به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی موسسه تحقیقات آب، مرتضی افتخاری با اعلام خبر تفاهم میان سه استان گلستان، خراسان رضوی و خراسان شمالی در زمینه مدیریت یکپارچه تخصیص منابع آب حوضه آبریز رودخانه اترک گفت: این تفاهم در قالب طرح مطالعات جامع منابع آب حوضه آبریز رودخانه اترک انجام شده است.
مدیر پژوهشکده منابع آب موسسه تحقیقات آب افزود: هدف از اجرای این طرح، تخصیص بهینه آب میان ذی نفعان و ذی مدخلان سه استان مذکور است و سناریوهای مختلف تخصیص منابع آب به شرکت آب منطقهای گلستان به عنوان کارفرمای این طرح ارائه شده است.
وی با مورد توجه قراردادن طرح جامع مدیریت منابع آب بیان کرد: پژوهشکده منابع آب موسسه تحقیقات آب درحال حاضر مسئولیت اجرا و پیگیری 4 طرح و پروژه را برعهده دارد که پروژه مدیریت منابع آب حوضه آبریز اترک یکی از این موارد است.
افتخاری درخصوص سایر طرحها و پروژههای این پژوهشکده گفت: پروژه مدیریت یکپارچه سیلاب، طرح محافظت از یخچالهای طبیعی و طرح ایجاد سیستم هشدار دهنده سیل از دیگر فعالیتهایی است که در این پژوهشکده دنبال میشود.
در ادامه حکمتیفر، سرپرست گروه آبهای سطحی پژوهشکده با اشاره به پروژه مدیریت یکپارچه سیلاب (IFM) اظهار داشت: این پروژه با کارفرمایی دفتر پژوهشهای کاربردی شرکت مدیریت منابع آب ایران در اواسط سال گذشته به پژوهشکده منابع آب سپرده شده است.
وی ادامه داد: هدف از اجرای پروژه مدیریت یکپارچه سیلاب، بررسی و ارائه راهکارهای استفاده بهینه از منابع و پتانسیلهای توسعه سیلابدشت با تحمل کمترین خسارات ناشی از وقوع سیلابهای احتمالی است.
حکمتی فر با بیان اینکه این پروژه برای اولین بار درکشور انجام میشود، تصریح کرد: مطالعات این پروژه در مرحله جمعبندی مطالعات پایه و آغاز مطالعات تخصصی میباشد. با توجه به نو بودن موضوع پروژه پتانسیل تعریف موضوعات تحقیقاتی پایاننامههای دانشجویی را دارا است.
همچنین قلخانی، سرپرست گروه منابع آب نیز با ارائه توضیحاتی در خصوص طرح محافظت از یخچالهای طبیعی گفت: طرح حفاظت از یخچالهای طبیعی کشور در سال 1389، با سه پروژه جدید دنبال میشود که اهداف عمده در این پروژهها بررسی یخچال¬های کشور و حفاظت کمی و کیفی این منابع از جنبه¬های منابع آبی و زیست-محیطی است.
وی افزود: باتوجه به چالشهای پیش روی مدیریت منابع آب در کشور، توجه به پتانسیلهای نهفته در منابع برفی و یخچالی کشور از اهمیت ویژهای برخوردار است.
قلخانی در ادامه افزود: با اثبات پدیده افزایش دما در دهههای اخیر و اثرات مخرب گزارش شده از آن بر یخچالهای طبیعی اکثر مناطق جهان، مطالعه و تحقیق در خصوص کارکردهای هیدرولوژیکی و اکولوژیکی این منابع و بررسی اثرات احتمالی فرسایش شدید آنها به یکی از موضوعات روز جهان تبدیل شده است.
وی خاطرنشان کرد: بودجه کافی در زمینه تحقیق در این خصوص در نظر گرفته شده و پژوهشکده منابع آب از محققین فعال در این حوزه برای همکاری دعوت به عمل میآورد.
قلخانی در ادامه به طرح هشدار سیل اشاره کرده و عنوان نمود: ایجاد سیستمهای هشدار دهنده سیل درحوضههای آبریز کشور با هدف مدیریت غیر سازهای سیلاب به منظور کاهش خطرات جانی و مالی سیلابها در برخی از استانهای کشور در دست انجام است.
وی تصریح کرد: هم اکنون تجربیات و بستری مناسب در این زمینه بوجود آمده و پژوهشکده منابع آب آماده واگذاری پروژههای این طرح به شرکت های فعال و باتجربه است.
نظر شما