۲۳ شهریور ۱۳۸۳، ۱۱:۴۹

امروز در تاريخ

خبرگزاري مهر:امروز دوشنبه بيست و سوم شهريور سال 1383 هجري شمسي ، مصادف است با بيست و هفتم رجب المرجب سال 1425هجري قمري و برابراست با سيزدهم سپتامبر سال2004 ميلادي .

بعثت حضرت رسول اكرم ( ص ) : 

درباره تاريخ بعثت رسولخدا(ص)در روايات و احاديث‏شيعه و اهل سنت اختلاف است و مشهور ميان علماء ودانشمندان شيعه آن است كه بعثت آن حضرت در بيست وهفتم رجب سال چهلم عام الفيل بوده است .
بعثت پيغمبر اسلام  درست درسن چهل سالگى حضرت انجام گرفت. كوه حراء امروزه  در حجازبه مناسبت اين كه محل بعثت پيغمبر بوده است، «جبل النور»  كوه نور خوانده مى‏شود. حراء در شمال شهر مكه واقع است، و امروز تقريبا درآخر شهر در كنارجاده به خوبى ديده مى‏شود.
حضرت امام هادى (عليه السلام) در حديثي گرانبها واقعه مبعث را چنين تشريح مي فرمايند : «هنگامى كه محمد (صلى الله عليه و آله) ترك تجارت شام گفت و آنچه خدا از آن راه به وى بخشيده بودبه مستمندان بخشيد، هر روز به كوه حراء مى‏رفت و از فراز آن به آثار رحمت پروردگار مى‏نگريست، و شگفتى‏هاى رحمت و بدايع حكمت الهى را مورد مطالعه قرار مى‏داد. به اطراف آسمان‏ها نظر مى‏دوخت، و كرانه‏هاى زمين و درياها و دره‏ها و دشت‏ها و بيابان‏ها را از نظر مى‏گذرانيد، و از مشاهده آن همه آثار قدرت و رحمت الهى، درس عبرت مى‏آموخت. ازآنچه مى‏ديد، به ياد عظمت‏خداى آفريننده مى‏افتاد. آن گاه با روشن بينى خاصى به عبادت خداوند اشتغال مى‏وزيد. چون به سن چهل سالگى رسيد خداوند نظر به قلب وى نمود، دل او را بهترين و روشنترين و نرمترين دلها يافت. در آن لحظه خداوند فرمان داد درهاى آسمان‏ها گشوده گردد. محمد (صلى الله عليه و آله) از آنجا به آسمان‏ها مى‏نگريست... خداوند رحمت و توجه مخصوص خود را از اعماق آسمان‏ها به سر محمد (صلى الله عليه و آله) و چهره او معطوف داشت. در آن لحظه محمد (صلى الله عليه و آله) به جبرئيل كه در هاله‏اى از نور قرار داشت نظر دوخت.... جبرئيل به سوى او آمد  و گفت: اى محمد! بخوان. گفت چه بخوانم؟ «ما اقرا»؟ جبرئيل گفت: «نام خدايت را بخوان كه جهان و جهانيان را آفريد. خدائى كه انسان را از ماده پست آفريد (نطفه). بخوان كه خدايت‏بزرگ است. خدائى كه با قلم دانش آموخت و به انسان چيزهائى ياد داد كه نمى‏دانست‏». پيك وحى، سالت‏خود را به انجام رسانيد... محمد (صلى الله عليه و آله) نيز از كوه فرود آمد. از مشاهده عظمت و جلال خداوند و آنچه به وسيله وحى ديده بود كه از شكوه و عظمت ذات حق حكايت مى‏كرد،بى‏هوش شد، و دچار تب گرديد. از اين كه مبادا قريش و مردم مكه نبوت او را تكذيب كنند نخست هراسان بود.... 
(«بحار الانوار» علامه مجلسى - ج 18 ص 205 و ج 17 ص 309 چاپ جديد.)

راهپيمايي گسترده در كشور :
در چنين روزي در سال 1357 ه ش راهپيمايي گسترده اي در كشور بر گزار شد . اين راهپيمايي عليرغم مخالفت هاي رژيم پهلوي در بزرگداشت ياد شهداي  هفدهم شهريور برگزار گرديد . در اين روز مردم تهران با حضور در بهشت زهرا نسبت به شهيدان روز هفدهم شهريور اداي احترام كردند .

