به گزارش خبرنگار مهر در کرج، هنوز درب فروشگاه بزرگ و معروف عرضه کالای کوپنی در آن ساعت بعدازظهر باز نشده است. مردم برای ورود صف بسته اند. مرد دلال خرید و فروش کوپن در سایه دیوار قدم می زند و با عبور از میان افراد با آهنگی خاص می خواند: "کوپن، کوپن، کوپن خریداریم "
چشمهایش مرد را دنبال می کند به او که می رسد گوشه چادرش را به دندان می گیرد و کوپنهایش را از کیف دستی کوچکش بیرون می آورد. کوپنهای اعلام شده برایش حکم اسکناس دارد، می پرسد چند می خری؟ و مرد خریدار هم با گفتن نرخ که میان همه همکارانش متداول است کوپنهای اعلام شده را می خرد.
دنبالش می روم می پرسم چند خرید پاسخ می دهد 9 هزار تومان. می پرسم: چرا فروختی به اجناس کوپنی نیاز نداری؟ و جواب می دهد "الان پول نقد بیشتر به دردم می خورد".
با شهروندی که در دو دستش نایلون های قند و شکر است و از پله های فروشگاه زنجیره ای بیرون می آید مواجه می شوم و باب گفتگو را با وی باز می کنم در پاسخ به پرسشم در خصوص تاثیر کوپن در سبد اقتصادی خانواده می گوید: در مجموع برای دریافت کالاهایی مثل روغن، قند و شکر با توجه به سهمیه چهار نفره، هزینه بسیار کمتر از آنچه در بازار آزاد عرف است پرداخت کردم و این در کاهش بار اقتصادی و معیشتی بسیار مهم است.
قصه تکراری عادت، عادت به دیدن چیزهایی که ردیف و هویتی تعریف شده ندارند اما همه به حضورشان عادت کردیم. هم مردم و هم مسئولان! گویی جزء لاینفک شهرند. کنار پیاده روی مشرف به فروشگاه، به فاصله های کوتاه از هم نشسته اند و روبه رویشان مقواهایی است که نام چند قلم جنس خوراکی مثل قند، روغن و شکر با شماره اعلام شده اجناس نوشته شده.
به شکل رهگذر و بدون در دست داشتن قلم و کاغذ کنارش قرار می گیرم. می خواهم سر صحبت را باز کنم اما گویی حاضر به این کار نیست. می پرسم شغل خوبی است؟ از درآمدت راضی هستی؟ بدون آنکه نگاهم کند، می گوید: چرا می پرسی؟ مگر می خواهند دوباره ما را جمع کنند؟ کوپن که اعلام شود ماهی 300 تا 350 تومان درآمد داریم اما در مواقع عادی چندان وضعیت مناسب نیست.
وی گفت: زمانی که کوپن اعلام می شود بسیاری از مردم که به آن نیاز ندارند یا به پول نقد بیشتر احتیاج دارند، کوپنهایشان را به ما می فروشند و ما نیز آنها را به مغازه داران می فروشیم.
کوپن فروشی چرخه کوچک، از شغلی کاذب است که اقشار کم درآمد جامعه نقش آفرینان اصلی آن هستند. این امرعلاوه بر آسیب زدن به چرخه اقتصادی کشور، زمینه ساز ایجاد و گسترش شغلهای کاذبی است که امروز مسئولان با جدیت سعی در برطرف کردن آن دارند.
شاید بتوان به یقین به این موضوع اذعان داشت که یکی از علتهای بروز پدیده های غیرواقعی در قالب شغلهای کاذب، خلاء وجود شغلهای مناسب است ضمن آنکه این امر بی ارتباط با نداشتن تخصص از سوی فرد جویای کار نیست.
بسیارند افرادی که شغلشان را در گوشه ای از پیاده رو و بر روی مقوا و یا پارچه ای بساط کردند. سیگار فروش، جوراب فروش، فال فروش و کوپن فروش. بسیاری از مردم نیز از آنها خرید می کنند اما به راستی این پدیده به نفع یا به ضرر کیست؟
رئیس اداره بازرگانی کرج در گفتگو با خبرنگار مهر، فعالیت کوپن فروشان را غیرمتعارف و غیرقانونی عنوان کرد و افزود: اداره بازرگانی این قشر را به هیچ عنوان به رسمیت نمی شناسد.
قاسم گل گواهی حضور این گروه را معضلی برای شهر دانست و بر ساماندهی آنها از سوی دستگاه های ذیربط تاکید کرد.
وی با اشاره به اعلام مخالفتهای بسیار زیاد اداره بازرگانی کرج در خصوص حضور این افراد در سطح شهر با عنوان خریداران کوپن خاطرنشان کرد: این اداره بارها مخالفت خود را با نوع شغل این افراد اعلام کرده است و از دستگاه های متولی خواسته که نسبت به جمع آوری آنها به عنوان سد معبر اقدام کنند.
این مسئول حضور این افراد را مغایر با آداب و حقوق شهروندی عنوان کرد و اظهار داشت: ظهور این افراد علاوه بر این موجب لطمه زدن به چرخه های اقتصادی و ارائه تسهیلات به شهروندان می شود.
به گفته گل گواهی نظارت و ساماندهی مستقیم بر این موضوع بر عهده سازمان شهرداری ها با عنوان رفع سد معبر است.
داستان متولی گری در شهر کرج هم حکایتها دارد و مدتهاست که موضوع زیباسازی چهره شهر و پر شدن آن از دوره گردها و دلالان موضوع نوشته خبرنگاران است اما با این حال به نظر می آید علیرغم تلاش مسئولان مبارزه با سد معبر، این مهم آنطور که باید در دید مسئولان نمود ندارد.
..................................................
گزارش : آسیه چهارباغی
نظر شما