به گزارش خبرگزاری مهر، ترانزیستورها کلیدهای کوچکی هستند که به عنوان زیرساختهای تراشه های سیلیکونی مورد استفاده قرار می گیرند. در صورتی که ترانزیستور اتمی جدید به تولید انبوه برسد، منجر به تولید تراشه هایی خواهد شد که از قطعاتی 100 بار کوچکتر از پردازشگرهای کنونی تشکیل شده اند. خالق استرالیایی این ترانزیستور امیدوار است این ابداع قدمی در راستای به واقعیت تبدیل شدن رایانه های کوانتومی باشد.
این ترانزیستور کوچکترین نمونه ای نیست که تا به حال ابداع شده است زیرا دو گروه تحقیقاتی در گذشته ترانزیستورهای تک اتمی ساخته بودند. با این حال این ترانزیستور بسیار کوچکتر از قطعاتی است که در تراشه های رایانه ای یافت می شود. بر روی تراشه هایی که ابعادی برابر 22 نانومتر دارند، ورودی ترانزیستورها وسعتی برابر 42 اتم دارد.
ترانزیستور جدید به واسطه جایگزین کردن هفت اتم کریستال سیلیکونی توسط هفت اتم فسفر ساخته شده است. محققان دانشگاه نیوساوث ولز که این ابداع را عرضه کرده اند، معتقدند اولین ابزار الکترونیکی سیلیکونی جهان را در ابعاد تک اتمها ابداع کرده اند.
به گفته محققان در صورتی که این تراشه را بتوان به گونه ای ساخت که هر یک از بیلیونها ترانزیستور آن از کریستالهای سیلیکونی ساخته شده باشند، پیشرفتی عظیم در زمینه قدرت پردازش رایانه ای در جهان به وجود خواهد آمد.
دانشمندان تا تولید تجاری این ابداع جدید فاصله زیادی دارند زیرا ترانزیستور کوچک آنها دست ساز بوده و برای قرار دادن اتمهای فسفر در جای تعیین شده از تلسکوپهای تونلی روبشی استفاده شده است. این ابداع بخشی از پروژه بزرگ ساخت رایانه های کوانتومی به شمار رفته و نتایج آن در نشریه Nature Nanotechnology منتشر شده است.
نظر شما