افتتاح خانه عكاسان ايران :
در چنين روزي در سال 1373 ه ش خانه عكاسان ايران افتتاح شد . اين خانه به عنوان محلي براي نمايش در آوردن آثار عكاسان  و همچنين منظم سازي امور عكاسان كشور بنا نهاده شد و تاكنون توانسته است گامهاي هرچند كوچك اما مهم در جهت بزرگداشت هنر عكاسي در ايرا ن برد ا رد . اين نهاد هنري  همچنين سعي كرده است در حوزه مسايل صنفي عكاسان كشور  به عنوان نهادي تاثير گذار عمل نمايد . 

در گذشت شيون فومني : 


 
شيون فومني در 3 آذرماه 1325 در« فومن »يكي از شهرستانهاي شمال ايران به دنيا آمد و در طول زندگي ادبي خويش ، توجه ويژه اي به فرهنگ عاميانه داشت. اين شاعر معاصر ، تحصيلات ابتدايي خود را در زادگاهش فومن و تحصيلات متوسطه را در شهر كرمانشاه به پايان رساند و پس از اخذ ديپلم به خدمت در آموزش و پرورش استان مازندران مشغول شد. او سالها يي نيز در رشت به تدريس پرداخت . شيون با علاقه اي كه به ادبيات داشت به شعر روي آوردبا تاثير از فضاي سرسبز خطه هاي شمال به خلق آثار هنري و ادبي دست زد. زبان شعري شيون ساده و صميمي است كه گاهي رگه هايي از زبان مردم گيلان را مي توان در آن مشاهده كرد .
شيون فومني شاعر و ترانه سرا در تاريخ 23 / شهريور ماه 1377 درگذشت و در سيلمان داراب - رشت ، در جوار ميرزا كوچك خان جنگلي به خاك سپرده شد.
 آثار منتشر شده از شيون بد ين شرح است :
پيش پاي برگ ( شعر)، يك آسمان پرواز(شعر)، از تو براي تو( شعر)، رودخانه در بهار( شعر)، شروه هاي شيرين( شعر)، در هواي يوش( شعر)، كودك خيالي ( مجموعه شعر هاي كودكانه)، كودك لجباز ( قصه منظوم كودكانه)، با اهل طرب( ترانه)، دره ي پروانه ( دفتر قصه ) .

 در گذشت مرتضي راوندي :
در چنين روزي در سال 1378 هجر
ي شمسي  مرتضي راوندي دانشمند علوم اجتماعي ديده از جهان فروبست. تاريخ  اجتماعي ايران در11جلد عنوان مهمترين اثر اين دانش پژوه علوم اجتماعي در ايران است .

تولد زمخشري :
در چنين روزي در سال 467 ه ق ابوالقاسم جارالله زمخشري ديده به جهان گشود . وي  در سال 538 هجري قمري   دار فاني را وداع گفت . زمخشري  از علماي شافعى مذهب است كه تاليفات بسياري از خود به جاي نهاده است . كشاف عنوان مهمترين اثر اوست كه شيخ طبرسي نيز برآن حاشيه نوشته است .  اين كتاب معروفترين و متقن‏ترين تفاسير اهل تسنن است . از نظر نكات ادبي ، به ويژه نكات بلاغتي ، در ميان همه تفاسير ممتاز است‏ . وي  كتب بسياري  در ادب ، حديث و موعظه تأليف كرده است . با اينكه اين مرد از بلاد شمالي ايران و سرزمينهاي سردسير بود سالها در مكه معظمه مجاور شد و گرماي طاقت فرساي‏ هواي آنجا را تحمل كرد ، زيرا معتقد بود مجاورت بيت‏الله آثار معنوي‏ فراواني دارد . چون سالها مجاور بيت‏الله بود به " جارالله " معروف‏ گشت و ظاهرا در همان وقت تفسير كشاف را نوشت .زمخشري در يكي از مسافرتهاي علمي زمستاني خود در خوارزم ، يك پاي خود را از دست داد پس از اين واقعه از پاي چوبي كمك مي‏گرفت با همان حال‏ مسافرتهاي طولاني كرد و چند سال مجاور بيت‏الله بود . تولد زمخشري در سال‏ 467 هجري و وفاتش در سال 538 واقع شده است . 

در گذشت اليور كرامول :
در چنين روزي در سال 
1658ميلادي نخستين  نخست وزير انگلستان با نام  اوليوركرامول  درگذشت. وي  به علت مخالفت  با شارل اول شاه انگلستان اعدام شد . 

