به گزارش خبرنگار مهر، همایش ملی "الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت" صبح امروز یکشنبه با حضور جمعی از مسئولان کشوری و لشکری و اساتید و پژوهشگران دانشگاهی و حوزوی در سالن همایشهای بین المللی سازمان صدا و سیما برگزار شد.
در نوبت صبح این همایش یکروزه سید مهدی زریباف، سیاوش نادری فارسانی، حجت الاسلام سید عباس موسویان، عبدالحمید آکوچیکیان و حمیدرضا رضایی به قرائت مقالات خود پرداختند.
سید مهدی زریباف عضو هیئت رئیسه همایش ملی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به ارائه گزارشی از "طرح الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت؛ با رویکردی اقتصادی" پرداخت و گفت: انقلاب اسلامی در مقطع حساس تاریخی خود قرار گرفته است و پس از سه دهه پیشرفت برای ایجاد استقلال و آزادی و خودباوری اکنون در آستانه دهه پیشرفت و عدالت قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه اکنون چشمه های تفکر ناب اسلامی در ذهن جوانان این ملت جوشیدن آغاز کرده است، افزود: پس از یک دوره پیشرفتهای خیره کننده در زمینه علوم و فنون بهترین فرصت تاریخی برای حرکت به سوی تمدن اسلامی آغاز گردیده است.
وی با تأکید بر آغاز حرکت تمدن نوین اسلامی در قرن 21 تصریح کرد: در این گذرگاه تاریخی و تمدن ساز می بایست متوجه خطرات التقاط، خودباختگی و غرب زدگی از یکسو و واپسگرایی از سوی دیگر بود. ضمن اینکه فارغ از جنجالهای سیاسی و گروهی متفکران و نخبگان جامعه اسلامی لازم است حرکت دسته جمعی و هماهنگی در مسیر تدوین و تحقق این الگو و رسیدن به مرجعیت علمی تاریخی نقش ایفا کنند.
زریباف با اشاره به "پروژه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت" از سوی مرکز مطالعات مبانی و مدلهای اقتصادی تصریح کرد: ما نیازمند یک منطق استدلالی در تدوین و تحقق الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت هستیم به نحوی که این منطق استدلالی ریشه در جهان بینی الهی و اسلامی دارد که ما در تمام مسیر طراحی الگو توجه کنیم. ضمن اینکه این الگو در سطوح ایده آل، راهبردی و تطبیقی، کاربردی و عملیاتی باید دنبال شود.
وی افزود: اگر ما یک الگوی پویایی را طراحی کنیم، رسالت اصلی آن این است که ارزشهای مبنایی را در عینیت افراد جامعه ارائه کند. الگوی اسلامی یک الگوی جهان شمول و فطری اما این الگو در مرحله تحقق عینی، تنوع زیادی پیدا می کند.
وی به تشریح دو مفهوم" اسلامی ایرانی" و "پیشرفت و عدالت" در طرح "الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت" اشاره کرد و افزود: مشروعیت، عقلانیت و معنویت سه رکن اساسی اسلامی بودن الگوی پیشرفت است. این دو مفهوم این ظرفیت را دارد که هر سه وجه (مشروعیت، عقلانیت و معنویت) را در قالبهای خود داشته تا بتواند به عنوان یک مکتب فکری الگوی اسلامی را هدایت و حمایت کند.
زریباف به کارکرد الگوی مورد نظر پرداخت و گفت: کارکرد این الگو در واقع ساماندهی حرکت اجتماعی ایران اسلامی در دهه پیشرفت و عدالت است. به همین دلیل معتقدیم بحث تدوین و تحقق الگوی اسلامی را باید در یک قالب فرایندی مدیریت کنیم.
وی در مورد دلیل رویکرد اقتصادی به "پروژه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت" نیز گفت: در حال حاضر با توجه به ادبیاتی که در توسعه وجود دارد امکان مفاهمه بیشتر وجود دارد اما این به معنی اولویت خاصی در اقتصاد نیست چون معتقدیم پدیده های اجتماعی یک هویت غیر ذهنی و چند وجهی دارد که با تطبیق آنچه در بین متفکران از زوایای مختلف بحث می شود، ما به درک بهتری از آن حقیقت کل می رسیم.
زریباف به ابعاد انسانی الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی اشاره کرد و افزود: در یک الگوی انسانی ما به انگیزه ها، کیفیت و توازن حرکت باید توجه ویژه داشته باشیم. عامل حرکت بحث "عدالت خواهی" در کلیت نظامات اجتماعی است.
وی در پایان با بیان اینکه ما نظریه ای مبتنی بر اندیشه عدالت پذیری و مکتب عدالت ساختاری را به عنوان مبنای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در نظر گرفته ایم، تأکید کرد: در عرصه های علوم انسانی باید از روشهای ابطال پذیر و تأییدپذیر عبور کرده و به روشهای عدالت پذیر وارد شویم تا از این طریق بتوانیم تحول اساسی را ایجاد کنیم و ما در این زمینه سیر مطالعات و تحقیقات الگو را بر همین مبنا پیشنهاد داده ایم و روش مطالعات راهبردی را نیز تدوین کردیم و برای تداوم چنین حرکتی نظام مدیریت و سازماندهی تحقیقات را در سطح ملی پیش بینی کرده ایم.
همایش ملی "الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت" در پی تأکیدات مقام معظم رهبری بر اهتمام فرهیختگان کشور برای دستیابی به یک الگوی اسلامی ایرانی در پیشرفت، صبح امروز با ارائه 5 مقاله برگزیده برگزار شد.
نظر شما