به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر مجید حاجی فرجی روز شنبه در یازدهمین کنگره ژنتیک ایران با بیان اینکه با وجود آغاز برنامه مکمل یاری و غنی سازی مواد غذایی با آهن و اسید فولیک برای رفع کم خونی ناشی از فقر آهن در دنیا هنوز نتایج رضایت بخشی حاصل نشده است، گفت: امروزه دنیا به این نتیجه رسیده است که برای رفع این مشکل باید روی ژن افراد متمرکز شد و به بحث ژنومیک و ارتباط ژنتیک با تغذیه توجه ویژهای شود.
وی با بیان اینکه از ژنومیک و ارتباط ژنتیک با تغذیه میتوان به چگونگی پیدایش جهشهای ژنی در طی نسلها پی برد، افزود: عارضه کمبود فقر آهن از طریق مکمل یاری برطرف نمیشود و این در حالی است که در 80 تا 90 درصد از تازهترین مقالات ارائه شده در دنیا نشان داده شده است که مشکل کمبود ویتامین D کودکان هم از طریق تغذیه قابل حل نیست.
رئیس انستیتو تغذیه و تحقیقات صنایع غذایی کشور با اشاره به نقش ویتامین D در بروز مشکلات استخوانی و حتی غیر استخوانی نظیر بیماریهای خود ایمنی، دیابت نوع 1 و ام اس گفت: مشکل این دسته از بیماران هم فقط با تجویز ویتامین D و حتی قرار گرفتن در معرض نور خورشید حل نمیشود. از این رو باید با استفاده از علم ژنتیک جهشها و تغییرات ژنی را شناسایی کرد تا مسیرهای منجر به کمبود و لطمه به سیستم ایمنی شناسایی و پیگیری شود.
وی با تاکید مجدد بر اینکه بر اساس آخرین یافتههای جهانی، غنی سازی و مکمل یاری به تنهایی مشکلات ناشی از کمبود ویتامینها و املاح نظیر کلسیم، ویتامین D، آهن و فولیک اسید را برطرف میکند، گفت: البته باید در هر مورد علت اصلی فقر آهن شناسایی شود. به عنوان مثال چنانچه منطقه روستایی انگل ژیاردیا و یا سوء جذب علت کم خونی است با انگل زدایی میتوان کم خونی منطقهای را برطرف کرد.
این متخصص تغذیه بالینی با اشاره به اجرای پایلوت غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک در سه استان کشور یادآور شد: در این غنی سازی صرفا نباید فراهم زیستی این مواد (آهن و اسید فولیک) را با آرد در نظر گرفت.
نظر شما