به گزارش خبرگزاری مهر، تایم در تحلیل خود می نویسد : ایران یک هفته پس از توافق مبادله اورانیوم با ترکیه و برزیل، پیشنهاد خود را رسماً به آژانس بین المللی انرژی هسته ای در وین تسلیم کرد. از دیدگاه تهران، اکنون توپ به زمین آمریکا ومتحدانش برگشته است اما از سوی دیگر، واشنگتن پاسخ جدیدترین اقدام ایران را در همان روز داد و از ارائه بسته تحریمی جدید به شورای امنیت با پشتیبانی چین خبر داد.
تایم در خصوص مواضع چین در این باره می نویسد : پکن قبلاً مانع کلیدی در برابر وضع تحریم ها بود و اصرار داشت چنین تمهیداتی غیرسازنده است و از همه طرف ها می خواست برای دست یافتن به یک راه حل از طریق گفتگو، اقدامات بیشتری کنند.
بر اساس عکس العمل های پیشین چین آنها باید در واکنش به پیشنهاد برزیل، ترکیه و ایران، اکنون خواستار تعویق بحث و گفتگو برای وضع تحریم از یک سو و آزمودن یک شیوه اعتمادسازی از سوی دیگر می شدند. اما در عوض، این کشور از ایالات متحده پشتیبانی کرد و اعلام کرد این برعهده ایران است که برای رفع نگرانی های بین المللی بر سر نیت خود در برنامه هسته ای، دست به کار شود. چه تغییری اتفاق افتاده است؟
به گفته "پیتر لی" تحلیلگر سیاسی، چینی ها در یادداشت های رسمی خود اشاره می کنند این کشور در ازای پشتیبانی خود از تحریم ها، نفع زیادی برده است.
بر اساس این گزارش، پکن نه تنها از شدت تحریم های موردنظر شورای امنیت کاسته است تا مانعی بر سر راه پیوندهای درحال گسترش اقتصادی با ایران به وجود نیاید، بلکه به اعتقاد
چین با ایالات متحده به توافق رسیده است که در صورت وضع هرگونه تحریمی از سوی آمریکا و متحدان اروپایی آن کشور علیه تهران ، از منافع قابل توجه پکن در انرژی، تجارت و بخش مالی ایران محافظت شود.
|
تحلیلگران چینی، دولت پکن در جریان مجموعه گفتگوها با واشنگتن این ضمانت را به دست آورده که شرکت های چینی از تحریم های یکجانبه ایالات متحده مصون خواهند ماند. این تحریم ها علیه شرکت های ثالثی وضع می شوند که به عنوان شریک تجاری جمهوری اسلامی فعالیت می کنند.
در همین رابطه، یک نظریه پرداز در روزنامه معتبر چینی گلوبال تایمز می نویسد: "چین معتقد است اقتصاد و تجارت معمول نباید به دلیل موضوع هسته ای ایران مورد تنبیه قرار بگیرد. کشورهایی که روابط اقتصادی قانونی و معمول خود با ایران را حفظ می کنند نیز نباید تنبیه شوند."
در تحلیل تایم آمده است : چین با ایالات متحده به توافق رسیده است که در صورت وضع هرگونه تحریمی از سوی آمریکا و متحدان اروپایی آن کشور، از منافع قابل توجه پکن در انرژی، تجارت و بخش مالی ایران محافظت شود.
در همین رابطه یک کمیسیون کلیدی کنگره آمریکا هفته گذشته اعلام کرد کار تصویب مجموعه تحریم های یکطرفه ایالات متحده علیه ایران را به دلیل پیشرفت های به دست آمده در سازمان ملل، تا یک ماه به تعویق می اندازد.
به نوشته تایم، تحریم های مکمل را اغلب مهم تر از تحریم های وضع شده از سوی سازمان ملل در نظر می گیرند زیرا تمهیدات سازمان ملل برای تغییر رفتار ایران بیش از حد رقیق و محدود به نظر می رسند. اگر همکاری چین با سازمان ملل به قیمت مستثنی شدن شرکت های چینی از تحریم های یکجانبه ایالات متحده و متحدان بزرگ آن کشور به دست آمده باشد، این یک خبر خوب برای شرکت های چینی مایل به سرمایه گذاری در حوزه انرژی ایران است و بدین ترتیب چین در حال تبدیل شدن به بزرگترین سهامدار خارجی در اقتصاد ایران است.
در ادامه این گزارش آمده است : درحالی که ایالات متحده توافق بدست آمده با حضور ترکیه و برزیل را تحت عنوان "فرصت سازی" جهت دفع تحریم ها ارزیابی می کند، چین نگاه مشتاقانه تری داشته و گفتگو را راه اصلی برای خروج از بن بست عنوان کرده است.
در همین رابطه زیانگ یو سخنگوی دولت چین روز سه شنبه گفت: "بحث و گفتگو در شورای امنیت بر سر مسأله هسته ای ایران به معنای پایان یافتن تلاش های دیپلماتیک نیست. ما از توافق بدست آمده میان برزیل، ترکیه و ایران درباره رآکتور تحقیقاتی تهران استقبال می کنیم."
وی ابراز امیدواری کرد توافق جدید به یک توافق رسمی با آژانس بین المللی انرژی هسته ای بیانجامد.
تایم در پایان گزارش خود می نویسد : هرچند ایرانی ها از حمایت چین از تحریم های اعلام شده توسط کلینتون متعجب شدند، اما لی می گوید ممکن است ایران متوجه باشد دخالت چین در این شرایط احتمالاً کمک کننده بوده است.
تایم به سخنان اخیر رئیس جمهوری ایران نیز اشاره کرده و می نویسد : محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری ایران در سخنانی در روز چهارشنبه با حمله به پشتیبانی روسیه از موضع واشنگتن، به این کشور هشدار داد در صورت ادامه پشتیبانی از تلاش ها برای تحت فشار قرار دادن تهران، به عنوان یک "دشمن تاریخی" محسوب خواهد شد. در عین حال، به نظر می رسد وی از حمله به چین به دلیل پشتیبانی مشابه از بسته تحریمی خودداری کرده است.
نظر شما