به گزارش خبرنگار مهر در شیراز، در سال 82 عده ای از روستائیان منطقه پاقلات (در 60 کیلومتری لامرد) استان فارس که دوستدار طبیعت و حفظ عرصه های زیست محیطی خود بودند، تصمیم گرفتند انجمنی را تشکیل دهند که به صورت مردمی و خودجوش در حوزه های زیست محیطی فعالیت کند.
این افراد خبر نداشتند که چند سال بعد به انجمنی تبدیل می شوند که از خود دستاوردی را ارائه کرده که در نوع خود در سطح کشور کم نظیر تلقی می شود.
حفاظت از عرصه های زیست محیطی، احیای برکه ها و چشمه ها، ایجاد پارکهای جنگلی، فرهنگسازی برای نهادینه کردن فرهنگ محیط زیست و نگهداری از آن دستاوردهایی به شمار می رود که انجمن مردمی "سبزگستران پاقلات" لامرد آنها را انجام داده است.
این انجمن توانسته با هماهنگی که با مراجع مربوطه انجام داده اقداماتی را در حوزه های زیست محیطی صورت دهد که کمتر انجمن مردمی در آن ورود پیدا می کند و بر این اساس آنها نشان دادند که می توان بدون نیاز به اعتبارات کلان مالی از محیط زیست اطراف خود حفاظت کنند.
نائب رئیس این انجمن در این خصوص به خبرنگار مهر در شیراز گفت: این انجمن در عرصه های مختلف زیست محیطی از جمله فرهنگی، عمرانی و... فعالیت دارد و یکی از کارکردهای آن نیز حفاظت از یک منطقه زیست محیطی به مساحت حدود دو هزار و 700 هکتار است.
حیدر حاتمی توضیح داد: این منطقه "پولو" نام دارد که در اطراف روستای ما واقع شده و ما چنین احساس کردیم که ارزش و ظرفیت حفاظت را دارد و بر همین اساس مبادرت به حفاظت و نگهداری از آن کردیم.
در این رابطه مدیر این انجمن نیز بیان کرد: انجمن ما به صورت خودجوش و با امکانات محدودی که داشت اقدام به نگهداری این منطقه کرد و برای این کار از یک مامور به عنوان نگهبان و چند دوربین و یک موتورسیکلت بهره برد و بدین ترتیب با امکانات کمی که داشتیم موفق شدیم از مناطق زیست محیطی خود حفاظت لازم را انجام دهیم.
علی نصیری افزود: کل اعضای این انجمن حدود 40 نفر هستند و همگی از افرادی به شمار می روند که علاقه زیادی به حفاظت از محیط زیست خود دارند.
منطقه تحت حفاظت انجمن
به گفته رئیس و نائب رئیس این انجمن زمانی که در منطقه حفاظت شده، نگهبان منطقه یا اعضای انجمن موارد تخلف زیست محیطی مختلف را مشاهده می کنند مراتب را سریعا به سمع و نظر فرمانداری و محیط زیست منطقه می رسانند.
فرهنگسازیهای این انجمن جواب داد / شکارچیان تفنگ خود را کنار گذاشتند
این انجمن در کار فرهنگسازی نیز دستاوردهای قابل ملاحظه ای را کسب کرده به گونه ای که موفق شده شرایطی را ایجاد کند که روستائیان پاقلات نیز متوجه اهمیت عرصه های زیست محیطی خود شوند.
خانی این وضعیت را چنین توصیف می کند: با آموزشهایی که به مردم و جوانان منطقه ارائه داده ایم دیگر هیچ جوانی در منطقه از تفنگ حتی تفنگ بادی استفاده نمی کند، فرهنگسازی در مردم منطقه به خوبی جواب داده و اکنون چند تن از شکارچیان نیز به عضویت این انجمن درآمده و تفنگ خود را زمین گذاشته و مانند ماموران محیط زیست از منطقه "پولو" محافظت می کنند.
احیای چشمه های منطقه که خاصیت درمانی دارد
این انجمن فعالیتهای خود را فقط در حفاظت از یک منطقه زیست محیطی محدود نکرده بلکه اقدامات عمرانی زیست محیطی را نیز به عنوان کار مهم خود پیگیری می کند.
احیای برخی برکه ها و چشمه های منطقه و همکاری در ایجاد پارک جنگلی از جمله دستاوردهایی بوده که انجمن سبزگستران پاقلات آن را به خوبی مورد پیگیری قرار داده است.
یکی از دستاوردهای این انجمن احیا و ساماندهی چشمه های منطقه بوده تا گردشگران و مردم بتوانند از آن استفاده کنند، این چشمه ها به نوعی خاصیتهای درمانی داشته و انجمن سبزگستران با آگاهی از این امر برای رفاه مردم و جذب گردشگر اقدام به احیای برخی از آنها کرده اند.
بیابان زدایی توسط انجمن
فعالیتهای این انجمن بازهم به این امور محدود نمی شود بلکه به گفته رئیس انجمن، اعضای انجمن با همکاری ارگانهای مختلف، اقدام به کاشت نهال در مناطقی که وضعتی بیابانی دارند می کنند و بدین ترتیب بدون اینکه پروژه ای از سوی ارگانهای دولتی بخواهد تعریف شود و اجرای آن زمان زیادی را از دست بدهد اعضای انجمن در اقدامی خودجوش طرح های لازم بیابان زدایی را اجرا می کنند.
به گزارش مهر، فعالیت این انجمن به خوبی نشان داد که برای انجام کار حتی با بعد و وسعت محیط زیست نیز می توان به صورت خودجوش وارد عمل شد و منتظر اعتبار، کمکها و حمایتهای دولتی نیز نبود.
در عین حال حمایت از چنین انجمنهایی از سوی ارگانهای مربوطه نیز باعث می شود ضمن اینکه عرصه های منابع طبیعی و زیست محیطی از گزند عوامل طبیعی و غیرطبیعی مصون بمانند در احیای آنها نیز توفیقات مناسبی حاصل شود.
نظر شما