خبرگزاری مهر - گروه بین الملل: منطقه خاورمیانه به عنوان کانون انرژی جهان در سراسر قرن بیستم و به گونهای مضاعف در آغاز قرن جدید کانون برخی از مهمترین بحرانها و تنشهای جهان معاصر نیز بوده است.
این موقعیت خاص که خاورمیانه در جهان معاصر واجد آن است سبب شده که در کتاب «اقتصاد سیاسی تحولات نوین خاورمیانه» با توجه به اهمیت جایگاه متغیرهای اقتصادی در شکلگیری تحولات سیاسی فرض بر این باشد که رهیافت اقتصاد سیاسی بینالملل میتواند به عنوان ابزاری کارآمد در تبیین و فهم تحولات خاورمیانه، به ویژه در دوره پس از یازده سپتامبر به کار گرفته شود.
دکتر حسین پوراحمدی عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در این کتاب کوشیده است رویکرد اقتصاد سیاسی بینالملل را در فهم پویشهای منطقهای خاورمیانه عملیاتی کند و این پویشها را در چارچوبی متفاوت از آنچه تا کنون با تأکید عمده بر رویکردهای رئالیستی امنیتمحور بینالمللگرا و یا جامعهشناسی سیاسی درونگرا انجام شده است توضیح دهد.
مؤلف این کتاب مباحث خود را در چهار فصل اصلی بیان کرده است. وی پس از مقدمهای که درباره چارچوب نظری تحلیلی کتاب نوشته فصل اول را به موضوع اقتصاد سیاسی خاورمیانه اختصاص داده است. وی در این فصل به مسایلی چون ساختارهای سیاسی و نظامی دولت در خاورمیانه، ویژگیها و ساختار اقتصادی، تعامل ساختارهای سیاسی و اقتصادی، اصلاحات اقتصادی و سیاسی و چالشهای اصلاحات سیاسی و اقتصادی خاورمیانه میپردازد.
فصل دوم این کتاب درباره «نفت و گاز و ساختاربندی تحولات نوین خاورمیانه» است و مؤلف در آن درباره مباحثی چون وابستگی کشورهای فرامنطقهای به نفت و گاز خاورمیانه، نفت و گاز خاورمیانه به مثابه محور امنیت انرژی آمریکا و نظام سرمایهداری و نفت به عنوان عنصر کلیدی امنیت در خلیج فارس سخن گفته است.
موضوع فصل سوم، تأثیرات اقتصاد سیاسی جهانی بر روند تحولات خاورمیانه است که اقتصاد جهانی و خاورمیانه، قدرتهای بزرگ جهانی و منافع و اهداف اقتصادی آمریکا در خاورمیانه از موضوعات مورد بحث در آن است.
آخرین فصل کتاب «اقتصاد سیاسی تحولات نوین خاورمیانه» به طرح خاورمیانه بزرگ و منافع جمهوری اسلامی ایران اختصاص دارد و مؤلف در این فصل به موضوعاتی چون بحرانها و تهدیدات خاورمیانه به عنوان بهانه آمریکا برای حضور در این منطقه، طرح خاورمیانه بزرگ و اصلاحات از بالا و آمریکا و سیاست دوگانه گسترش دموکراسی و حقوق بشر در خاورمیانه پرداخته است.
اهداف اقتصادی طرح خاورمیانه بزرگ و منافع استراتژیک آمریکا، حضور مستقیم آمریکا و ساختاربندی امنیت خلیج فارس و نیز جایگاه ایران در خاورمیانه و راهکارهای مقابله با تهدیدات از دیگر مباحث مطرح شده در فصل آخر این کتاب است.
نظر شما