پايان جنگ هاي روم و ايران  :
در چنين روز ي در سال 627 ميلادي  جنگ هاي معروف به جنگ 24 ساله بين ايران روم پايان يافت . خسرو پرويز با فوكاس قاتل موريس امپراطور روم وارد جنگ شد و در سال 605 ميلادي دارا را گشود و در 607 حران و در 609 قسمتي از ارمنستان و در 611 انطاكيه را از روميان گرفت . بين سالهاي 620 تا 627 بخت از ايرانيان روي برگرداند و سرداران ايران از هراكيليوس شكست خوردند و دشمن تا تيسفون پيش آمد اما از حمله به اين شهر خود داري كرد  و بازگشت . شاه كه از اين شكست ها دچا ر ناراحتي شده بود شروع به قتل اشراف  و شاهزادگان كرد.

امضاي پيمان ساف – اسراييل در سال 1993 :


در چنين روزي در سال 1993 ميلادي پيمان تشكيلات خودگردان فلسطيني به رهبري عرفات با رژيم صهيونيستي به امضا رسيد كه طي آن نتيجه اي براي فلسطنيان  نداشت .  موافتنامه رژيم صهيونيستي و تشكيلات  خود گردان فلسطيني درباره خود مختاري موقت سرزمين هاي اشغالي (نوار غزه - اريحا ) توسط اسحاق رابين و ياسر عرفات در واشنگتن به امضا رسيد .    


فرود نخستين سفينه شوروي بر ماه :


در چنين روزي  در سال 1959 ميلادي نخستين سفينه شوروي سابق با نام مه نورد بر سطح كره ماه نشست .

تولد كلارا شومان :


شومان آهنگساز بر جسته آلماني در چنين روزي در سال 1819 ميلادي ديده به جهان گشود . او مهارت ويژه اي در نواختن ساز پيانو داشت و قطعات زيبايي  از خود به جاي نهاده است .

تولد آدولف مير :
مير روانشناس و روانپزشك بر جسته آمريكايي  در چنين روزي در سال 1866 ميلادي ديده به جهان گشود . او براي نخستين بار در جهان علم بهداشت رواني را تدوين كرد .

تولد آرنولد شونبرگ :


شونبرگ آهنگساز بر جسته اطريشي  در چنين روزي در سال 1874 ميلادي ديده به  جهان گشود . كوا رتت د وم عنوان مهمترين اثر موسيقايي اوست .


تولد ري چارلز :


چارلز آهنگساز بر جسته آمريكايي  در چنين روزي در سال 1918 ديده به جهان گشود . او بيشتر رهبر اركستر را به عهده داشت . پري كومو عنوان مهمترين اثر موسيقايي اوست .

تولد موريس ژار :


موريس  ژار آهنگساز فرانسوي در چنين روزي در سال 1924 ميلادي به دنيا آمد . او موسيقي فيلمهاي بزرگي چون دكتر ژيواگو را ساخته است . وي به همين خاطر در سال 1966 جايزه اسكار بهترين موسيقي فيلم را از آن خود كرد .

تولد اسكار آرياس اسنشز :
اسنشز رييس جمهور كاستاريكا در چنين روزي در سال 1941 ميلادي به دنيا آمد . او در سال 1987 ميلادي جايزه نوبل  صلح را از آن خود كرد . وي از سال 1986 بر اين كشور حكومت مي كند .

در گذشت دانته :
دانته  اليگيري شاعر و نويسنده بسيار معروف و بزرگ ايتاليايي در فلورانس زاده شد . او علاوه بر شاعري و نويسندگي در نقاشي و موسيقي هم دست داشت و گذشته از اين كه در همه دانش هاي زمان خود كار آمد و استاد شد  حوادث او را به عرصه  سياست هم كشاند . وي در سال 1300م.  به عنوان يكي از شش تن حاكم پادوا برگزيده شد اما به علت مخالفتش با پاپ در سال 1302 تبعيد شد و هرگز روي زادگاه خود را نديد . كمدي الهي اثر جاوداني او بي شك از جمله شاهكار هاي بزرگ هنري بشر است كه از سه كتاب بهشت ، برزخ و دوزخ سروده شده است و دانته آن را به كان گرانده دلاسكا اهدا كرد . وي در چنين روزي در سال 1321 ميلادي دار فاني را وداع گفت .

در گذشت فيليپ دوم :
فيليپ دوم پادشاه  اسپانيا در چنين روزي در سن هفتاد و يك سالگي دار فاني را وداع گفت . او در ميان سالهاي 1556 تا 1598 بر اين كشور حكومت مي كرد .

کد خبر 109916

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha