد آن دوران اين اجلاس را خيانت به مردم فلسطين و مسلمانان جهان ارزيابي كردند . پس از بي نتيجه ماندن اجلاس شرم الشيخ موج مخالفت عليه روند سازش در ميان فلسطيني ها گسترش يافت .
اعلام بي طرفي ايران در جنگ جهاني دوم :
پس از وقوع جنگ جهاني دوم كه در اول سپتامبر 1939 آغاز شده بود ، ايران در چنين روزي در سال 1318 ه ش بي طرفي خود را نسبت به جنگ آغاز شده ، اعلام كرد ، اما به دليل گستردگي مرز كشورمان با اتحاد جماهير شوروي سابق و در گيري آن با آلمانها به نظر مير رسيد كه انجام چنين امري عملا ناممكن تلقي شود . علاوه بر چنين اوضاعي، اوضاع داخلي ايران نيز به هيچ وجه مناسب نبود و فقر و تنگدستي سراسر كشور را فرا گرفته بود و مردم نيز از استبداد رضاخاني به تنگ آمده بودند . ارتش متفقين به بهانه هاي واهي از قبيل حضور جاسوسان آلماني در ايران به اشغال كشور مبادرت ورزيدند .رضا شاه درابتدا تصميم به مقاومت در برابر اين نيروها گرفت اما به دليل فقد پايگاه مردمي و نارضايتي عمومي از عملكرد او، ايران بدون هيچ مقاومتي به اشغال نير وهاي مهاجم در آمد . اشغال ايران در سوم شهريور 1320 خيلي سريع و آسان تحقق يافت و با تهاجم نيروهاي انگليسي و شوري از جنوب و شمال صورت رسمي و جدي به خود گرفت و تا پايان جنگ در سال 1324 نيز ادامه داشت . قحطي ، گراني و پايمال شدن تماميت ارضي ايران را از جمله عواقب چنين اشغالي مي توان بر شمرد .
برگزاري نخستين نمايشگاه بين المللي كاريكاتور در ايران :
در چنين روزي در سال 1372 ه ش نخستين نمايشگاه بين المللي كاريكاتور كشور در تهران گشايش يافت . اين نمايشگاه به همت موزه هنرهاي معاصر بر پا شد و در آن كاريكاتوريست هايي از نقاط مختلف جهان شركت كرده بودند .
موزه هنرهاي معاصر بطور منظم بينال هاي دوسالانه بين المللي و داخلي را در رشته هاي مختلف هنرهاي تجسمي بر گزار مي كند .
پيروزي آلنده در شيلي :
سالوادور آلنده كه در سانتياگو چشم به جهان گشوده بود ، در سالهاي 1943 تا 1948 مبارزه گسترده سياسي اي را آغاز كرد و سرانجام در مقام دبير كلي حزب سوساليت در مبارزه انتخاباتي 1970 در چنين روزي پيروز و به عنوان رهبر شيلي، زمام امور آن كشور را به عهده گرفت . پس از توطئه هاي بسيارسازمان جاسوسي وشركت هاي چند مليتي امپرياليسم آ مريكا، سرانجام در يازدهم سپتامبر سال 1973 ميلادي ژنرال آگوستينو پينوشه كه وابستگي كا مل وتمام عياري به آمريكا داشت او را دعوت به استعفا كرد . چون آلنده پيشنهاد او را نپذ يرفت، كاخ رياست جمهوري مورد هجوم نظاميان قرارگرفت و آلنده به همراه تعدادي از يارانش كشته شدند وپينوشه آمريكايي دركودتايي خائنانه و خونين، حا كم بلا منازع وديكتاتور شيلي شد.
تولد فرانسوا رن دو شاتو بريان :
شاتو بريان، شاعر و نويسنده فرانسوي در چنين روزي در سال 1768 ميلادي در سن مالو به دنيا آمد . او ابتدا مي خواست كشيش شود اما از اين كار منصرف شد و به خدمت نظام در آمد . وي در سال 1791 ميلادي رهسپار شمال آمريكا شد اما سال بعد به فرانسه بازگشت . پس از سقوط ناپلئون ، لويي هجدهم او را به عنوان ارزنده ترين مرد سياسي معرفي كرد و به وزارت كشور گمارد اما وي به زودي با خاندان لويي در افتاد و در نتيجه مورد خشم آنان قرار گرفت . آثار معروف او عبارتند از آتالا ، رنه و خاطرات پس از مرگ .
.
تولد پل آزبورن :
اين نمايشنامه نويس بر جسته آمريكايي در چنين روزي در سال 1901 ميلادي ديده به جهان گشود . "صبح ها ساعت هفت " عنوان نمايشنامه و مهمترين اثر اوست .
تولد ريچارد رايت :
رايت نويسنده بر جسته آمريكايي در چنين روزي در سال 1908 ميلادي به دنيا آمد ." پسر محلي "و "بچه هاي عمو تام" عناوين مهمترين آثار داستاني اويند .
تولد جرالد ويلسون :
ويلسون آهنگساز بر جسته آمريكايي در چنين روز در سال 1918 ميلادي قدم به عرصه گيتي نهاد . او رهبري اركستر را در بيشتر اوقات به عهده داشت . "رد فاكس "عنوان مهمترين اثر موسيقايي اوست .
در گذشت آلبرت شوايتزر :
در چنين روزي در سال 1965 ميلادي آلبرت شوايتزر پزشك مشهور و صاحب جايزه صلح نوبل در گذشت . وي به دليل تلاش هاي بسيار خود در جهت كمك به جامعه انساني در قاره آفريقا مورد توجه جامعه جهاني قرار گرفت و از اين جهت موفق به در يافت جايزه صلح نوبل شد .
نظر شما